Tort makowy z galaretką

Przpisy na dietetyczny tort

Urodziny bez tortu? Święto rodzinne bez słodkości? No nie! Zresztą nie ma powodu, by zrezygnować z puszystego biszkoptu pachnącego wanilią i owocami. Wystarczy przygotować smakołyk w lżejszej wersji.

Jogurtowy z makaronikami - 320 kcal porcja 
 
POTRZEBNE PRODUKTY: 500 g jogurtu naturalnego, opakowanie serka homogenizowanego 150 g, odrobina wanilii, 10 herbatników pełnoziarnistych, 2 łyżeczki masła orzechowego, łyżeczka kakao, 2 galaretki cytrynowe, 6-7 pistacji, 10 makaroników z nadzieniem orzechowym do dekoracji
 
Herbatniki dokładnie rozgnieć i wymieszaj z kakao oraz masłem orzechowym. Masą wyłóż dno tortownicy. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (użyj połowę zalecanej ilości). Gdy przestygnie, wymieszaj z jogurtem, serkiem i wanilią. Wylej masę na spód i odstaw do lodówki, aż stężeje. Gotowy torcik posyp pokruszonymi pistacjami i ozdób makaronikami.
Latem możesz też udekorować torcik świeżymi stokrotkami lub innymi kwiatami jadalnymi.
 
MOCNE STRONY: ten tort jest lekkostrawny, ma sporo dobrze przyswajalnego białka i dobrych tłuszczów (masło orzechowe i pistacje).
 
RADY: możesz zmniejszyć kaloryczność deseru o 20 %, używając galaretek bez cukru i dosładzając je słodzikiem o nazwie tagatoza (jest naturalna i ma neutralny smak). Zamiast słodkich makaroników, możesz wykorzystać minibiszkopty bezcukrowe przełożone częścią masy jogurtowo-serowej.
Podziel się: