Nie ma nic lepszego na chłodny dzień niż łyk ciepła. Polecamy rozgrzewające alkoholowe drinki na długie przytulne wieczory…
Oparte na kawie czy gorącej czekoladzie są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych napojów kawiarnianych - w końcu nawet górale wiedzą, że nic tak nie rozgrzewa jak herbatka „z prądem”. Można je podawać po długim zimnym spacerze lub na andrzejkowej czy gwiazdkowej imprezie. Jako apres-ski… niezastąpione!
Zimowe marzenie
Składniki:
- 60 ml Irish Cream,
- 30 ml kawowego likieru Kahlua,
- 180 ml gorącej czekolady,
- odrobina Amaretto (likier migdałowy)
Rozpuścić czekoladę w garnuszku, dodać Irish Cream i Kahluę, podgrzać. Zdjąć z ognia dodać Amaretto do smaku. Pomieszać i podawać.
Gorący rum jabłkowy
Składniki:
- 150 ml gorącego soku jabłkowego,
- 30 ml rumu (najlepiej korzennego),
- 30 ml szampana,
- bita śmietana,
- cynamon
Zmieszać i wlać do kubka, podawać przyozdobiony bitą śmietaną i posypany cynamonem.
Grzaniec z masłem
Składniki:
- ½ szkl. słodkiego białego wina,
- ¼ szkl. wody,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki syropy klonowego albo miodu,
- gałka muszkatołowa
Podgrzać wino z wodą, nie gotować. Wlać do podgrzanego kubka/szklanki, dodać masło i syrop i zamieszać. Posypać gałką muszkatołową.
Śnieżna kula
Składniki:
- 30 ml Kahlua,
- 150 ml gorącej kawy,
- likier cynamonowy,
- bita śmietana
Wlać do kubka i udekorować śmietaną.
Malinowa czekolada
Składniki:
- 30 ml likieru kakaowego,
- 30 ml likieru malinowego,
- filiżanka gorącej czekolady,
- wiórki czekoladowe,
- bita śmietana
Przyrządzić gorącą czekoladę, dodać alkohol, dosypać trochę wiórków czekoladowych i lekko wymieszać, aby się częściowo rozpuściły. Udekorować bitą śmietaną.