POLECAMY

Wyniki morfologii-wirus czy bakteria?

napisał/a: malgo79, 2014-06-17 14:57
Witam,
proszę o interpretację wyników, dwóch lekarzy różna interpretacja.
Dziecko gorączkowało dobę ponad 39 i męczył je kaszel. Pani doktor stwierdziła anginę ale przy strepteście wyszło ujemnie i kazała czekać na wynik morfologii. CRP-10-40, morfologia:
Leukocyty 8,6 tys/ml(mikrolitr nie wiem jak to wpisać) NORMA:4,5-13
Erytrocyty 4,6 mln/ml NORMA:3,9-5
Hemoglobina 12,0g/dl NORMA:10,9-14,2
Hematokryt 36 % NORMA: 34-41
MCV 80 fl NORMA: 72-87
MCH 26 pg NORMA: 25-31
MCHC 33,1 g/dl NORMA: 32-37
płytki krwi 180 tys/ml NORMA: 210-490
RDW-CV 13,3 % NORMA: 11,6-14,8
PDW 11,3 fl NORMA: 9-17
MPV 10,0 fl NORMA: 9-13
P-LCR 24,8 % NORMA: 13-43
Neutrofile 5,43 tys/ml NORMA: 1,8-7,7
Lmfocyty 1,69 tys/ml NORMA: 1,5-5,5
Monocyty 1,33 tys/ml NORMA: 0,2-1,3
Eozynofile 0,12 tys/ml NORMA:0 ,1-1
Bazofile 0,0 tys/mlNORMA: 0,0-0,2
Neutrofile 63,1 % NORMA: 25-60
Limfocyty 19,7 % NORMA 25-50
Monocyty 15,5 % NORMA: 1-6
Eozynofile 1,4 % NORMA: 1-7
Bazofile 0,3 % NORMA: 0,0-2

Bardzo proszę o odpowiedź czy Córka jest prawidłowo leczona na infekcję wirusową ? Tak postanowił drugi lekarz. Córka czuje się dobrze, ma apetyt.
Bardzo dziękuję.
napisał/a: delinka79, 2014-07-16 11:27
jeśli objawy ustępują a córka czuje się coraz lepiej , nie włączono antybiotyku to znaczy że to infekcja wirusowa, morfologia dobra , CRP rośnie też przy wirusówkach , trudno powiedzieć jak wygląda gardło, może być tzw herpangina czyli angina wirusowa , bez zbadania dziecka głównie zajrzenia w gardło po samych wynikach nie sposób zdecydować czy sprawa jest na antybiotyk czy nie
napisał/a: malgo79, 2014-07-16 13:32
Witam bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety wszystko skończyło się zapaleniem oskrzeli i Ceclorem :(
Bardzo dziękuję
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2014-07-16 14:34
No właśnie, delinka patrz na daty postów, bo interpretacja wyników badań po miesiącu ma średnią wartość dla użytkownika.