POLECAMY

W Polsce co roku 3 tys. osób słyszy tę druzgocącą diagnozę. Sprawdź, czy nie masz objawów tej choroby!

Rak trzustki to jeden z najgroźniejszych nowotworów złośliwych. Żeby mieć szanse z nim wygrać, trzeba szybko wyłapać objawy choroby.

/ 3 miesiące temu
W Polsce co roku 3 tys. osób słyszy tę druzgocącą diagnozę. Sprawdź, czy nie masz objawów tej choroby! fot. Fotolia

Rak trzustki znajduje się w pierwszej dziesiątce najczęściej występujących w Polsce nowotworów złośliwych. Jego rokowania są złe – szanse na pięcioletnie przeżycie z rakiem trzustki wynoszą 1-3 procent. To mało. Prawdopodobieństwo wyleczenia wzrasta jednak, gdy choroba zostanie bardzo wcześnie wykryta. To trudne zadanie, bo objawy raka trzustki są trudne do zinterpretowania Leczenie raka trzustki to przede wszystkim zabieg operacyjny i chemioterapia.

Najczęstszym rodzajem raka trzustki jest gruczolak przewodowy (ok. 90 proc. przypadków).

Przyczyny raka trzustki

Przyczyny raka trzustki nie są do końca poznane. Wiadomo, że ryzyko zachorowania wzrasta z wiekiem – 80 proc. przypadków tej choroby dotyczy osób po 60. roku życia. Sprzyjają jej też niektóre schorzenia przewlekłe  - częściej na raka trzustki zapadają osoby borykające się z cukrzycą, zapaleniem trzustki, chorobą wrzodową żołądka. Ryzyko wystąpienia tego raka podnoszą również: otyłość, palenie papierosów, picie alkoholu. Badania wskazują także na związek z kontaktem m.in. z pestycydami, chlorkami metylenu, benzydyną. Nie bez znaczenia jest również czynnik genetyczny - na raka trzustki częściej chorują osoby, w których rodzinach występowała ta choroba.

Objawy raka trzustki

Na początku rak trzustki  rozwija się dość podstępnie, bo nie daje w ogóle żadnych objawów. Dopiero gdy guz jest już dość duży (zwykle jest to na kilka miesięcy przed wykryciem nowotworu) pojawiają się właściwe objawy raka trzustki:

  • Ból. Zwykle zlokalizowany jest w jamie brzusznej, nadbrzuszu lub prawym podżebrzu. Czasami obejmuje plecy. Chorzy opisują go jako intensywny, przeszywający i promieniujący.
  • Dolegliwości trawienne. Mogą pojawić się nudności, wymioty, zmiany w częstotliwości oddawania stolca. Czasami chory miewa stolce tłuszczowe (szczególnie na zaawansowanym etapie choroby).
  • Utrata masy ciała. Oczywiście nie taka, która spowodowana jest zmianami w stylu życia.
  • Powiększenie pęcherzyka żółciowego. Lekarz jest w stanie to wyczuć w czasie zwykłego badania palpacyjnego jamy brzusznej.
  • Żółtaczka. Pojawia się wówczas, gdy guz obejmuje odcinek trzustkowy przewodu żółciowego wspólnego.
  • Cukrzyca. W przypadku świeżo zdiagnozowanej cukrzycy, warto wziąć pod uwagę również raka trzustki i wykonać badania w jego kierunku.

Jak rozpoznać raka trzustki? Przeczytaj rady i historie forumowiczek!

Badania w kierunku raka trzustki

Żeby zdiagnozować raka trzustki trzeba wykonać serię badań. Konieczne są m.in.:

  • USG jamy brzusznej
  • badanie endoskopowe jamy brzusznej
  • rezonans magnetyczny (MRI)
  • biopsja trzustki
  • badania krwi (m.in. markery nowotworowe, - antygen towarzyszący nowotworom przewodu pokarmowego CA 19-9, cukier, morfologia)

Leczenie raka trzustki

Leczenie raka trzustki  to przede wszystkim interwencje chirurgiczne. W najwcześniejszym stadium rozwoju raka trzustki  wykonuje się zabieg usunięcia fragmentu trzustki wraz guzem nowotworowym. Taka operacja daje największe szanse na wyleczenie. Niestety ok. 90 proc. chorych trafia do onkologa, gdy choroba jest bardzo zaawansowana. Wtedy możliwe jest tylko leczenie paliatywne, czyli takie, które poprawia komfort życia chorego (znosi dolegliwości bólowe). W takiej sytuacji zwykle wykonuje się zabieg polegający na zniszczeniu nerwów splotu trzewnego. Dzięki niemu ból nowotworowy ulega znacznemu ograniczeniu. Jeśli taka operacja nie jest możliwa, do leczenia włącza się pochodne morfiny. Uzupełnieniem leczenia operacyjnego jest zwykle chemioterapia.

Dieta w raku trzustki

Dieta osoby chorej na raka trzustki powinna być lekkostrawna i zawierać jak najmniej tłuszczu. Musi być jednak wysoko odżywcza, bo organizm osoby chorej zwykle jest wyniszczony walką z rakiem. Zaleca się więc ograniczenie olejów, masła, margaryn oraz tłustego nabiału. Należy również ograniczyć słodycze. Niewskazane są również dania ciężkostrawne: fasola, bigos, tłuste mięsa, wędliny, grzyby, jaja. Zalecane są natomiast:

  • owoce i warzywa (szczególnie polecany jest seler, który ma udowodnione w badaniach klinicznych działanie przeciwzapalne)
  • ciemne pieczywo
  • chude mleko (najlepiej kozie)
  • chude gotowane mięso
  • kasze, ryż, makarony

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)