Tort makowy z galaretką

Przpisy na dietetyczny tort

Urodziny bez tortu? Święto rodzinne bez słodkości? No nie! Zresztą nie ma powodu, by zrezygnować z puszystego biszkoptu pachnącego wanilią i owocami. Wystarczy przygotować smakołyk w lżejszej wersji.

Malinowo-różany – ok. 310 kcal porcja
 
POTRZEBNE PRODUKTY: 300 g malin lub różnych owoców leśnych, 2 łyżki soku malinowego (np. Herbapol), 3 łyżki żelatyny, 150 g kaszy jaglanej, 150 ml schłodzonego serka lekkiego, 100 ml zimnej śmietanki; na biszkopt: 5 jajek, 100 g ksylitolu, cukru lub odpowiadająca temu ilość innego słodzika, 200 g mąki gryczanej, 2 łyżeczki cynamonu
 
Sok mocno podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Kaszę ugotuj do miękkości, ostudź. Zblenduj ją na gładką masę, dodając serek, śmietankę i sok z żelatyną. Odstaw do schłodzenia. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywno z odrobiną soli, pod koniec dosyp cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj partiami żółtka, mąkę i cynamon. Zmiksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Masę przelej do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wsyp owoce i lekko je uciśnij, żeby zapadły się w cieście. Piecz 45 min w 1800C. Ostudzone ciasto ozdób różowym kremem i płatkami róż.
 
MOCNE STRONY: ciasto przepięknie pachnie malinami i różami. Jest wilgotne, nie zawiera białej mąki. Wystarczy mały kawałek, ponieważ jest sycące.
 
RADY: zamiast świeżych owoców możesz użyć mrożonych. Ciasto doskonale smakuje w wersji z jabłkami lub rabarbarem. Zamiast ksylitolu możesz użyć syropu klonowego lub z agawy.
 
Podziel się: