POLECAMY

Zespół Jelita Drażliwego IBS - leczenie, profilaktyka

krzysiek889
napisał/a: krzysiek889 , 2012-07-02 20:37
Witam wszystkich, przedstawiam wszystkim zainteresowanym, mój artykuł na temat Zespołu Jelita Drażliwego IBS.
W artykule zawarłem krótki opis choroby, diagnostyka oraz profilaktyka w IBS.


Poruszymy na początek, sprawę IBS czyli zespół jelita drażliwego.
IBS z ang. „irritable bowel syndrome”.

IBS objawia się następującymi dolegliwościami:
- Bóle brzucha nawracające lub stałe
- Uczucie przelewania się w brzuchu
- Występowanie stolca ze śluzem
- Zaparcia
- Stolce twarde – po oddaniu stolca – uczucie nie pełnego wypróżnienia
- Bóle głowy
- Uczucie ciągłego zmęczenia – w tym przypadku proponuję wykonać badania na poziom hormonów tarczycy w celu wykluczenia chorób tarczycy.
- Biegunki
- Okresowe zaparcia lub biegunki
- Wypróżnianie po posiłku, w sytuacjach stresowych
- Nudności
- Uczucie sytości
- Ponad 3 wypróżnienia dziennie
- Nieregularność wypróżnień


Jak zdiagnozować IBS?
Podstawową sprawą to dokładne przeprowadzenie wywiadu lekarza z pacjentem.
Należy opisać, wszystkie dolegliwości, zarówno jelitowe jak i po za jelitowe.

Diagnostyka IBS odbywa się na podstawie:
- Morfologia, OB., poziom hormonów tarczycy
- Badanie „per rectum”
- Badanie kału na obecność bakterii, pasożytów, krwi utajonej
- Badanie endoskopowe – kolonoskopia, gastroskopia
- Manometria odbytu i odbytnicy
- Badanie scyntygraficzne
- Wlew kontrastowy

Jak zminimalizować dolegliwości wywołane przez IBS?

1.Problemy z zaparciami

W przypadku zaparć, należy skupić się na produktach które zawierają zwiększone ilości błonnika pokarmowego.
W skrócie czym jest błonnik: Błonnik pokarmowy (pektyny, celuloza, wosk, suberyna) niestrawione resztki pokarmowe są transportowane z jelita cienkiego w nie zmienionej postaci do jelita grubego. W jelicie grubym następuje proces fermentacyjny przy udziale bakterii w wyniku czego powstają produkty jak i skutki uboczne - kwasy tłuszczowe i gazy jelitowe. Poprawia regularność wypróżnień.
Dieta powinna zawierać od 30 do 50g błonnika pokarmowego.
Produkty jakie należy włączyć do diety to:
- Pieczywo razowe
- Ciemny ryż
- Kasze
- Otręby pszenne
- Owoce jak maliny, truskawki, agrest, porzeczki
- Suszone owoce
- Kompoty
- Buliony
- Wody mineralne
- Siemię lniane
- Produkty mleczne
- Cebula, kalafior, papryka czerwona

2.Problemy z biegunkami

Biegunki działają wyniszczająco na nasz organizm i należy szybko działać w przypadku wystąpienia objawów.
Dieta powinna być lekko strawna, z ograniczoną ilością tłuszczów oraz błonnika pokarmowego.


Należy:
Zrezygnować z dużych posiłków -zastąpić je mniejszymi i 4-5posiłków dziennie

Unikać potraw smażonych
Zrezygnować z margaryny, smalca, słoniny
Zastąpić margarynę masłem w ograniczonych ilościach
Do posiłków używać oliwy z oliwek ze względu na zawarte w niej NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) które poprawiają metabolizm, pracę wątroby i zapobiegają tworzeniu się złego cholesterolu.

Źródła białka:
- Chudy nabiał
- Chude mięso: Indyk, filety z kurczaka, udka po odrzuceniu skóry
- Ryby: zapomniany składnik diety przez większość osób: wybieramy ryby chude: pstrąg, mintaj, karp, dorsz.

Źródła węglowodanów:
Pieczywo - pszenne, pszenno-żytnie, graham
Ryż – paraboliczny, basmati w porcjach 50g

Ograniczenie:
- potraw smażonych, marynowanych, pikantnych
- buliony i rosoły w umiarkowanych ilościach
- kwaśnych owoców i soków owocowych
- produkty działające drażliwie – chipsy, ketchup, sól, ocet
- produktów z wysoką zawartością błonnika jak grube kasze, rośliny strączkowe i ich nasiona,
- cebuli czosnku, ogórków, pomidorów
- napojów gazowanych, zarówno wód mineralnych jak i barwionych – zawierających cukry proste
- alkoholu, papierosów, kawy

Przy biegunkach, w diecie powinny znaleźć się produkty z błonnikiem rozpuszczalnym jak pektyny tj. marchew, dynia, banany.
Pektyny posiadają właściwości absorbujące(pochłaniające) wodę – dzięki temu w przypadku biegunek wodnistych – zmniejszymy wydalanie wody.

Należy pić codziennie minimum 2,5 litra wody dziennie.

Więcej informacji o IBS znajdziecie pod linkiem: [url_special=http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/zespol-jelita-drazliwego:xfe179zv]http://uklad-pokarmowy.wieszjak.polki.pl/zespol-jelita-drazliwego[/url_special:xfe179zv]

Jeżeli macie pytania to proszę śmiało pytać, na wszystkie postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam
napisał/a: plastik2 , 2012-08-06 22:18
czy w ogóle dieta coś pomaga na luźniejsze stolce?? np zagęszcza je czy coś?? Bo wg lekarza mam IBS ale z tych objawów ibs co napisałeś to mam raczej tylko rzadki stolec ze śluzem i wypróżnianie się w sytuacjach stresowych. A z tego co czytam na różnych forach to ibsowcy zawsze skarżą się na bóle no i biegunki lub zaparcia, gazy po prostu więcej mają tych objawów. I tak mnie zastanawia czy u mnie to jest ibs czy może co innego.
krzysiek889
napisał/a: krzysiek889 , 2012-08-07 16:15
Dieta pomaga przywrócić prawidłową pracę układu pokarmowego.
Przy IBS należy zwrócić uwagę na uczucie po spożytym posiłku, zapisać posiłki które nie wywołują dolegliwości.
U większości osób z IBS najczęstsze błędy popełniane w odżywianiu to:
- spożywanie mięsa wieprzowego
- nadmierne spożywanie mięsa w ciągu tygodnia
- zła tolerancja laktozy
- brak prawidłowo zbilansowanej diety - m.in, za duże spożycie cukrów prostych zawartych w owocach, słodyczach, spożywanie produktów pełnoziarnistych z przekonaniem że "wszystko co pełnoziarniste to zdrowe", nadmierna podaż białka w posiłku która powinna wynosić maksymalnie 35g lub 40g przy dużej aktywności fizycznej.
- niechęć do odstawienia produktów które smakują ze względu na zawarte dodatki smakowe
- Brak zastąpienia źródeł tłuszczy oliwą z oliwek oraz zła dawka oliwy do posiłków - maks.15g w posiłku.
- spożywanie ryb w puszkach, zalewach
- spożywanie jajek, zarówno smażonych jak i gotowanych
- spożywanie ziemniaków
- spożywanie owoców i warzyw które mają działanie rozwalniające
- błędne próby kuracji ziołami które przynoszą efekt odwrotny do zamierzonego
Brak samodyscypliny i odkładanie diety na drugi plan z tego względu, że mało osób wierzy w skuteczność.
Stres ma duży wpływ na pracę układu trawiennego, dla tego należy dążyć do utrzymywania pozytywnego nastroju.
napisał/a: misia.majak , 2013-08-21 18:30
Dzięki Kisiel, widziałam że już pomogłeś nie raz i nie dwa w sprawach problemów gastrologicznych. Bardzo dużo piszesz o tym czego unikać i bardzo niewiele o tym co jednak jeść, skoro większość pokarmów jest zakazana to, no właśnie CO JEŚĆ?
Pytam w odniesieniu do częstego wypróżniania.
napisał/a: pytajkabajka , 2013-09-18 12:21
no właśnie - co jeść?
Trzeba przecież jakoś funkcjonować nie tylko w domu gdzie mamy większe możliwości by coś sobie przyrządzić ale i w pracy gdzie nie ma kuchni jako takiej i trzeba brać na 8 h różności z domu. Ważne by były to właśnie takie produkty które można spokojnie zjeść wiedząc że nie spędzimy dnia pracy w kibelku :(
krzysiek889
napisał/a: krzysiek889 , 2013-10-11 20:29
Z racji tego, że nie dostaje powiadomień na skrzynkę odnośnie nowych postów w tym temacie, odpisuję teraz co jeść.
Tutaj wymieniłem kilka produktów:
http://commed.polki.pl/diverticulum-meckeli-oraz-ibs-leczenie-dieta-suplementacja-vt78078.html

http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/dieta-w-chorobie/314687,2,Jak-powinien-odzywiac-sie-sportowiec-z-dolegliwosciami-gastrologicznymi.html

Pozdrawiam

Krzysiek