Cellulit, potocznie nazywany „pomarańczową skórką”, a fachowo, medycznie, lipodystrofią, to nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej połączone z występowaniem obrzękowo-włóknistych zmian tkanki podskórnej.
Zaburzenia mikrokrążenia i obrzęk
Aktualnie uważa się, że jedną z najważniejszych przyczyn rozwoju cellulitu są zaburzenia przepływu krwi w tkance podskórnej oraz zaburzenia lokalnej równowagi hormonalnej. Estrogeny przekształcane są pod wpływem enzymu aromatazy (białka) w hormon wpływający na nadmierny rozrost komórek tłuszczowych. Różna aktywność tego enzymu w różnych miejscach powoduje nieprawidłowy i nierównomierny rozrost komórek tłuszczowych w różnych lokalizacjach. Estrogeny zmniejszają ponadto napięcie i powodują zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych. Następstwem tego jest spowolnienie przepływu krwi w naczyniach żylnych i włosowatych (mikrokrążenie) oraz nadmierne przechodzenie osocza do tkanek. Powoduje to powstanie miejscowego obrzęku.
Zaburzenia metabolizmu komórek tłuszczowych
Zaburzenia krążenia krwi i mikroobrzęki powodują zaburzenia odżywienia komórek tłuszczowych i pogorszenie ich metabolizmu. Dochodzi do nadmiernego i nierównomiernego w poszczególnych komórkach gromadzenia tłuszczu. Powiększone komórki dodatkowo uciskają naczynia krwionośne i limfatyczne, następuje dalsze nasilanie się objawów zaburzeń przepływu krwi.
Stan zapalny i odkładanie włókien kolagenowych
W świetle aktualnej wiedzy dotyczącej rozwoju cellulitu, można uznać, że jest to obrzękowo-zapalno-włóknista patologia tkanki podskórnej. W komórkach tłuszczowych, w obszarze objętym zaburzeniami mikrokrążenia i metabolizmu, dochodzi do powstawania stanu zapalnego. Odkładają się stopniowo włókna kolagenowe w tkance podskórnej, w przestrzeniach między komórkami tłuszczowymi.
Zobacz też: Ćwiczenia na cellulit
4 stopnie nasilenia zmian
• 0 – po ujęciu skóry w fałd pojawiają się nieznaczne bruzdy.
• 1 – po ujęciu skóry w fałd pojawiają się charakterystyczne zagłębienia w skórze.
• 2 – zagłębienia pojawiają się już przy napinaniu mięśni.
• 3 – nierównomierności tkanki podskórnej widoczne są w spoczynku.
Czynniki wpływające na rozwój cellulitu
• Siedzący tryb życia.
• Palenie papierosów.
• Nadmierne picie alkoholu.
• Dieta zbyt bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
• Stresy i zaburzenia snu.
• Nadmierne opalanie.
• Zbyt gorące kąpiele.
• Wahania ciężaru ciała.
• Zbyt ciasne ubrania zaburzające mikrokrążenie.
Stopień nasilenia cellulitu można ocenić, wykonując w specjalistycznych gabinetach termografię. Dzięki takiemu badaniu można ocenić, czy są zaburzenia przepływów krwi w poszczególnych obszarach skóry.
Leczenie cellulitu
Aby było skuteczne, powinno być kompleksowe. Ważne jest połączenie w programie:
- kosmetyków redukujących objawy cellulitu,
- odpowiedniej diety,
- aktywności ruchowej.
Kosmetyki
Aktywne składniki kosmetyków:
• poprawiają przepływ krwi w naczyniach włosowatych, uszczelniają naczynia krwionośne w mikrokrążeniu, działają przeciwobrzękowo; tak działają: zielona kawa, ginkgo bilobae, zielona herbata, wyciąg z cytrusów;
• lipolitycznie – wpływają na przyspieszone uwalnianie nagromadzonego tłuszczu z komórek tłuszczowych; tak działa lipokofeina;
• hamują aktywność aromatazy steroidowej , przekształcającej estrogeny;
• eliminują nadmiar wolnych rodników tlenowych, które wpływają niekorzystnie na naczynia krwionośne; tak działają: zielona kawa, ginkgo bilobae, zielona herbata , yerba mate, wyciąg z cytrusów.
Zobacz także: Jak ograniczyć powstawanie cellulitu?
Dieta
Nieprawidłowe odżywianie i wahania ciężaru ciała sprzyjają rozwojowi cellulitu. Aby zmniejszyć jego objawy, szczególnie należy zadbać o zawartość w diecie takich składników, które poprawiają mikrokrążenie w skórze oraz „wymiatają” wolne rodniki tlenowe.
Należą do nich witaminy A, C, E, β-karoten oraz polifenole i selen. Dodatkowo witamina A przyspiesza odnowę komórek skóry. Przy niedoborze wymienionych witamin skóra może być wysuszona, z łuszczącym nabłonkiem, szybciej rozwija się cellulit, a wszelkie zmiany zapalne leczą się znacznie trudniej. Witaminy C, E, beta-karoten zawarte są w dużej ilości w warzywach i owocach, dlatego trzeba zwracać szczególną uwagę na odpowiednie ich spożycie (600 gramów warzyw + 300 g owoców dziennie). Źródłem witaminy E są oleje roślinne, orzechy, pestki słonecznika i dyni, migdały, pełne ziarna zbóż. Selen – zawarty jest w znacznej ilości w owocach morza, rybach i produktach zbożowych.
Ważne jest także odpowiednie dostarczanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Składniki te są niezbędne do wytwarzania błon komórkowych i prawidłowej regeneracji komórek, m.in. skóry. Utrzymana jest dzięki temu odpowiednia sprężystość skóry i zachowane jej funkcje ochronne przed środowiskiem zewnętrznym. Organizm nie potrafi sam wytworzyć tych kwasów, a są one potrzebne do codziennych procesów odnowy skóry.
Należą tu kwasy tłuszczowe omega 3, zawarte w tłustych rybach morskich, w olejach i orzechach oraz omega 6, zawarte w oleju sojowym, słonecznikowym, rzepakowym, kukurydzianym i oliwie. Niedobór tych kwasów powoduje suchość i łuszczenie skóry oraz jej stany zapalne.
Ważne jest ponadto wypijanie minimum 1,5-2 litrów płynów dziennie, w tym 1 litra wody mineralnej. Korzystnie na cellulit wpłynie także picie zielonej herbaty – bogatego źródła polifenoli..
Najważniejsze zasady diety antycellulitowej
• Codziennie zjadaj ponad pół kilograma warzyw i 300 gramów owoców ( np. 1 jabłko + 1 pomarańcza).
• Nie pal papierosów i nie pij w nadmiarze alkoholu.
• Unikaj solenia potraw, gdyż sól zatrzymuje wodę w organizmie i może to sprzyjać powstawaniu obrzęków.
• Wypijaj 1.5-2 litry płynów dziennie, w tym zielona herbatę.
• Przynajmniej 2 razy w tygodniu jedz tłuste ryby morskie.
• Jedz z umiarem produkty pochodzenia zwierzęcego, wybieraj chude mięso i odtłuszczone sery żółte.
• Utrzymuj stałą masę ciała – częste tycie i chudnięcie sprzyja powstawaniu cellulitowi.
• Zjadaj 4-5 posiłków dziennie, w tym ostatni koło godziny 19.
• Jadaj produkty zbożowe razowe – zawarty tu błonnik zmniejszy wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym.
• Zjadaj 2-3 porcje produktów mlecznych dziennie – są źródłem pełnowartościowego białka i wapnia.