Spis treści:
Co to jest post Daniela?
Posta Daniela to rodzaj kontrolowanej półgłodówki opierający się na spożywaniu wyłącznie niektórych owoców i warzyw przez maksymalnie 40 dni. Ten rodzaj diety ma za zadanie „włączyć” odżywianie wewnętrzne, polegające na spalaniu zapasów tłuszczu i chorych tkanek.
Jakie są efekty takiego sposobu żywienia? Dochodzi do spadku wagi, oczyszczenia organizmu i (w wielu przypadkach) uzdrowienia. Polskim odpowiednikiem tego sposobu żywienia jest dieta dr Dąbrowskiej.
Daniel jest postacią biblijną, prorokiem, który mimo, że przebywał na dworze króla odmawiał jedzenia mięsa i innych „nieczystych” pokarmów. Jego menu składało się wyłącznie z wody, warzyw i owoców. Dzięki takiej diecie prorok Daniel poprawił stan swojego zdrowia.
Dla kogo jest dieta Daniela?
Ta warzywno-owocowa dieta polecana jest zarówno osobom zdrowym, w celu wzmocnienia organizmu, jak również tym zmagającym się z rozmaitymi dolegliwościami:
- otyłością,
- wrzodami żołądka,
- kamicą nerkową,
- alergiami skórnymi,
- nadciśnieniem,
- astmą.
Post Daniela może być stosowany wyłącznie przez osoby, które mają dużo samodyscypliny i wiedzą, że wytrwają przez cały okres jej trwania mimo rygorystycznych zasad. Dieta nie dopuszcza bowiem odstęp, które przerywają odżywianie wewnętrzne.
Przeciwwskazania do stosowania postu Daniela
Pomimo swoich leczniczych i oczyszczających właściwości, niektóre choroby wykluczają możliwość przejścia na tą dietę. Nie może ona być stosowana przez kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci oraz osoby borykające się z:
- cukrzycą,
- gruźlicą,
- niedoczynnością nadnerczy,
- nadczynnością tarczycy,
- nowotworami,
- depresją,
- niewydolnością serca, wątroby, nerek.
Zasady postu Daniela
Dzienna dawka kalorii dostarczana wraz z warzywami i owocami nie powinna przekraczać 600 kcal. Post Daniela nie może trwać dłużej niż 40 dni. Przekroczenie tego czasu naraża organizm na poważne niedobory pokarmowe. Dietę można stosować również w blokach 7 dniowych, w odstępach kilku miesięcy.
Post musi być zakończony wychodzeniem z diety, które polega na stopniowym włączaniu do diety produktów, które na wcześniejszych etapach były zakazane. Pozwoli to na uniknięcie efektu jojo.
Na czym polega odżywianie wewnętrzne?
Organizm znajdujący się w stanie deficytu energetycznego (bardzo niskokaloryczna dieta) w pierwszej kolejności zaczyna „zjadać” tkankę tłuszczową, a następnie chore tkanki oraz zalegające toksyny. Podczas postu organizm silnie się regeneruje naprawiając nagromadzone przez lata uszkodzenia.
Wady postu Daniela
Ten sposób żywienia budzi wiele kontrowersji i obaw dietetyków. Przede wszystkim dieta Daniela jest ekstremalnie niskokaloryczna i może prowadzić do znacznego osłabienia. Im dłużej na niej jesteś tym większe ryzyko, że rozwiną się niedobory pokarmowe ważnych składników, takich jak wapń i żelazo, które znajdują się przede wszystkich w wykluczonych produktach.
Dieta dostarcza także bardzo dużych ilości błonnika pokarmowego, który może prowadzić do biegunek, bólu brzucha, wzdęć. Szczególnie dotkliwie odczują to osoby z zespołem jelita drażliwego.
Jeśli mimo wszystkie zdecydujesz się zastosować ten sposób żywienia zacznij od badań profilaktycznych, a samą dietę prowadź tylko pod ścisłą kontrolą lekarza.
fot. Adobe Stock
Post Daniela jadłospis
Jadłospis diety Daniela jest monotonny i wyklucza:
- mięso,
- produkty mleczne,
- produkty zbożowe,
- rośliny strączkowe,
- kiszonki,
- każdy rodzaj tłuszczu,
- niektóre owoce (np. banany, winogrona),
- ziemniaki, bataty.
Pić możesz wyłącznie wodę mineralną oraz herbaty owocowe i ziołowe. Zobacz przykładowy jadłospis zgodny z zasadami postu Daniela.
Dzień 1
- Śniadanie: surówka z marchewki, rzodkiewki i grejpfruta
- Obiad: zupa krem z kalafiora
- Kolacja: koktajl z jabłka, natki pietruszki i szpinaku
Dzień 2
- Śniadanie: surówka z papryki, pomidora i białej kapusty
- Obiad: leczo z cukinii i bakłażana
- Kolacja: carpacio z pieczonego buraka i szpinaku
Dzień 3
- Śniadanie: surówka z marchewki, rzodkiewki i grejpfruta
- Obiad: zupa krem z pomidorów
- Kolacja: frytki z marchewki i selera
Post Daniela przepisy
Wypróbuj przepisy z jadłospisu diety Daniela.
Surówka z marchewki, rzodkiewki i grejpfruta (na 1 porcję)
Składniki:
- 1 mała marchewka,
- 3 rzodkiewki,
- 1/2 dużego grejpfruta.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Rzodkiewki pokrój w plasterki.
- Miąższ grejpfruta podziel na cząstki.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
Zupa krem z pomidorów (na 3 porcje)
Składniki:
- 6 świeżych pomidorów,
- 1 marchewka,
- listki bazylii,
- 0,5 litra bulionu warzywnego.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki.
- Pokrój je w kostkę.
- Marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- Bulion warzywny zagotuj dorzuć marchew i pomidory.
- Gotuj do miękkości marchwi.
- Na koniec wszystkie składniki zmiksuj.
- Zupę podawaj posypaną listkami bazylii.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.02.2018.
Dowiedz się więcej o diecie warzywno-owocowej:
Dieta dr Dąbrowskiej - 7 dniowy jadłospis postu warzywno-owocowego!
Stosujesz dietę dr Dąbrowskiej? Sprawdź efekty postu leczniczego!
Dieta dr Dąbrowskiej (etap 1) - najlepsze przepisy warzywno-owocowe!