Omega-3 kontra astma

Omega-3 kontra astma

Na naszym rynku jest już wiele produktów z kwasami Omega-3.
/ 12.05.2008 12:04
Omega-3 kontra astma
Naukowcy z USA zauważyli, że u dzieci, które rzadko jadają ryby, warzywa i owoce, spada wydolność płuc.

Efektem tego bywa przewlekłe zapalenie oskrzeli i astma. Według prowadzącej badania dr Jane Burns osłabienie odporności i problemy z drogami oddechowymi to wynik za małej dawki:
► kwasów omega-3 (ich źródłem są np. oleje roślinne i ryby) – łagodzą objawy astmy;
► witaminy C (sporo jej w cytrusach i natce pietruszki) – wzmacnia i działa przeciwzapalnie;
► witaminy A (np. w maśle i marchwi) – silny przeciwutleniacz;
► witaminy E (jest w olejach roślinych, orzechach) – regeneruje komórki.

Źródło: Vita