POLECAMY

zanik owłosienia

napisał/a: asiaw2 , 2009-03-15 14:49
zaobserwowaliśmy z mężem zanik owłosienia u niego. zaczęło sie od utraty połowy brwi, potem włosow pod pachami,na nogach i rękach. miał robione tsh i wynik był w normie. co to może byc za choroba?
napisał/a: KATERINA , 2009-03-15 15:28
asia7777 napisal(a):zaobserwowaliśmy z mężem zanik owłosienia u niego. zaczęło sie od utraty połowy brwi, potem włosow pod pachami,na nogach i rękach. miał robione tsh i wynik był w normie. co to może byc za choroba?


Zależy jaki był wynik TSH zawsze się podaje dane wraz z normami.Po drugie pani mąż musi odwiedzić NEUROLOGA i endokrynologa trzeba będzie spr pracę przysadki i hormony.
napisał/a: asiaw2 , 2009-03-15 15:32
tsh 2,76 (0,4 - 4)
napisał/a: KATERINA , 2009-03-15 15:41
asia7777 napisal(a):tsh 2,76 (0,4 - 4)

Taki sobie ten wynik warto zrobić ft 4 oraz usg tarczycy i zmienić dr bo to wcale nie jest db wynik! Normy są zawyżane zwłaszcza jak mąż pani jest w wieku rozrodczym TSH nie powinno być wyższe niż 2 ma objawy typowe dla niedoczynności? Do neurologa i endo ale już innego warto się wybrać, pzdr.
napisał/a: asiaw2 , 2009-03-15 16:05
Mąż ma 33 lata , dziękuję za poradę
napisał/a: asiaw2 , 2009-03-15 16:07
mamy dwóch synów 7 i 4 lata - rozwijają sie normalnie. czy oni tez moga miec takie problemy w przyszłości?
napisał/a: KATERINA , 2009-03-15 16:33
asia7777 napisal(a):mamy dwóch synów 7 i 4 lata - rozwijają sie normalnie. czy oni tez moga miec takie problemy w przyszłości?


Proszę pani trzeba wpierw upewnić się że z praca tarczycy nie jest ok czyli zrobić usg tarczycy ,ft 4 jeśli jeszcze lekarz wstrzyma się z leczeniem to monitorować TSH raz na 6 miesięcy. Dwa odwiedzić endo i neurologa i niech oni ustalą czy to choroba czy nie spr przysadkę poziom ACTCH etc Jeśli to coś z tarczycą dzieci około 12 roku życia db jest spr -samo TSH, trzeba ustalić na co choruje mąż i będzie pani wiedzieć jak i czy to będzie miało wpływ na dzieci państwa.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2009-03-15 17:21
Zanik owłosienia może być spowodowany obniżeniem poziomu męskich hormonów lub problemów dermatologicznych.
napisał/a: KATERINA , 2009-03-15 17:34
djfafa napisal(a):Zanik owłosienia może być spowodowany obniżeniem poziomu męskich hormonów lub problemów dermatologicznych.
To też prawda.Trzeba żeby lekarz/e kompleksowo zajęli się pani mężem.
Udzielili porad gdzie się udać etc.
napisał/a: asiaw2 , 2009-03-17 13:29
dziękuję bardzo za porady i udajemy się do lekarza
napisał/a: asiaw2 , 2009-04-01 19:03
mąż zbadał poziom testosteronu. Wynik 138 (262-1593)
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2009-04-01 19:08
Czyli moja rada że to może być niski poziom męskich hormonów okazała się niestety lub stety trafna.
Ile mąż ma lat? Jak u niego z libido, jak z dietą, z ruchem? Proszę trochę opowiedzieć o mężu.