Galaretka z drobiu - Lekka kuchnia We dwoje.pl

Galaretka drobiowa to delikatna, bardzo smaczna i niskokaloryczna przystawka. Idealna na rodzinne przyjęcia, kolację czy zbliżającą się Wielkanoc i wbrew pozorom wcale nie jest trudna w wykonaniu. Przyrządzenie również nie wymaga dużo czasu.
/ 17.04.2007 00:36

Galaretka drobiowa to delikatna, bardzo smaczna i niskokaloryczna przystawka. Idealna na rodzinne przyjęcia, kolację czy zbliżającą się Wielkanoc i wbrew pozorom wcale nie jest trudna w wykonaniu. Przyrządzenie również nie wymaga dużo czasu - przekonajcie się sami.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • kurczak (1 ćwiartka, 2 nogi, pojedyncza pierś)
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • żelatyna
  • woda
  • sól, pieprz
  •  

Sposob przygotowania:

Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę, płuczemy mięso i ponownie wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, wkładamy włoszczyznę i gotujemy wszystko ok. 1.5 godziny na słabiutkim ogniu. Z wierzchu zdejmujemy powstałe szumowiny. Przyprawiamy do smaku.

Ostudzone mięso obieramy i kroimy na kawałki (skórę wyrzucamy). Marchew z rosołu również kroimy w kostkę. W salterkach ukladamy mięso, marchewkę, kukurydzę, groszek. Do osobnego naczynia przelewamy przez sitko wywar, dodajemy wg przepisu żelatynę i dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso żelatyną, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Jeżeli chcemy przygotować galaretkę na święta, to zamiast salaterek możemy wykorzystać formę na babkę. Z pewnością galaretka będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole.