Polki.pl
kom. (3)

Żeberka w sosie śmietanowym

Składniki

  • 3 paski żeberek,
  • 4 łyżki tłuszczu,

  • 100 ml słodkiej śmietany,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • oregano,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

Żeberka pokroić w prostokąty o długości ok. 7 cm. Włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Odstawić na około 2 h do lodówki. Rozgrzać tłuszcz, ułożyć paski żeberek i smażyć na dużym ogniu po 3 min. z każdej strony. Zmniejszyć płomień, dolać pół szklanki wody i dusić ok. 30 min. Obrać cebulę, czosnek i pokroić w drobną kostkę, dołożyć do żeberek. Dusić jeszcze 10 min. Wyciągnąć mięsko na talerz, do garnka dolać śmietanę i gotować parę minut aż trochę odparuje i zgęstnieje. Żeberka podawać polane sosem z dodatkiem pieczywa i surówką.




Oceń 5,00 / 1

Zupa z mięsa - Kasia gotuje z Polki.pl

 
 

Zobacz także

 
 

Podobne w temacie Wieprzowina

Skomentuj Żeberka w sosie śmietanowym

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Żeberka w sosie śmietanowym

  • Wieprzowina w piwieWieprzowinaWieprzowina w piwieMięso umyć. Osuszyć. Z wierzchu ponacinać na krzyż. Czosnek obrać, rozgnieść z solą, pieprzem i kminkiem. Mięso natrzeć mieszanką, odstawić na 20 minut.więcej »
  • Wieprzowina z pieczarkamiWieprzowinaWieprzowina z pieczarkamiMięso pokroić w poprzek włókien na 5 jednakowych porcji, lekko rozbić i uformować owalne bitki. Oprószyć mięso pieprzem i mąką.ką pietruszki.więcej »
  • Karkówka z grilla z sosem po cygańskuWieprzowinaKarkówka z grilla z sosem po cygańskuOpłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą Do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na...więcej »
  • WieprzowinaBitki wieprzoweUmyte mięso oczyścić, pokrajać w cienkie plasterki i zbić tłuczkiem. Natrzeć je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozdrobnionymi ziołami i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę ułożone jeden na drugim....więcej »
  • Boczek faszerowany gotowanyWieprzowinaBoczek faszerowany gotowanyPłat boczku około 2,5 kg, ścinamy mięso z góry, żeby boczek miał grubości 1,5 cm. Wykrojone mięso zmielić, dodać 30 dag podsmażonych pieczarek, 0,5 kg zmielonej szynki surowej, doprawić solą , pieprzem i papryką....więcej »
  • Stek wieprzowyWieprzowinaStek wieprzowyMięso umyć, pokrajać w poprzek włókien na plastry, zbić tłuczkiem lekko zwilżonym wodą, uformować owalne steki. Czosnek drobniutko posiekać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni steków, wciskając w mięso.więcej »
  • WieprzowinaBograczMięso pokroić i wrzucić na rogrzany olej. Lekko opiec, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć solą i pieprzem, polać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie...więcej »
  • Gołąbki z boczkiem i sosem cebulowymWieprzowinaGołąbki z boczkiem i sosem cebulowymMięso myjemy, mielimy na drobnym sitku, ryż gotujemy 20 minut, osączamy, wysypujemy z torebki. Składniki: mięso i ryż dobrze wyrabiamy, dodajemy surowe jajka doprawiamy do smaku.więcej »
  • Bryzol wieprzowyWieprzowinaBryzol wieprzowyMięso oczyścić, umyć, pokrajać w poprzek włókien na porcje, zbić tłuczkiem i obtoczyć w mące. Rozgrzać mocno smalec na patelni, zrumienić z obu stron mięso, a następnie zmniejszyć ogień...więcej »
  • Schab faszerowany pomidoramiWieprzowinaSchab faszerowany pomidoramiMięso umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie przecinać do końca, tak, aby uzyskać prostokątny płat. Natrzeć z obu stron rozgniecionym czosnkiem, oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem....więcej »
  • Karczek ze śliwkamiWieprzowinaKarczek ze śliwkamiMięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami, ew. związać nicią kuchenną nadając zgrabny kształt pieczeni, odłożyć do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.więcej »
  • Pulpeciki z serem żółtymWieprzowinaPulpeciki z serem żółtymMięso mielone włożyć do miski i dodać jajko troszkę bułki tartej i pęczek szczypiorku pokrojonego i troszeczkę papryki...więcej »
  • Wieprzowina w winieWieprzowinaWieprzowina w winieW dużej misce wymieszać wino, ocet, czosnek, listek laurowy, goździki, majeranek, sól oraz pieprz. Do przygotowanej w ten sposób marynaty włożyć wieprzowinę krajaną na kawałki, przycisnąć talerzykiem i trzymać...więcej »
  • Gulasz wieprzowyWieprzowinaGulasz wieprzowyPokrojone w kostkę mięso obsmażyć na oleju, na silnym ogniu, dodać cebulę pokrojoną w dość grube ćwierć-plasterki lub w grubą kostkę, paprykę i pomidor pokrojone w grubą kostkę. Zmniejszyć ogień, dodać...więcej »
  • Zobacz podobne do Żeberka w sosie śmietanowymwięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne