Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna staje się coraz bardziej popularna. Ale czy rzeczywiście może być naszym lekarstwem? Co to jest żywność prozdrowotna i gdzie jej szukać?
/ 14.08.2012 07:00

Żywność funkcjonalna staje się coraz bardziej popularna. Ale czy rzeczywiście może być naszym lekarstwem? Co to jest żywność prozdrowotna i gdzie jej szukać?

Żywność funkcjonalna to produkty, które mają udowodniony pozytywny wplyw na zdrowie i samopoczucie, np. może obniżać poziom cholesterolu, wzmacniać układ odpornościowy, przywracać równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego, działać przeciwzapalnie. Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z tradycji filozoficznej Wschodu, która opierała się na teorii, że pożywienie jest lekarstwem.

Żywność funkcjonalna

W skład żywności funkcjonalnej wchodzą składniki naturalne o udokumentowanym pozytywnym znaczeniu na organizm człowieka. Są to: błonnik pokarmowy, probiotyki, prebiotyki, sterole, białka, witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cholina i lecytyna, fosfolipidy, substancje fitochemiczne. Gdzie ich zatem, szukać? Poniżej przedstawiamy kilka przykładów:

  • Probiotyki - zawierają specjalne wyselekcjonowane szczepy bakterii kwsu mlekowego, które tworzą naturalną florę bakteryjną w naszym przewodzie pokarmowym. Ponadto wzmacniają odporność oraz pomagają w przyswajaniu witaminy K i z grupy B. Znajdziecie je w: jogurtach, napojach mlecznych oraz fermentowanym mleku.
  • Prebiotyki - to składniki pokarmowe, które nie podlegają trawieniu i przyswajaniu w jelicie. Wpływają korzystnie na nasz organizm, dzięki temu, że stymulują wzrost i aktywność probiotyków. Zapobiegają zaparciom, wspomagają rozwój flory bakteryjnej jelit, wzmacniają odporność. Znajdują się w jogurtach, deserkach oraz mleku dla niemowląt.
  • Błonnik - Zapewnia uczucie sytości na długo,  oczyszcza organizm z toksyn, usprawnia perystaltykę jelit, a także zapobiega rakowi jelita grubego. Dużo błonnika zawiera pieczywo razowe oraz pełnoziarniste, kasza, rośliny strączkowe, orzechy.
  • Cholina, lecytyna - regulują funkcjonowanie mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto ułatwiają trawienie tłuszczów i odkładanie w wątrobie. Znajdziemy je głównie w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy.
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - są niezbędne dla naszego zdrowia, jednak nasz organizm nie potrafi ich sam wyprodukować, dlatego też należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 wpomagają krążenie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu, mają działanie przeciwzapalne oraz łagodzą bóle reumatyczne. Ponadto wzmacniają wzrok. Naturalnym ich źródłem są ryby morskie, orzechy, oleje (zwłaszcza rzepakowy). Są również specjalne jaja kurze, bogate w kwasy omega-3.
  • Sterole - sterole roślinne to substancje zawarte w warzywach, owocach, orzechach i nasionach. Mogą one zapobiegać miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca, pod warunkie, ze będziemy dostarczać ok. 2-3 g steroli dziennie. Sterole najczęściej dodaje się do miękkich margaryn.

Redakcja poleca

REKLAMA