pomidory

Dieta śródziemnomorska uleczy serce

Pacjenci z chorobami serca mogą znacznie obniżyć ryzyko zawału i udaru mózgu, jeśli stosują dietę śródziemnomorską - wynika z badań opublikowanych w European Heart Journal.

Naukowcy z Uniwersytetu w Auckland przyjrzeli się diecie ponad 15 tys. osób ze stabilną chorobą wieńcową. Każdemu uczestnikowi badania przyznawali punkty od zera do 24 w zależności od tego, ile produktów typowych dla diety śródziemnomorskiej znajdowało się w ich codziennym menu; chodzi o produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce, warzywa, ryby. Ważne było też spożycie alkoholu i mięsa.
 
Okazało się, że ci badani, którzy w ciągu trzech i pół roku jedli produkty zaliczane do składników diety śródziemnomorskiej i ich wynik wyniósł 15 lub więcej, byli o 3 proc. mniej narażeni na śmiertelny lub niezakończony zgonem zawał serca lub udar.
 
Do wynikiem 12 nie było różnicy w prawdopodobieństwie tych zdarzeń, które wystąpiły, ale dla każdego wzrostu powyżej 12 pkt, ryzyko śmierci, niezakończony zgonem zawał serca lub udar mózgu obniżono o pięć procent.
Podziel się:
Zobacz także: