Post Daniela fot. Adobe Stock

Post Daniela - zasady, efekty, jadłospis i przepisy

Post Daniela to półgłodówka bazująca na warzywach i owocach. Jej zadaniem jest nie tylko odchudzać, ale także uruchamiać odżywianie wewnętrzne. Co to znaczy?
Wioletta Górecka / 04.02.2020 13:00
Post Daniela fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Co to jest post Daniela?
  2. Zasady postu Daniela
  3. Post Daniela jadłospis
  4. Post Daniela przepisy

Co to jest post Daniela?

Posta Daniela to rodzaj kontrolowanej półgłodówki opierający się na spożywaniu wyłącznie niektórych owoców i warzyw przez maksymalnie 40 dni. Ten rodzaj diety ma za zadanie „włączyć” odżywianie wewnętrzne, polegające na spalaniu zapasów tłuszczu i chorych tkanek.

Jakie są efekty takiego sposobu żywienia? Dochodzi do spadku wagi, oczyszczenia organizmu i (w wielu przypadkach) uzdrowienia. Polskim odpowiednikiem tego sposobu żywienia jest dieta dr Dąbrowskiej.

Daniel jest postacią biblijną, prorokiem, który mimo, że przebywał na dworze króla odmawiał jedzenia mięsa i innych „nieczystych” pokarmów. Jego menu składało się wyłącznie z wody, warzyw i owoców. Dzięki takiej diecie prorok Daniel poprawił stan swojego zdrowia.

Dla kogo jest dieta Daniela?

Ta warzywno-owocowa dieta polecana jest zarówno osobom zdrowym, w celu wzmocnienia organizmu, jak również tym zmagającym się z rozmaitymi dolegliwościami:

  • otyłością,
  • wrzodami żołądka,
  • kamicą nerkową,
  • alergiami skórnymi,
  • nadciśnieniem,
  • astmą.

Post Daniela może być stosowany wyłącznie przez osoby, które mają dużo samodyscypliny i wiedzą, że wytrwają przez cały okres jej trwania mimo rygorystycznych zasad. Dieta nie dopuszcza bowiem odstęp, które przerywają odżywianie wewnętrzne.

Przeciwwskazania do stosowania postu Daniela

Pomimo swoich leczniczych i oczyszczających właściwości, niektóre choroby wykluczają możliwość przejścia na tą dietę. Nie może ona być stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci oraz osoby borykające się z:

  • cukrzycą,
  • gruźlicą,
  • niedoczynnością nadnerczy,
  • nadczynnością tarczycy,
  • nowotworami,
  • depresją,
  • niewydolnością serca, wątroby, nerek.

Zasady postu Daniela

Dzienna dawka kalorii dostarczana wraz z warzywami i owocami nie powinna przekraczać 600 kcal. Post Daniela nie może trwać dłużej niż 40 dni. Przekroczenie tego czasu naraża organizm na poważne niedobory pokarmowe. Dietę można stosować również w blokach 7 dniowych, w odstępach kilku miesięcy.

Post musi być zakończony wychodzeniem z diety, które polega na stopniowym włączaniu do diety produktów, które na wcześniejszych etapach były zakazane. Pozwoli to na uniknięcie efektu jojo.

Na czym polega odżywianie wewnętrzne?

Organizm znajdujący się w stanie deficytu energetycznego (bardzo niskokaloryczna dieta) w pierwszej kolejności zaczyna „zjadać” tkankę tłuszczową, a następnie chore tkanki oraz zalegające toksyny. Podczas postu organizm silnie się regeneruje naprawiając nagromadzone przez lata uszkodzenia. 

Wady postu Daniela

Ten sposób żywienia budzi wiele kontrowersji i obaw dietetyków. Przede wszystkim dieta Daniela jest ekstremalnie niskokaloryczna i może prowadzić do znacznego osłabienia. Im dłużej na niej jesteś tym większe ryzyko, że rozwiną się niedobory pokarmowe ważnych składników, takich jak wapń i żelazo, które znajdują się przede wszystkich w wykluczonych produktach.

Dieta dostarcza także bardzo dużych ilości błonnika pokarmowego, który może prowadzić do biegunek, bólu brzucha, wzdęć. Szczególnie dotkliwie odczują to osoby z zespołem jelita drażliwego.

Jeśli mimo wszystkie zdecydujesz się zastosować ten sposób żywienia zacznij od badań profilaktycznych, a samą dietę prowadź tylko pod ścisłą kontrolą lekarza.

Dieta Daniela
fot. Adobe Stock

Post Daniela jadłospis

Jadłospis diety Daniela jest monotonny i wyklucza:

  • mięso,
  • produkty mleczne,
  • produkty zbożowe,
  • rośliny strączkowe,
  • kiszonki,
  • każdy rodzaj tłuszczu,
  • niektóre owoce (np. banany, winogrona),
  • ziemniaki, bataty.

Pić możesz wyłącznie wodę mineralną oraz herbaty owocowe i ziołoweZobacz przykładowy jadłospis zgodny z zasadami postu Daniela.

Dzień 1

  • Śniadanie: surówka z marchewki, rzodkiewki i grejpfruta 
  • Obiad: zupa krem z kalafiora
  • Kolacja: koktajl z jabłka, natki pietruszki i szpinaku

Dzień 2

  • Śniadanie: surówka z papryki, pomidora i białej kapusty
  • Obiad: leczo z cukinii i bakłażana
  • Kolacja: carpacio z pieczonego buraka i szpinaku

Dzień 3

  • Śniadanie: surówka z marchewki, rzodkiewki i grejpfruta 
  • Obiad: zupa krem z pomidorów
  • Kolacja: frytki z marchewki i selera

Post Daniela przepisy

Wypróbuj przepisy z jadłospisu diety Daniela.

Surówka z marchewki, rzodkiewki i grejpfruta (na 1 porcję)

Składniki:

  • 1 mała marchewka,
  • 3 rzodkiewki,
  • 1/2 dużego grejpfruta.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
  3. Miąższ grejpfruta podziel na cząstki.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj.

Gotuj warzywa w parowarze, dzięki temu zapobiegasz stratom witamin!

Zupa krem z pomidorów (na 3 porcje)

Składniki:

  • 6 świeżych pomidorów,
  • 1 marchewka,
  • listki bazylii,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki.
  2. Pokrój je w kostkę.
  3. Marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  4. Bulion warzywny zagotuj dorzuć marchew i pomidory.
  5. Gotuj do miękkości marchwi.
  6. Na koniec wszystkie składniki zmiksuj.
  7. Zupę podawaj posypaną listkami bazylii.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.02.2018.

Dowiedz się więcej o diecie warzywno-owocowej:
Dieta dr Dąbrowskiej - 7 dniowy jadłospis postu warzywno-owocowego!
Stosujesz dietę dr Dąbrowskiej? Sprawdź efekty postu leczniczego!
Dieta dr Dąbrowskiej (etap 1) - najlepsze przepisy warzywno-owocowe!