Dieta na bazie soków

Soki dają nam to, co niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, będąc jednocześnie smaczną przekąską w ciągu dnia. Pomagają zwalczać choroby i zapobiegać im, uczyńmy je wiec składnikiem naszej codziennej diety – szybko przekonamy się o ich nieocenionej, dobroczynnej mocy.
/ 26.10.2007 12:17
Soki dają nam to, co niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, będąc jednocześnie smaczną przekąską w ciągu dnia. Pomagają zwalczać choroby i zapobiegać im, uczyńmy je wiec składnikiem naszej codziennej diety – szybko przekonamy się o ich nieocenionej, dobroczynnej mocy.

Warto szukać na półkach soków jak najświeższych, których wiele rodzajów w ostatnich czasach pojawiło się w naszych sklepach. Na ich tle wyróżniają się soki Ogrody Natury, oferowane w niezwykle szerokiej gamie smaków. Produkowane są ze świeżo tłoczonych i przechowywanych w zamrożonej postaci zagęszczonych soków owocowych, które tuż przed rozlaniem do butelek uzupełnia się jedynie dokładnie taką ilością wody, jaka została wcześniej odparowana. Nie są w żaden sposób doprawiane chemicznie, nie zawierają także syntetycznego cukru, tak więc są w 100% naturalne. Swoją świeżość zachowują przez kilka miesięcy – od innych soków odróżnia je jednak to, że są utrwalane jedynie w drodze lekkiej pasteryzacji, odbywającej się w temperaturze około 50°C, co pozwala zachować w nich wszystkie naturalne wartości odżywcze.


Sok Marchwiowy – reguluje procesy trawienia, wzmacnia włosy, zęby, paznokcie i regeneruje skórę. Pomaga w leczeniu nadczynności tarczycy, zapobiega powstawaniu nowotworów, działa korzystnie na serce oraz wątrobę, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi oraz pozytywnie wpływa na nasz wzrok.

Sok Pomidorowy – obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki i raka macicy, zapobiega zapaleniu wyrostka robaczkowego, przeciwdziała zaparciom. Oczyszcza organizm z toksyn i regeneruje skórę, działa korzystnie na funkcjonowanie serca oraz nerek.

Sok Jabłkowy – dzięki zawartości polifenoli, silnych przeciwutleniaczy, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiegając tym samym powstawaniu nowotworów oraz przedwczesnemu starzeniu się skóry. Trzeba jednak pamiętać, że te właściwości ma jedynie sok naturalnie mętny, bogaty również w błonnik, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego.

Sok Aroniowy – wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, opóźnia proces starzenia, poprzez obniżanie poziomu cholesterolu ma działanie przeciwmiażdżycowe. Reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza apetyt, stabilizuje poziom cukru oraz podbudowuje układ odpornościowy człowieka.

Sok Malinowy
– ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Oczyszcza organizm z toksyn, chroni przed miażdżycą i zawałami serca, a także pomaga poprawić poziom czerwonych krwinek.

Sok Śliwkowy – ułatwia spalanie tłuszczu, przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie, likwiduje zaparcia. Reguluje działanie układu mięśniowego i nerwowego, ma również właściwości uspakajające.

Sok Jeżynowy – neutralizuje działanie wolnych rodników, działa więc antynowotworowo i zapobiega starzeniu. Reguluje działanie przewodu pokarmowego, pomaga w leczeniu biegunek i mdłości, obniża poziom kwasów żołądkowych.

Sok Żurawinowy – ma działanie antybakteryjne, chroni przed infekcjami układu moczowego. Podwyższa poziom dobrego cholesterolu, czym zapobiega miażdżycy i chorobom serca, a wysoka zawartość przeciwutleniaczy nadaje mu właściwości antynowotworowe.

Sok Borówkowy – reguluje pracę układu pokarmowego, jest także naturalnym przeciwutleniaczem. Działa moczopędnie, antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.