
1. Pędzelki kuchenne
Znasz pędzelki kuchenne za pomocą których smaruje się żółtkiem wypieki? Możesz użyć ich do rozprowadzenia cienkiej warstwy tłuszczu do smażenia na patelni, czy grillu elektrycznym. Pędzelek maczasz o oliwie z oliwek, oleju rzepakowym czy roztopionym oleju kokosowym i smarujesz cienko powierzchnię patelni. Dzięki temu użyjesz mniej tłuszczu, a to oznacza setki kalorii mniej w daniu. Najgorszą możliwą metodą jest dodawanie oleju bezpośrednio z butelki na patelnię. Średnio wlewasz wtedy 4-5 łyżek, a to około 440 kcal.
2. Atomizer do oliwy/oleju
Atomizer jeszcze silniej minimalizuje użycie tłuszczu do smażenia. Jedno-dwa psiknięcia wystarczają na całe smażenie. Zwróć jednak uwagę, że nie może to być zwykły atomizer (zapcha się), a taki specjalnie przeznaczony do oliwy/oleju.
3. Szklana miarka
Dzięki szklanej, prześwitującej miarce z różnymi jednostkami nadrukowanymi na powierzchnię, nie musisz się już zastanawiać ile to jest 150 ml. Miarka przydaje się do gotowania, ale także, jako konewka do podlewania ziół (zrobisz to precyzyjnie). Kiedy dokładnie odmierzasz ilość składników użytych w daniu masz kontrolę nad kalorycznością.
Dietetyczna kolacja, czyli co jeść wieczorem, aby nie przytyć. Polecamy sprawdzone przepisy!
4. Młynek do kawy
Młynek do kawy pozwoli ci szybko i skutecznie zmielić każdy rodzaj orzechów, a także przyprawy takie jak pieprz, czy kolendrę.
5. Temperówka do warzyw
Tagiatelle z cukinii, marchewki, czy buraków? Jadłaś? Za pomocą temperówki do warzyw surowy makaron z warzyw przygotujesz w kilka minut. Taki "makaron" ma dużo mniej kalorii niż klasyczna wersja na bazie zbóż.
6. Metalowa tarka
Metalowa tarka przydaje się do tworzenia wizualnego złudzenia. Wszystko, co jest starte i usypane w „górkę” na talerzu sprawia, że twoje oczy odbierają to jako większe objętościowo. Właśnie dlatego warto ścierać żółty ser, a nie podawać go w plasterkach, czy pokrojony w kostkę.
12 gadżetów, które ułatwią ci gotowanie
7. Nakładka do gotowania na parze
Po co wydawać pieniądze na piętrowy parowar, który zajmie pół blatu? Przygodę z parowaniem zacznij od taniej nakładki do gotowania na zwykły garnek. Gotowanie na parze jest najlepszą metodą obróbki termicznej, która pozwala ograniczyć straty składników odżywczych, a jednocześnie ułatwia przygotowywanie niskokalorycznych i łatwostrawnych posiłków.
8. Szczelny lunchbox
Szczelny, wielokomorowy i estetyczny lunchbox zachęci cię do zabierania posiłków ze sobą do pracy, szkoły. Dzięki temu wyeliminujesz przypadkowe dania zjadanie w pobliskiej stołówce i przejmiesz pełną kontrolę nad swoim jadłospisem. Zawsze miło jest wyciągnąć z torby ciekawie zaprojektowany pojemnik i przyciągnąć wzrok współpracowników. Kto wie, może uda ci się zachęcić kilka osób do gotowania w domu?
Zakupowe zwyczaje, dzięki którym będzie ci łatwiej schudnąć.
WYPOWIEDZ SIĘ!