Tort makowy z galaretką

Przpisy na dietetyczny tort

Urodziny bez tortu? Święto rodzinne bez słodkości? No nie! Zresztą nie ma powodu, by zrezygnować z puszystego biszkoptu pachnącego wanilią i owocami. Wystarczy przygotować smakołyk w lżejszej wersji.

Ptysiowy dwukolorowy – 280 kcal porcja
 
POTRZEBNE PRODUKTY: na ptysie: 3 łyżki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. wody, czubata łyżka kakao, 2 jajka, sól; na krem: 100 ml śmietanki 30%, 20 ml wrzątku, opakowanie galaretki wiśniowej, 300 dag dużych ciemnych czereśni
 
W garnku zagotuj wodę z masłem. Wsyp mąkę, kakao i szczyptę soli. Utrzyj gładką masę, energicznie mieszając. Zdejmij z kuchenki, ostudź, a następnie zmiksuj z jajkami. Gładką masę przełóż do szprycy i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rób 1,5-centymetrowe kuleczki, zostawiając większe odstępy. 
 
Wstaw do nagrzanego piekarnika (210 st. C) i piecz 20 min. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. We wrzątku dokładnie rozpuść galaretkę. Gdy ostygnie i będzie lekko ciepła, dodaj do śmietanki i szybko zmiksuj. Na talerzu układaj ptysie, łącząc je wyciskanymi ze szprycy rozetkami kremu. Całość ozdób czereśniami i schłodź.
 
MOCNE STRONY: czereśnie to obfitość witamin! Deser nie wymaga krojenia – można go jeść palcami.
 
RADY: krem nie musi być różowy, możesz wybrać galaretkę w innym, byle intensywnym kolorze. Możesz również przekroić beziki i napełnić je częścią kremu, a jego niewielką ilość – rozsmarować na talerzu, by "piramida" dobrze się trzymała.
Podziel się: