Co jeść, żeby mieć białe i zdrowe zęby?

Zobacz, jakie produkty spożywcze musisz włączyć do swojej diety!

Dobrze dobrana i zbilansowana dieta, wraz z odpowiednią higieną jamy ustnej i regularnymi wizytami u stomatologa, jest kluczowa dla utrzymania zdrowych i białych zębów. Zobacz, jakie produkty warto włączyć zatem do diety!

Dzięki tym produktom będziesz mieć białe i zdrowe zęby!

 

1. 

Przetwory mleczne

Zbawienny wpływ na zęby ma wapń. Jest on minerałem budulcowym, odpowiadającym za ich strukturę. Najlepszym dostawcą wapnia są produkty mleczne, takie jak: jogurt naturalny, kefir czy maślanka. Innym bogatym źródłem są ryby spożywane wraz z ośćmi – szprotki i sardynki.

 

2. Łosoś i makrela

Wapń lubi towarzystwo witaminy D, dzięki której jest lepiej wchłaniany do organizmu, budując w ten sposób pełnowartościową tkankę zęba. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś i makrela. Witamina D ma kluczowe znaczenie dla twardości zębów i kości, ponieważ odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa.

 

3. Brokuły

Te smaczne warzywa z rodziny kapustowatych, są najlepszym naturalnym źródłem koenzymu Q10, który wpływa na procesy energetyczne w organizmie. Zwiększa odporność organizmu i chroni dziąsła przed paradontozą.

 

4. Żółty ser

Spożywanie, a zwłaszcza żucie żółtego sera, podnosi pH płytki nazębnej, zmniejszając ryzyko rozwoju próchnicy i zapalenia dziąseł. Żółty ser zawiera także difosforany, wykorzystywane często do produkcji past do zębów, których zadaniem jest wzmocnienie szkliwa poddawanego niekorzystnemu działaniu kwasów.

 

5. Truskawki

Choć truskawki nigdy nie zastąpią profesjonalnego wybielania w gabinecie, to zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, który jest jednym z podstawowych składników past wybielających. Chcąc mieć zdrowe zęby, truskawki warto jeść jak najczęściej, ponieważ poza właściwościami wybielającymi, zapobiegają także osadzaniu się kamienia na zębach i odgrywają istotną rolę przy zapaleniach jamy ustnej.

 

6. Surowa marchew

Bogata w witaminę A wzmacnia dziąsła, mineralizuje zęby i stymuluje wytwarzanie śliny, która niszczy groźne bakterie powstałe w jamie ustnej. Surowa marchew może także w ekstremalnych sytuacjach zastąpić szczoteczkę do zębów, ponieważ świetnie oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmowych.

 

7. Zielona herbata

W jednej filiżance tego napoju znajduje się średnio 0,3 mg fluoru, który skutecznie walczy z próchnicą, wzmacnia zębinę i szkliwo zębów. Wypicie 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie, zapewnia niezbędna dawkę fluoru oraz dostarcza substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych.

 

8. 

Kiwi i grejpfruty

Są bogatym źródłem witaminy C, która jest odpowiedzialna za stan dziąseł i zapobiega odsłanianiu się szyjek zębowych.

 

9. 

Olej kokosowy

Olej kokosowy niszczy szczepy drobnoustrojów odpowiedzialne za wytwarzanie kwasów uszkadzających szkliwo i zapobiega próchnicy. Jest również pomocny w zwalczaniu drożdży wywołujących pleśniawki oraz zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu.