10 orzechów do zgryzienia

Trudno je nazwać lekką przekąską, a mimo to występują we wszystkich najzdrowszych dietach świata. Bo zawartość każdej orzechowej łupinki jest bardziej wartościowa niż najlepiej opracowana multiwitamina. Dlatego jedz je codziennie!

LASKOWE
 
Kryją w sobie moc korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, w większości jednonienasyconych, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, a podnoszą "dobrego" HDL – jedzenie orzechów laskowych i wytłaczanego z nich oleju jest więc zalecane w zapobieganiu miażdżycy. Spośród innych orzechów wyróżnia je duża zawartość witaminy młodości i płodności: wit. E (15 mg / 100 g = 100% dziennego zapotrzebowania). Mają też dużo witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy, a także wapnia oraz fosforu, bardzo potrzebnych kościom i zębom.
640 kcal / 100 g
 
MIGDAŁY
 
Łatwo przyswajalne białko to aż 1/5 masy migdałów (więcej protein wśród orzechów mają tylko fistaszki). Są bogatym źródłem magnezu (270 mg / 100 g = 80% dziennego zapotrzebowania) oraz fosforu, wit. B2 oraz E niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry, opóźniającej procesy starzenia i poprawiającej libido. Wyróżniają się najniższą zawartością nasyconych (niezdrowych) kwasów tłuszczowych i najwyższą błonnika (aż 12,5%). Ze zmielonych migdałów robi się marcepan.
579 kcal / 100 g
 
ZIEMNE
 
Ziemne, bo dojrzewają pod ziemią. Nazywane są też fistaszkaimi i orzechami arachidowymi. Są z tej samej rodziny co groch, fasola, soja. Z innymi strączkami łączy je duża ilość białka (największa ze wszystkich orzechów: 25 g / 100 g), a z orzechami – ilość tłuszczu i smak. Wyróżniają się rekordową ilością witaminy B3 (niacyny). Zawarte w nich kwasy omega-3, -6, -9 pełnią ważne funkcje w przemianach biochemicznych w organizmie. Wytłoczony z fistaszków olej świetnie nadaje się do smażenia, a masło orzechowe jest zdrowym, choć kalorycznym dodatkiem do pieczywa.
560 kcal / 100 g
Podziel się: