Pogoń za zdrowiem i szczupłą sylwetką jest bardzo częstą aktywnością współczesnych kobiet. W związku z tym podejmujemy się wielu wyrzeczeń, stosując długotrwałe restrykcyjne i niezbilansowane diety, co negatywnie wpływa na stan zdrowia, samopoczucie i w dodatku później spotykamy się z efektem odwrotnym do zamierzonego...
Lekarze, dietetycy i specjaliści od medycyny naturalnej jak zawsze wychodzą do nas z pomocną dłonią, proponując coraz to bardziej rozmaite sposoby żywienia. Ostatnio dużą popularnością cieszy się dieta strukturalna opracowana przez dr Marka Bardadyna.
Kilka słów o autorze diety
Dr Marek Bardadyn jest lekarzem znanym przede wszystkim z irydologii – dziedziny medycyny niekonwencjonalnej, która pozwala wyczytać z oczu choroby ciała. Więcej o irydologii:
Oczy są zwierciadłem duszy i... ciała?
Oprócz tego dr Bardadyn zajmuje się opracowywaniem diet i programów poprawiających metabolizm i sprzyjających odchudzaniu. Z jego pomocy korzystają osoby z różnych miejsc na Ziemi, głównie z krajów Wschodu.
Dieta strukturalna – co to właściwie jest?
Zdaniem autora jest to specyficzny styl życia, wspomagający nasz organizm. Nie tylko pozwala pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale i obniża wiek biologiczny, oczyszcza z toksyn, wspomaga regenerację organizmu i jego tkanek, a więc całej struktury. Dieta nie wymaga liczenia kalorii, a jedynie spożywania ściśle określonych produktów spożywczych i „eliksirów”. Stosując taki sposób żywienia, uczymy się właściwych zachowań prozdrowotnych. Produkty polecane w diecie są bardzo odżywcze, co zapobiega nieprzyjemnym objawom towarzyszącym niemal każdemu procesowi odchudzania. Szczegółowe wytyczne diety znajdują się w licznych książkach autorstwa dr Marka Bardadyna, np. Kody młodości, Odchudzanie weekendowe, Odchudzająca Książka Kucharska i Nałóg jedzenia.
Lista produktów strukturalnych
Dla prawidłowego stosowania diety, istotne jest, aby w menu składało się w 2/3 z produktów z poniższej listy. Im jest ich więcej, tym lepsze efekty diety. Są to produkty strukturalne, dostarczające człowiekowi mnóstwo witamin, pierwiastków, a także podstawowych składników pokarmowych, jak węglowodany, białko i dobre tłuszcze.
Produkty zbożowe: chleb pełnoziarnisty, kasza jaglana, gryczana, kiełki pszenicy, makaron razowy, musli bez cukru, otręby pszenne, owsiane, płatki owsiane, ryż dziki, brązowy, zarodki pszenne.
Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, kalafior, kapusta, marchew, oliwka, papryka, pietruszka, pomidory, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, szpinak, ziemniaki.
Owoce: ananas, awokado, figi, cytryny, banany, grapefruity, jabłka, jagody czarne, kiwi, maliny, morele, pomarańcze, porzeczki czarne, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, żurawiny.
Orzechy i pestki: migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, nerkowca, laskowe, włoskie, pestki dyni, sezam, siemię lniane.
Produkty białkowe: fasola, jaja, groch, jogurty, kefiry, kurczak, łosoś, morszczuk, mintaj, pstrąg, soczewica, soja, sola, śledź, tofu, tuńczyk, wątróbka cielęca lud drobiowa.
Tłuszcze: masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany.
Napoje: herbata zielona, czerwona, kawa, mleko sojowe, kakao, naturalne soki warzywne i owocowe, napar ze skrzypu, sok z brzozy, wino czerwone, woda mineralna.
Inne: drożdże piwne, melasa trzcinowa, czekolada gorzka.
Komu jest polecana dieta strukturalna?
Jest to sposób żywienia dla wszystkich osób, które chcą zregenerować swoje siły, oczyścić organizm, a także spróbować go odmłodzić biologicznie. Ponadto dieta strukturalna jest wskazana osobom z grup ryzyka chorób cywilizacyjnych jak np. nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, alergie, nowotwory, osteoporoza, zaburzenia gospodarki lipidowej i wiele innych. Dietę mogą stosować dzieci od 4 roku życia, osoby starsze, a także kobiety w ciąży i matki karmiące. Jednak w ich przypadku konieczne jest stosowanie diety o pełnej ilości kalorii, którą narzuca stan danej osoby. Nie wolno im stosować tej formy diety, której celem jest szybka utrata masy ciała, ponieważ dostarcza ona za mało kalorii, względem potrzeb rozwijającego się, czy osłabionego organizmu.
Zalety diety strukturalnej
Dieta strukturalna to ciekawy i prozdrowotny sposób żywienia. Stosujące ją osoby zauważają efekty i zwracają uwagę na to, że dieta nie jest tak męcząca jak wiele innych. Autor diety podaje, że stosując się do zaleceń można schudnąć od 1 do 4kg tygodniowo, co jednak jest indywidualne dla każdego i zależy od wielu czynników. Zaletami diety strukturalnej są:
- urozmaicenie produktów spożywczych,
- przyspieszenie przemiany materii,
- wysoka podaż antyutleniaczy,
- brak objawów niepożądanych odchudzania jak spadek nastroju, osłabienie, bóle głowy.
Dieta strukturalna jest rodzajem zdrowej diety. Jednak jeśli jej stosowanie budzi u kogoś wątpliwości, warto zasięgnąć porady u swojego lekarza lub dietetyczki.
Eliksiry młodości dr Bardadyna
Są świetnym urozmaiceniem diety i smacznym doń dodatkiem. To naturalne koktajle, bardzo odżywcze, mające określone zalecenia. Należy wybrać dla siebie najbardziej odpowiedni, kierując się potrzebami organizmu. Dr Bardadyn opracował ich cztery rodzaje:
- wiśniowy – odmładzający, przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu;
- pomarańczowy – wzmacniający wzrok i naczynia krwionośne;
- zielony – poprawiający przemianę materii, odchudzający.
- pomarańczowy – wzmacniający, uzupełniający witaminy i składniki mineralne.
Receptury na każdy z nich znajdują się pod linkiem
Dieta strukturalna jest ambitną propozycją dla poszukujących sposobów zdrowego odchudzania. Warto zgłębić wiedzę na jej temat w proponowanej literaturze i podjąć stosowne działania, które zaowocują nie tyle zgrabną sylwetką, ale i ogólnym dobrostanem i młodym wyglądem.
Opracowano na podstawie: dietastrukturalna.pl