Jak się pozbyć tłuszczu z brzucha? Oto produkty, które pomagają schudnąć!

Tłuszcz na brzuchu to często trudny przeciwnik. Ale można się go pozbyć skutecznie. Wystarczy wprowadzić do jadłospisu kilka produktów, które są zabójcze dla opony wokół pasa.

Mimo że tłuszcz u mężczyzn i kobiet gromadzi się w różnych miejscach, jedno ich łączy: przedstawiciele obu płci muszą zmagać się z otłuszczeniem pasa. Pozbycie się tej nadmiarowej tkanki nie jest trudne, jeśli wprowadzi się do organizmu produkty przyspieszające jej spalanie. I wcale nie trzeba przechodzić na głodową dietę, by pozbyć się niechcianego balastu. W rzeczywiści wprowadzenie do jadłospisu niektórych produktów sprawia, że w ogóle nie ma się poczucia, że jest się na diecie, a po kilku tygodniach czy miesiącach, sama doświadczysz, że twój brzuch zdecydowanie będzie bardziej płaski. 
 
Fasola. Ugotuj w weekend garnek fasoli i dodawaj ją do różnych potraw w czasie tygodnia. Nie ma znaczenia, czy zdecydujesz się na fasolkę czarną, perłową, mung czy jaś, każdy rodzaj fasoli zawiera dużo błonnika, który jest sprzymierzeńcem w walce z tłuszczem na brzuchu. Fasole możesz dodawać do zup na bazie bulionów, sałatek czy jeść samą jako warzywo do obiadu. Możesz także robić z fasoli dip, który będzie przekąską w połączeniu z surowymi warzywami, np. pokrojoną w słupki marchwią czy selerem naciowym.
 
Jajka. Doskonale wspomagają proces spalania tłuszczu. Zawierają proteiny, witaminę B12 i aminokwasy. Sprawdzają się także jako "wypełniacz" żołądka, tani i powszechnie dostępny. Możesz usmażyć z nich jajecznicę, z dodatkiem ulubionych warzyw, pomidorów i cebuli, ugotowane na twardo dodać do sałatki warzywnej lub zjeść z pszenicznym tostem. Jeśli jednak zależy ci na dodatkowym obniżeniu kaloryczności jajek, możesz zrezygnować z jedzenia żółtek, a zadowolić się samymi białkami. 
 
Pełne ziarno. Rano nasyp sobie do miski garść pełnoziarnistych płatków i zalej ją niskotłuszczowym mlekiem lub mlekiem sojowym. Możesz też pomieszać płatki owsiane z ulubionymi owocami i naturalnym jogurtem albo zjeść kromkę pieczywa pełnoziarnistego. Biały ryż zastąp tym brązowym, nieoczyszczonym, a w twoim organizmie nie zabraknie mikroelementów, witamin i błonnika!

Mięso. Wybieraj chude kawałki wołowiny, indyka i piersi z kurczaka. Dzięki zawartym w nich witaminom z grupy B, żelazu i aminokwasom, twój metabolizm przyspieszy nawet kilka razy, a organizm spali większa liczbę kalorii. Poza tym dodawanie białka do każdego posiłku pozwoli na zachowanie równowagi poziomu cukru we krwi i braku napadów wilczego głodu..
 
Podziel się: