Jaka jest norma TSH?

Jaka jest norma TSH i od czego zależy? Co mówi podwyższone i obniżone TSH? Czy samo badanie TSH wystarcza do oceny funkcji tarczycy?

Norma TSH waha się między 0,4–4,0 mU/l. Wynik może się on różnić w zależności od metody pomiaru stosowanej w danym laboratorium. Najczęstszą przyczyną podwyższonego TSH jest niedoczynność tarczycy, a obniżonego - nadczynność. Sprawdź, co oznacza twój wynik badania tego hormonu tarczycy.

Jest norma TSH?

Zakres normy TSH wynosi 0,4–4,0 mU/l. Ponieważ ten zakres może różnić się w zależności od laboratorium wykonującego analizę, zazwyczaj przy otrzymanym wyniku jest podany jest zakres uznawany za normę. Nowoczesne metody są bardzo czułe, dzięki czemu wykrywają nawet bardzo niskie stężenia TSH. Badanie to jest bardzo swoiste, ponieważ TSH nie daje reakcji krzyżowych z hormonami o podobnej strukturze, co mogłoby zafałszować wynik.

Przyczyny za wysokiego TSH

Najczęstszą przyczyną podwyższonego TSH jest niedoczynność tarczycy. Wówczas niedobór hormonów tarczycy jest sygnałem do zwiększenia wydzielania TSH.

Rzadko występującymi chorobami przebiegającymi ze wzrostem TSH są gruczolaki przysadki wydzielające TSH oraz inne nowotwory mające zdolność do wytwarzania TSH, jak zaśniad groniasty i kosmówczak. Przemijający wzrost TSH występuje także w okresie zdrowienia po ciężkich chorobach. 

Fizjologicznie wysokie TSH występuje tuż po urodzeniu, po czym obniża się stopniowo do trzeciej doby życia. W 4-5 dniu osiąga normę odpowiednią do wieku i wówczas wykonuje się u wszystkich noworodków test przesiewowy w kierunku wrodzonej niedoczynności tarczycy.

Gdzie szukać przyczyn niedoczynności tarczycy?

Przyczyny za niskiego TSH

Przyczyną obniżonego TSH jest najczęściej nadczynność tarczycy, kiedy to jej hormony uwalniane w nadmiarze hamują wydzielanie TSH. Do rzadszych przyczyn należą: wtórna (uszkodzenie przysadki) i trzeciorzędowa (dysfunkcja podwzgórza) niedoczynność tarczycy, głodzenie oraz współistnienie ciężkich chorób ogólnoustrojowych.

Jak niebezpieczna może być nadczynność tarczycy?

Czy wynik TSH wystarczy?

Wybiórcze oznaczenie TSH jest wystarczające jako pojedynczy test tylko wówczas, gdy wynik jest prawidłowy, a pacjent nie ma objawów klinicznych dysfunkcji gruczołu tarczowego. Można się nim również posługiwać w ocenie skuteczności leczenia niedoczynności tarczycy. W pozostałych przypadkach należy poszerzyć diagnostykę o oznaczenie stężenia hormonów tarczycy w surowicy.

Czym jest TSH?

Tyreotropina (TSH) jest hormonem produkowanym w przednim płacie przysadki. Jej działanie polega na stymulowaniu tarczycy do wytwarzania i uwalniania hormonów: tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). Pozostaje w ujemnym sprzężeniu zwrotnym z krążącymi hormonami tarczycy, co oznacza, że wysokie stężenia hormonów tarczycy hamują syntezę i wydzielanie TSH, a niskie stężenia T3 i T4 pobudzają produkcję TSH. Wpływ na wydzielanie TSH mają także inne hormony oraz leki.

Badanie TSH – jak rozpoznać nadczynność lub niedoczynność tarczycy? [video]

Więcej o TSH dowiesz się z naszego forum medycznego.

Badanie TSH - jak rozpoznać niedoczynność i nadczynność tarczycy?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (351)
/2 miesiące temu
Moje TSH wynosi 46,800 czy to zle?
/3 miesiące temu
Ja mam TSH 9.960 a norma to 4.200
/3 miesiące temu
Wszystko w artykule jest, normy, opisy itp. A wy głupie baby pytacie o to samo. Faktycznie musicie się leczyć, ale mózg.
POKAŻ KOMENTARZE (348)