Dieta bezglutenowa

Bardzo zależało by mi na bardzo szybkim schudnięciu, a problem jest taki, że jestem na diecie bezglutenowej i jestem wegetarianką. Jakieś rady? Tylko bez jakiś wielkich głodówek, bo mam dość słaby organizm.
/ 04.12.2007 12:10
Dieta bezglutenowa
Bardzo zależało by mi na bardzo szybkim schudnięciu, a problem jest taki, że jestem na diecie bezglutenowej i jestem wegetarianką. Jakieś rady? Tylko bez jakiś wielkich głodówek, bo mam dość słaby organizm.
Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
Gosia

Droga Gosiu
Dietę bezglutenową stosuje się u osób chorych na celiakię, czyli wrodzoną nietolerancję białka pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa czyli glutenu. Nie przestrzeganie diety powoduje upośledzenie trawienia i wchłaniania składników pokarmowych, często też niedożywienie.
Skoro zdecydowałaś się dodatkowo na wegetarianizm powinnaś dużą uwagę zwracać na to co jesz. Jadłospis powinien się składać z 5 posiłków, regularnych i w niewielkich porcjach.
Potrawy gotuj w wodzie, na parze lub piecz w folii aluminiowej. Niemal w każdym większym sklepie znajduje się dział z asortymentem bezglutenowym. Są one oznaczone ,,przekreślonym kłosem”. Białko zwierzęce możesz zastąpić produktami sojowymi, jajami oraz nasionami roślin strączkowych. Spożywaj dużo napojów mlecznych, także fermentowanych, oraz serów.
Jeżeli zależy Ci na schudnięciu polecam wyeliminowanie z diety słodyczy.
Ponieważ w Twojej diecie nie ma miejsca na jedzenie typu fast food, smażone potrawy, napoje gazowane, czy piwo - łatwiej ci będzie osiągnąć cel. Zastanawia mnie fakt, że pragniesz stracić na wadze, ponieważ osoby chore na celiakię z reguły są szczupłe.
Może powodem tego jest nadmiar węglowodanów z ryżu, makaronów bezglutenowych i innych dozwolonych produktów. Radzę przemyśleć tą kwestię, aby zbilansować dietę i cieszyć się zdrowiem.
Pozdrawiam serdecznie

Zuzanna Gąsiewska, dietetyk