Lecznicze właściwości skrzypu

Skrzyp to popularny chwast, powszechnie rosnący na polach i w ogrodach. Podpowiadamy jak wykorzystać prozdrowotne właściwości skrzypu

Skrzyp

Skrzyp polny to popularna roślina rosnąca na polach i w ogrodach. Mimo, że istnieje wiele odmian skrzypu do celów leczniczych nadaje się tylko jeden - skrzyp polny. Medycyna naturalna wykorzystuje pędy skrzypu, które wyglądem przypominają jodełkę. To właśnie pędy zawierają największą ilość krzemu, pierwiastka dzięki któremu skrzyp posiada swe prozdrowotne właściwości

Skrzyp polny - zastosowanie

Wyciągi ze skrzypu mają szerokie zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości i schorzeń przebiegających z infekcją i/lub krwawieniem. Wykorzystuje się go przede wszystkim we wspomaganiu leczenia lub rekonwalescencji w takich przypadkach jak:
  • gruźliza
  • krwawienie
  • schorzenia nerek
  • choroby pęcherza moczowego
  • gnijące rany
  • wrzody
  • bóle artretyczne
  • reumatyzm
  • nerwobóle
  • zapalenie pęcherza moczowego
Skrzyp pomaga również w łagodzeniu takich dolegliwości jak:
  • zapalenie migdałków
  • zapalenie jamy ustnej
  • krwawienie z dziąseł
  • łupież
  • moczenie nocne
  • oparzenia

Jak przygotować skrzyp?

Istnieją różne sposoby przygotowywania pędów skrzypu. Oto kilka najpopularniejszych przepisów jak wykorzystać skrzyp w celach leczniczych:
  • Herbatka - czubatą łyżeczkę skrzypu zalać 0,25 litra wody i zaparzyć
  • Nalewka - 10 g świeżego skrzypu zalewamy 50 ml wódki żytniej. Całość pozostawiamy na 14 dni w ciepłym miejscu, od czasu do czasu należy pamiętać o wstrząśnięciu nalewki
  • Okłady - świeży skrzyp należy dokładnie umyć i rozetrzeć na papkę, z której robi się okłady

Czytaj także:

Oceń artykuł 7 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Oblicz Dni płodne

Podaj pierwszy dzień ostatniej miesiączki

Okres Rok
Miesiąc Dzień
Oblicz