Post Daniela fot. Adobe Stock

Post Daniela - zasady, efekty, jadłospis i przepisy

Post Daniela to półgłodówka bazująca na warzywach i owocach. Jej zadaniem jest nie tylko odchudzać, ale także uruchamiać odżywianie wewnętrzne. Co to znaczy?
Wioletta Górecka / 25.10.2019 15:28
Post Daniela fot. Adobe Stock

Spis treści:

Co to jest post Daniela?

To rodzaj kontrolowanej półgłodówki opierający się na spożywaniu wyłącznie niektórych owoców i warzyw przez maksymalnie 40 dni. Ten rodzaj diety ma za zadanie „włączyć” odżywianie wewnętrzne, polegające na spalaniu zapasów tłuszczu i chorych tkanek.

Jakie są efekty takiego sposobu żywienia? Dochodzi do spadku wagi, oczyszczenia organizmu i (w wielu przypadkach) uzdrowienia.Polskim odpowiednikiem tego sposobu żywienia jest dieta dr Dąbrowskiej.

Daniel jest postacią biblijną, prorokiem, który mimo, że przebywał na dworze króla odmawiał jedzenia mięsa i innych „nieczystych” pokarmów. Jego menu składało się wyłącznie z wody, warzyw i owoców. Dzięki takiej diecie prorok Daniel poprawił stan swojego zdrowia.

Dla kogo?

Ta warzywno-owocowa dieta polecana jest zarówno osobom zdrowym, w celu wzmocnienia organizmu, jak również tym zmagającym się z rozmaitymi dolegliwościami:

  • otyłością,
  • wrzodami żołądka,
  • kamicą nerkową,
  • alergiami skórnymi,
  • nadciśnieniem,
  • astmą.

Post Daniela może być stosowany wyłącznie przez osoby, które mają dużo samodyscypliny i wiedzą, że wytrwają przez cały okres jej trwania mimo rygorystycznych zasad. Dieta nie dopuszcza bowiem odstęp, które przerywają odżywianie wewnętrzne.

Przeciwwskazania

Pomimo swoich leczniczych i oczyszczających właściwości, niektóre choroby wykluczają możliwość przejścia na tą dietę. Nie może ona być stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci oraz osoby borykające się z:

  • cukrzycą,
  • gruźlicą,
  • niedoczynnością nadnerczy,
  • nadczynnością tarczycy,
  • nowotworami,
  • depresją,
  • niewydolnością serca, wątroby, nerek.

Zasady postu

Dzienna dawka kalorii dostarczana wraz z warzywami i owocami nie powinna przekraczać 600 kcal. Post Daniela nie może trwać dłużej niż 40 dni. Przekroczenie tego czasu naraża organizm na poważne niedobory pokarmowe. Dietę można stosować również w blokach 7 dniowych, w odstępach kilku miesięcy.

Post musi być zakończony wychodzeniem z diety, które polega na stopniowym włączaniu do diety produktów, które na wcześniejszych etapach były zakazane. Pozwoli to na uniknięcie efektu jojo.

Na czym polega odżywianie wewnętrzne?

Organizm znajdujący się w stanie deficytu energetycznego (bardzo niskokaloryczna dieta) w pierwszej kolejności zaczyna „zjadać” tkankę tłuszczową, a następnie chore tkanki oraz zalegające toksyny. Podczas postu organizm silnie się regeneruje naprawiając nagromadzone przez lata uszkodzenia. 

Wady postu Daniela

Ten sposób żywienia budzi wiele kontrowersji i obaw dietetyków. Przede wszystkim dieta Daniela jest ekstremalnie niskokaloryczna i może prowadzić do znacznego osłabienia. Im dłużej na niej jesteś tym większe ryzyko, że rozwiną się niedobory pokarmowe ważnych składników, takich jak wapń i żelazo, które znajdują się przede wszystkich w wykluczonych produktach.

Dieta dostarcza także bardzo dużych ilości błonnika pokarmowego, który może prowadzić do biegunek, bólu brzucha, wzdęć. Szczególnie dotkliwie odczują to osoby z zespołem jelita drażliwego.

Jeśli mimo wszystkie zdecydujesz się zastosować ten sposób żywienia zacznij od badań kontrolnych, a samą dietę prowadź tylko pod ścisłą kontrolą lekarza.

Posta Daniela przepisy
fot. Adobe Stock

Jadłospis

Jadłospis diety Daniela jest monotonny i wyklucza:

  • mięso,
  • produkty mleczne,
  • produkty zbożowe,
  • rośliny strączkowe,
  • kiszonki,
  • każdy rodzaj tłuszczu,
  • niektóre owoce (np. banany, winogrona),
  • ziemniaki, bataty.

Pić możesz wyłącznie wodę mineralną oraz herbaty owocowe i ziołoweZobacz przykładowy jadłospis zgodny z zasadami postu Daniela.

Dzień 1

  • Śniadanie: surówka z marchewki, rzodkiewki i grejpfruta 
  • Obiad: zupa krem z kalafiora
  • Kolacja: koktajl z jabłka, natki pietruszki i szpinaku

Dzień 2

  • Śniadanie: surówka z papryki, pomidora i białej kapusty
  • Obiad: leczo z cukinii i bakłażana
  • Kolacja: carpacio z pieczonego buraka i szpinaku

Dzień 3

  • Śniadanie: surówka z marchewki, rzodkiewki i grejpfruta 
  • Obiad: zupa krem z pomidorów
  • Kolacja: frytki z marchewki i selera

Przepisy

Wypróbuj przepisy z jadłospisu.

Surówka z marchewki, rzodkiewki i grejpfruta (na 1 porcję)

Składniki:

  • 1 mała marchewka,
  • 3 rzodkiewki
  • 1/2 dużego grejpfruta

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
  3. Miąższ grejpfruta podziel na cząstki.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj.

Zupa krem z pomidorów (na 3 porcje)

Składniki:

  • 6 świeżych pomidorów,
  • 1 marchewka,
  • listki bazylii,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki.
  2. Pokrój je w kostkę.
  3. Marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  4. Bulion warzywny zagotuj dorzuć marchew i pomidory.
  5. Gotuj do miękkości marchwi.
  6. Na koniec wszystkie składniki zmiksuj.
  7. Zupę podawaj posypaną listkami bazylii. 

Dowiedz się więcej o diecie warzywno-owocowej:
Oczyszcza, odchudza i leczy. Czy dieta dr Dąbrowskiej (warzywno-owocowa) jest skuteczna?
Dieta dr Dąbrowskiej to HIT Internetu! Zobacz, jakich zaskakujących efektów możesz się spodziewać!
5 najlepszych przepisów diety dr Dąbrowskiej - smaczne i szybkie w przygotowaniu