Grillowana tilapia z warzywami - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Choć naukowcy przed nią ostrzegają, to jednak tilapia jest jedną z moich ulubionych ryb i myślę, że nie stanie się nic złego, jeśli od czasu do czasu pozwolimy sobie na jej konsumpcję.
/ 17.01.2011 06:12

Choć naukowcy przed nią ostrzegają, to jednak tilapia jest jedną z moich ulubionych ryb i myślę, że nie stanie się nic złego, jeśli od czasu do czasu pozwolimy sobie na jej konsumpcję.

Tilapia to chuda ryba słodkowodna o intensywnym zapachu. Filety z tilapii są bardzo delikatne i pod każdą postacią smakują wyśmienicie. Dziś proponuję rybę grillowaną, z warzywami.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 4 filety tilapii,
  • 4 duże dojrzałe pomidory,
  • cukinia,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawa do ryb.

Sposób przyrządzenia:

Filety z tilapii umyć, pokroić na kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, dokładnie z każdej strony. Cukinię, pomidory pokroić na małe kawałki. Warzywa wymieszać razem w miseczce i skropić oliwą z oliwek. Rozgrzać ruszt, bądź patelnię do grillowania. Ułożyć rybę , warzywa i grillować około 15 minut.

Danie można podać z ryżem, lub z pieczonymi ziemniaczkami - gdy ktoś o linię dbać nie musi. Oprócz cukinii i pomidorów możemy również dodać inne warzywa, np. marchewkę, paprykę, cebulę.