POLECAMY

wyniki: morfologia z rozmazem, biochemia,CRP, mocz (4 latka)

napisał/a: Pszczoła, 2009-03-12 17:36
Witam ;)
Otrzymałam dzisiaj wyniki badań mojego 4- letniego brata. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji.
(wykrzyknikami zaznaczam odchylenia od normy (zaznaczone na wynikach), dla jasności podaję wszystko oraz normy laboratorium)

HEMATOLOGIA:
! leukocyty 16,5 [5-14,5]
- erytrocyty 4,4 [3,9-5,1]
- hemoglobina 12,4 [10,9-15,9]
! hematokryt 0,36 [0,36-0.46]
- MCV 80,7 [77-95]
- MCH 27,9 [25-33]
- MCHC 34,5 [31-38]
- płytki krwi 231 [110-400]
- RDW-CV 13 [11-16]
- RDW-SD 37,3 [37-54]
- PDW 15 [9-17]
- MPV 11.5 [9-13]
- P-LCR 36,2 [13-43]

Rozmaz mikroskopowy:
- granulocyty pałeczkowate 1 [0-6]
! granulocyty segmentowe 67 [25-60]
! limfocyty 22 [25-50]
! monocyty 7 [1-6]
- eozynocyty 3 [
napisał/a: alko1, 2009-03-12 21:08
Orientuję sie tylko tyle, że podwyższone CRP (białko ostrej fazy) świadczy o tym, że w organiźmie ma przebieg jakiś stan zapalny.
Według mnie twój brat powinien jak najszybciej trafić do wskazanej poradni. Mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni, a twój brat szybko wróci do zdrowia.