Jak bez utraty walorów smakowych obniżyć kaloryczność potraw?

Makarony, frytki, ciężkie sosy i słodkie czekolady… Nie da się ukryć, to nasze żywieniowe grzechy, za które możemy przypłacić problemami z sylwetką, urodą, a w ostatecznym rozrachunku – z własnym zdrowiem. W najgorszym przypadku trafimy do dietetycznego piekła.
/ 14.04.2011 15:49

Odchudzanie posiłków.

Nie stanowi odkrycia fakt, że naszym życiem steruje konsumpcjonizm – odbieramy mnóstwo bodźców z zewnątrz, przetwarzamy informacje i dochodzimy do wniosku, że konkretna rzecz jest potrzebna, a wręcz niezbędna – dotyczy to również jedzenia. Zbyt łatwo ulegamy pokusom i kaprysom: cukierki, landrynki, czekoladki, opakowane w kolorowe opakowania, lądują w naszych koszykach, a następnie żołądkach. Raz na jakiś czas – okazjonalnie, nie stanowi to poważnego wykroczenia. Ale problem niestety dosłownie rośnie w oczach – coraz więcej dzieci ma skłonności do nadwagi, pojawiają się kłopoty z próchnicą, skórą, kondycją. Ważne jest, aby zadbać o siebie i swoich bliskich, zrezygnować ze szkodliwych nawyków – zwłaszcza że mamy już wiosnę.

Polecamy: Jak odchodzić dania o połowę?

Co to są kalorie?


Nie, nikt nie jest w stanie codziennie z notesem w ręku sprawdzać ile kalorii ma dany jogurt, kotlet czy bułka. Jedzenie nie jest niczym złym, a wręcz przeciwnie. Należy jednak unikać paru składników, które zamienią je w naszego wroga. Kaloria to jednostka, która mierzy ilość energii, jaką nasze ciało przyswaja z jedzenia. Dla przykładu: 1 gram tłuszczu = 9 kcal, 1 gram alkoholu = 7 kcal. Każdy kilogram tłuszczu w ciele zawiera 7500 kcal. Według specjalistów nie należy spożywać więcej, niż 70 g tłuszczu dziennie. Sekretem dobrego odżywiania nie jest „niejedzenie” ani drastyczne diety. Pierwszym krokiem jest rezygnacja z produktów przetworzonych i samodzielne przygotowywanie potraw.

Polecamy: Zdrowy Fast - Food

Główni winowajcy


Powiedzmy sobie szczerze – każdy zdaje sobie sprawę, że gdy zbyt często wbija zęby w czekoladowego batona czy sernik, raczej nie odżywia się wzorcowo. Dla przykładu kilka „gwiazd” naszych jadłospisów:
Puszka coli – 135 kcal
Sałatka Cezar – 530 kcal
Batonik czekoladowy – 260 kcal/50 g
Duży Kubek kawy latte z pełnotłustym mlekiem – 200 kcal
Spaghetti carbonara – 600 kcal/400g
Duży hamburger z serem – 515 kcal

Polecamy: Tabela kaloryczności polskich potraw

Żelazne zasady dobrego odżywiania


Aby nie wpaść w pułapkę codziennych, „niewinnych dań” należy przestrzegać kilku reguł, które na nowo sprawią, że nasze obiady i lunche będą zdrowe i pożywne.
Gdy decydujesz się na alkohol – unikaj piwa i kolorowych drinków, a wybieraj białe wino (jest najmniej kaloryczne).
Nie przesadzaj z orzechami – wybieraj te surowe, a nie prażone, a wszelkie soki „multiwitaminy” lepiej omijaj szerokim łukiem. Za podstawowe produkty w swojej diecie uznaj: kuskus i ryż (najlepiej brązowy), nasiona słonecznika, pestki dyni, płatki i ciasteczka owsiane.
Nie oszczędzaj na przyprawach i ziołach – nadają smak każdej potrawie. 


Do zagęszczania sosów używaj mąki kukurydzianej, a zamiast białego pieczywa wybierz bułkę pitę (jeżeli nie możesz się przekonać do ciemnego).
Sosy i dressingi powinny zapomnieć o ciężkiej śmietanie i majonezie – używaj sosu sojowego, cytryny, limonki, jogurtu naturalnego i greckiego, które znakomicie komponują się z sałatkami i mięsem. 


Zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, lepiej je grillować lub wykorzystać patelnię teflonową, przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu – w rzeczywistości lepszy efekt uzyskasz, jeżeli przed smażeniem posmarujesz oliwą jedzenie, a nie patelnię.


Zaufaj gotowaniu na parze – parowar to jedno z kuchennych błogosławieństw, dzięki niemu potrawy nie tracą składników odżywczych i smaku. Dla przykładu – panierowany tradycyjnie filet z dorsza to 445 kcal; gotowany na parze – 96 kcal.


Panierka – kotlet maczany w jajku i obtaczany w bułce tartej powinien przejść do historii, ale najlepiej takiej, której nie powinno się rozpamiętywać. Mięso obtaczaj w białku i np. mielonym siemieniu lnianym lub mące kukurydzianej z dodatkiem pieprzu cayenne.