Ayurweda na szczupłą talię

Medycyna wynaleziona w Indiach przed 5 tysiącami lat wielką wagę przywiązuje do jedzenia – zdrowo jeść to cieszyć się witalnością i dobrą kondycją przez długie lata.
/ 17.11.2008 22:18
Medycyna wynaleziona w Indiach przed 5 tysiącami lat wielką wagę przywiązuje do jedzenia – zdrowo jeść to cieszyć się witalnością i dobrą kondycją przez długie lata. Ayurweda na szczupłą talię

Te żywieniowe zasady jednak mają również wspaniały wpływ na naszą talię. I choć nauka Ayurwedy i zrozumienie całej teorii wymagają czasu i porządnych studiów, trzy proste reguły możemy przyswoić już od zaraz.

  1. Szanuj porę posiłku. Wyłącz telewizor, wstań od biurka i zasiądź przy stole. Skupiając się na jedzeniu masz znacznie mniejszą szansę przejedzenia.
  2. Jedz to, co sezonowe. Najzdrowiej dla organizmu jest spożywać sezonowe produkty w odpowiedniej temperaturze – ciepłe zimą i chłodne latem. Tym sposobem poprawiamy przeminie materii i zapewniamy ciału optimum energetyczne.
  3. Przemyśl swój obiad. Tradycja w przypadku jedzenia może być zgubna – zamiast wielkich obiadów lepiej przeorganizować nieco tryb posiłków i na wieczór spożywać jedynie mały lekki posiłek i to przed godziną 18.00. Porządne śniadanie serwujemy sobie już z samego rana. Dzięki takiej strategii organizm szybciej spala tłuszcz, my zaś zaczynamy dzień pełni energii.
Agata Chabierska