Wiwat pomidory!

Jak pokazują liczne badania, przetwarzanie niektórych warzyw poprawia ich właściwości zdrowotne.

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Udowodniono np. że ogrzewanie i rozdrabnianie pomidorów (przy wytwarzaniu keczupu, soku i przecieru pomidorowego) zwiększa zawartość likopenu - przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych. Potwierdzając to także najnowsze badania opublikowane na łamach czasopisma "American Association of Cancer Research". Okazuje się, że nie tylko gotowanie, ale także suszenie może zwiększać właściwości lecznicze pomidorów. Naukowcy dowodzą, że suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe i mogą zmniejszać ryzyko raka prostaty. Zawierają one węglowodany o właściwościach zbliżonych do likopenu. Chronią DNA przed uszkodzeniami prowadzącymi do raka prostaty. Razem z likopenem hamują wzrost komórek nowotworowych.
Na potwierdzenie wyników badań będziemy musieli jeszcze poczekać. Mimo to już od dziś warto wzbogaca dietę w pomidory, także suszone, oraz w przetwory pomidorowe.

"Vita"
Oceń artykuł 14 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
mbur2011.12.15 21:29
Czytałam ostatnio trochę na temat pomidora na naturalno.pl i przyznaję, że jestem pod wrażeniem jego korzystnego wpływu na ludzki organizm. Przyswajalność likopenu zwiększa się przy obróbce termicznej, ale niestety ubywają wtedy z pomidora równie cenne witaminy. Należy o tym pamiętać ustalając menu, trochę przetworzonych warzyw oraz odrobina świeżych jest najlepsza :)
asiek1012011.05.31 09:29
Ja szczególnie polecam NAPOJE LIKOPENOWE - nowość na rynku. Nie ma nic lepszego dla zdrowia i mają najwięcej w pełni przyswajalnego likopenu. Zdaje się, że buteleczki mają 300 ml (szklanka) i zawierają aż 30 mg aktywnego likopenu. Najwięcej na rynku. To tak jakby wycisnąć 2,5 kg pomidorów. Piję je od ponad miesiąca i przyznam, że czuję się fantastycznie - skończyly się moje problemy z układem trawiennym, przy okazji mam też więcej energii. O zbawiennym działaniu w profilatkyce nowotowrów nie wspomnę :) Mają dużo beta-karotenu, potasu, żelaza i innych bardzo wartościowych składników. W smaku nie czuć pomidorów za to silny smak owców. Bez glutenu, bez konserwantów, bez cukrów i słodzików. W pełni ntauralne. Wszysystkim polecam.
Raport specjalny
Oblicz Dni płodne

Podaj pierwszy dzień ostatniej miesiączki

Okres Rok
Miesiąc Dzień
Oblicz