Zupa Gonzalesa - Kuchnia meksykańska

Kolejną potrawą, która zagościła w naszym meksykańskim menu, podczas Kulinarnego Spotkania z We-Dwoje.pl była Zupa Gonzalesa.
/ 28.05.2010 08:18

Kolejną potrawą, która zagościła w naszym meksykańskim menu, podczas Kulinarnego Spotkania z We-Dwoje.pl była Zupa Gonzalesa.

Ta bardzo ostra zupa przyrządzana jest na bazie mięsa mielonego oraz innych składników będących podstawą kuchni meksykańśkiej.  Wykonaliśmy ją bardzo szybko, a jej smak zachwycił wszystkich.

Składniki potrzebne do przyrządzenia:

  • 0,5 kg mięsa mielonego np. indyczego
  • pomidory w puszcze w kawałkach
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • soja
  • kukurydza
  • 6 ząbków czosnku
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • mini kolby kukurydzy konserwowej
  • 2 papryki (żółta i zielona)
  • 3 cebule
  • zioła prowansalskie, chili, curry, pieprz, sól
  • kostka rosołowa
  • starty żółty ser

Sposób przyrządzenia:

Mięso podsmażamy na małej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.

Całość podsmażać do momentu, gdy cebula wraz z papryką będą miękkie.

Kukurydzę, fasolę i soję (wraz z zalewami) oraz pomidory wrzucamy do garnka. Dodajemy szklankę wody z rozpuszczoną kostką rosołową. Gotujemy na małym ogniu.

Po chwili dodajemy mięso.

Doprawić solą, pieprzem, chili, curry, ziołami. Zupę podajemy posypaną startym żółtym serem.

Smacznego!

fot. Magda Balul

Redakcja We-Dwoje.pl

Redakcja poleca

REKLAMA