Tort makowy z galaretką

Przpisy na dietetyczny tort

Urodziny bez tortu? Święto rodzinne bez słodkości? No nie! Zresztą nie ma powodu, by zrezygnować z puszystego biszkoptu pachnącego wanilią i owocami. Wystarczy przygotować smakołyk w lżejszej wersji.

Naleśnikowy à la karpatka - ok. 290 kcal porcja
 
POTRZEBNE PRODUKTY: 2 duże jajka, szklanka mąki tortowej, łyżeczka syropu z agawy, odrobina wanilii, szczypta soli, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 szkl. mleka, woda gazowana, 1/2 kostki masła, 2 budynie waniliowe
 
Ubij pianę z białek i szczypty soli. Utrzyj 2 żółtka z cukrem, dodając stopniowo 3/4 szkl. mleka, mąkę, syrop z agawy i wanilię. Jeśli ciasto wyjdzie gęste, dolej wody. Na koniec dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj. Smaż grubsze naleśniki na złoty kolor, tylko smarując patelnię olejem. Z pozostałego mleka przygotuj budyń, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (mleka będzie nieco mniej, więc wyjdzie dość gęsty), a gdy całkowicie ostygnie, zmiksuj go z miękkim masłem na puszysty krem. Przekładaj nim naleśniki i układaj je równo na paterze. Odstaw do schłodzenia na 2-3 godz. Możesz udekorować według uznania.
 
MOCNE STRONY: deser znakomity dla osób na diecie lekkostrawnej. Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny!
 
RADY: jeśli chcesz, by danie wyglądało jak tort z cukierni, zrób podwójną porcję kremu karpatkowego. Tym, co zostanie, wysmaruj boki oraz wierzch tortu. Możesz również użyć budyniu bez cukru i dosłodzić go słodzikiem.
Podziel się: