Francuski tost pod pierzynką z nerkowców - danie wegańskie

To typowe, słodkie śniadanie we francuskim stylu, z przyjemnością zje każdy z nas. Przedstawiamy przepis na wegańskie, francuskie tosty pod pierzynką z nerkowców.
/ 18.03.2013 10:24

Francuski tost

Francuski tost pod pierzynką z nerkowców

Składniki

  • 1 ½ szklanki mleka sojowego lub ryżowego
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy lub brązowego ryżu
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego
  • 6 – 8 kromek wegańskiego chleba
  • syrop klonowy do polania

Zobacz także: Mąka - który rodzaj wybrać?

Przygotowanie

W średniej misce wymieszaj mleko sojowe lub ryżowe, skrobię kukurydzianą i cynamon. Domieszaj do nich mąkę z ciecierzycy lub brązowego ryżu. Przełóż całość do płytkiego naczynia. Orzechy nerkowca wsyp do drugiego płaskiego naczynia. Dużą patelnię postaw na średnim ogniu i stop na niej olej kokosowy. Kromki pieczywa maczaj pojedynczo w mlecznej mieszance z obu stron, by równomiernie nasiąknęły. Zanurz kromkę z jednej strony w orzechach i dociśnij ją, by orzechy do niej przylgnęły. (Tak, trochę trudno jest to zrobić, by orzechy przykleiły się do chleba. Nie marudź. Za chwilę będziesz miała francuskie tosty!) Połóż chleb na patelni (może trzeba go będzie smażyć w kilku porcjach) – orzechami do dołu. Smaż go przez 2 – 3 minuty, aż orzechy dobrze się zrumienią. Ostrożnie przewróć kromki na drugą stronę i smaż je dalej, aż z drugiej strony również się zrumienią, przez ok. 2 – 3 minuty. Podawaj natychmiast z syropem klonowym.

Zobacz także: Tradycyjne tosty francuskie

Fragment książki Wegańska bogini w kuchni. Wydawnictwo Helion. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)