Właściwości pomidorów - 6 najważniejszych zalet

Jak ususzyć pomidory?

Pomidor. Nawet kanapka bez plasterka pomidora sporo traci. Dlatego warto wiedzieć, co on takiego w sobie ma i jak zachować jego cenne składniki na dłużej.

Jedyny taki

Większość warzyw i owoców traci walory odżywcze w trakcie kuchennych procedur, a wysoka temperatura dziesiątkuje cenne składniki, zwłaszcza witaminy. Ale pomidor jest inny! To jeden z nielicznych darów natury, który uwielbia, gdy go przetwarzają: gotują, duszą, pieką i miksują.

Tajną bronią pomidora jest likopen: przeciwutleniacz i barwnik zarazem. Nie tylko nadaje owocom i warzywom czerwoną barwę, ale neutralizuje też wolne rodniki, których nadwyżka w organizmie doprowadza do tzw. stresu oksydacyjnego, a w konsekwencji sprzyja rozwojowi wielu chorób, także nowotworowych. Przy okazji likopen wpływa korzystnie na „kondycję” innych przeciwutleniaczy, np. zbawiennej dla oka luteiny. Cennych substancji to pospolite warzywo ma znacznie więcej – zawiera m.in. witaminę B, C i E oraz wapń, magnez, żelazo i potas.
 

Bądź jak Włoszka i…

susz pomidory! To najprostsze z pomidorowych przetworów. Potrzebujesz mięsistych sztuk, które mają mało wody. Łyżką możesz wydrążyć pestni (ale niekoniecznie). Pokrojone na cząstki ułóż na blasze. Możesz je posolić i posypać ulubionymi ziołami. Wsuń blachę do piekarnika i nastawiamy go na 60-70 st. C. Po 6-7 godzinach powinny być gotowe. Przełóż pomidory do suchych słoików, dodaj czosnek (lub inne zioła) i zalej oliwą z oliwek. Po zjedzeniu pomidorów, aromatyczna oliwa przyda się do sałatek i innych dań – jest wyśmienita! Do suszenia pomidorów możesz użyć specjalnej kuchennej suszarki.

Korzystaj z tego, że pomidory teraz są tanie i rób z nich również inne przetwory na zimę – sprawdź obok, jak to zrobić. Proste, a jakie zdrowe!

Podziel się: