POLECAMY

Cukrzyca

Moja babcia chorowała na cukrzyce przez dobrych kilka lat zastanawiam się czy powinnam się martwic? Ponieważ używam duże ilości cukru do herbaty i spożywam dużo słodkości , dwa miesiące temu zmieniłam biały cukier na brązowy. Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie?
Cukrzyca

Moja babcia chorowała na cukrzyce przez dobrych kilka lat zastanawiam się czy powinnam się martwic? Ponieważ używam duże ilości cukru do herbaty i spożywam dużo słodkości , dwa miesiące temu zmieniłam biały cukier na brązowy. Czy to ma w ogóle jakieś znaczenie?


Marlin

Droga Marlin

Cukrzyca to tak ,,podstępna” choroba. Może ujawnić się w każdym wieku. Niepokoić może osłabienie, swędzenie skóry, utrata masy ciała, wielomocz, senność. Osoby otyłe i z nadciśnieniem są bardziej narażone na tę chorobę. Odpowiadając na Twoje pytanie przytoczę dane dotyczące dziedziczenia jedynie z rodziców na dzieci. W przypadku cukrzycy typu I zagrożenie zachorowaniem u potomstwa wynosi 5 % jeżeli na cukrzycę chorował ojciec, a 2,5 % jeżeli chorowała matka i 10 % jeżeli oboje. Niestety typ II daje większe prawdopodobieństwo że odziedziczysz tę chorobę- w przypadku jednego rodzica 50 %, a gdy oboje chorowali zagrożenie sięga 100%. Myślę, że nie musisz się martwić z powodu choroby babci. Warto jednak co kilka lat przeprowadzić badanie krwi- na czczo sprawdzić poziom glukozy w surowicy. No i oczywiście dbać o swoją dietę, ale o to powinni wszyscy dbać a nie tylko osoby objęte zagrożeniem zachorowania na tę chorobę. Jeżeli chodzi o cukier brązowy, to jest on otrzymywany tak samo jak cukier biały tzn. z buraka cukrowego z dodatkiem syropu z trzciny cukrowej dla odpowiedniego koloru. Jeżeli potrzebujesz słodzić herbatę spróbuj zastąpić cukier miodem, najlepiej naturalnym.

Pozdrawiam serdecznie

Zuzanna Gąsiewska, dietetyk

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)