Zupa borowikowa z nutą trufli

Warzywa i mięso zalej 1,5 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek). Całość gotuj około 2 godzin. Wywar dokładnie przecedź.
/ 13.02.2013 12:21

Składniki

  • Kremowa zupa borowikowa Knorr
  • połówka kurczaka - 700 gramów

     

  • mrożone grzyby, najlepiej browiki - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka

    Zupa borowikowa z nutą trufli

  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • świeże pomidory - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziarenko ziela angielskiego - 3 sztuki
  • pieprz czarny w ziarenkach - 3 sztuki
  • oliwa aromatyzowana białą truflą - 50 mililitrów
  • ketchup - 20 mililitrów
  • śmietana - 100 mililitrów

Sposób przygotowania

Warzywa i mięso zalej 1,5 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek). Całość gotuj około 2 godzin. Wywar dokładnie przecedź.

Połówkę cebuli pokrój drobno i podsmaż w drugim garnku, wraz z rozmrożonymi grzybami. Całość zalej wywarem.

Zawartość 2 opakowań Zupy Borowikowej Knorr połącz z odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 10 minut. Następnie dokładnie zmiksuj i przecedź zupę przez drobne sito.
Do zupy dodaj 100 ml śmietany i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dodaj również odrobinę soli.

Nalej zupę do płaskiego talerza. Na powierzchni narysuj dwa serduszka, używając ketchupu.
Zupę podawaj polaną paroma kroplami oliwy truflowej.

Przepis zupa borowikowa z nutą trufli pochodzi z serwisu przepisy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA