Dieta ta polega na jedzeniu (w odpowiednich zestawach) produktów z niskim indeksem glikemicznym, czyli takich, po których nie wzrasta poziom glukozy we krwi. Nie powinno się łączyć białek z węglowodanami ani roślinami strączkowymi. Wszystko można natomiast łączyć z warzywami.
Produkty wskazane o niskim IG:
- IG 20–29: czekolada (minimum 70 proc. kakao), czereśnie, fasola, groch, grejpfruty, jogurt 0 proc. tłuszczu, kasza jęczmienna, marchew, mleko.
- IG 30–39: dziki ryż, fasolka szparagowa, gruszki, jogurt naturalny, makaron sojowy, ryby, sok pomidorowy.
- IG 40–50: chleb gryczany i żytni pełnoziarnisty, mięso chude, płatki zbożowe bez cukru, pomarańcze, sery żółte chude, świeże soki owocowe.
Przykładowy jadłospis:
- Na śniadanie sok pomarańczowy, kromka chleba pełnoziarnistego z tuńczykiem w sosie własnym, sałata.
- Na obiad cielęcina z warzywami, ogórki kiszone, galaretka bez cukru.
- Na kolację bigos z kurczaka, sok z marchwi.
Owoce uchodzą za „bezpieczne”. Tymczasem to nie do końca prawda – owszem, nie mają zbyt wiele kalorii, ale za to niemal wszystkie zawierają sporo cukru. Niski poziom IG mają wiśnie (także mrożone).