POLECAMY

Wyniki krwi - czy iść do hematologa?

napisał/a: yymleko , 2017-05-23 02:29
Kobieta, lat 23. Anemię mam od 2012 roku, hematolog nie stwierdził przyczyny.
Nie znam się na wynikach krwi, ale czy jest coś niepokojącego? Mam na myśli poszczególne parametry, ilość danych elementów krwi itd. Mam dużo płytek krwi i sporo krwinek czerwonych. Naczytałam się o tym, że z anemii rozwijają się białaczki lub inne choroby krwi. Czy w mojej morfologii jest coś niepokojącego, co może wskazywać na powstający stan chorobowy?
Bardzo proszę o interpretację, w oparciu o poprzednie wyniki krwi.

TERAZ CZYLI MAJ 2017
OB 3 mm < 30
Gran. obojętn. o jądrze podzielonym 47 %
Gran. kwasochłonne 1 %
Monocyty 12 %
Limfocyty 40 %
WBC - krwinki białe 6,2 tys/µl 4,0 — 10,0
RBC - krwinki czerwone 5,03 mln/µl 4,00 — 5,20
HGB - hemoglobina 12,2 g/dl 12,0 — 16,0
HCT - hematokryt 38,1 % 36,0 — 45,0
MCV - śr. obj. krw. czerw. ↓ 75,7 fl 78,0 — 98,0
MCH - śr. masa HGB ↓ 24,3 pg 27,0 — 34,0
MCHC - śr. stęż. HGB 32,0 g/dl 31,0 — 36,0
PLT - płytki krwi 368 tys/µl 150 — 400

LISTOPAD 2016
Gran. obojętn. o jądrze podzielonym 42 %
Gran. kwasochłonne 2 %
Monocyty 14 %
Limfocyty 42 %
WBC - krwinki białe 6,9 tys/µl 4,0 — 10,0
RBC - krwinki czerwone 4,79 mln/µl 4,00 — 5,20
HGB - hemoglobina 12,0 g/dl 12,0 — 16,0
HCT - hematokryt 36,0 % 36,0 — 45,0
MCV - śr. obj. krw. czerw. ↓ 75,2 fl 78,0 — 98,0
MCH - śr. masa HGB ↓ 25,1 pg 27,0 — 34,0
MCHC - śr. stęż. HGB 33,3 g/dl 31,0 — 36,0
PLT - płytki krwi 317 tys/µl 150 — 400

LISTOPAD 2014
WBC - krwinki białe 6,7 tys/µl 4,0 — 10,0
RBC - krwinki czerwone 4,98 mln/µl 4,00 — 5,20
HGB - hemoglobina 12,4 g/dl 12,0 — 16,0
HCT - hematokryt 37,1 % 36,0 — 45,0
MCV - śr. obj. krw. czerw. ↓ 74,5 fl 78,0 — 98,0
MCH - śr. masa HGB ↓ 24,9 pg 27,0 — 34,0
MCHC - śr. stęż. HGB 33,4 g/dl 31,0 — 36,0
RDW - wsk. anizocytozy ery. 15,0 % 10,0 — 15,0
PLT - płytki krwi 300 tys/µl 150 — 400
MPV - śr. obj. płytki krwi 9,7 fl 7,0 — 13,0
PDW - wsk. anizocytozy PLT 11,2 % 8,0 — 22,0
Neutrofile % ↓ 42,20 % 50,00 — 70,00
Limfocyty % 42,00 % 25,00 — 45,00
Monocyty % ↑ 13,60 % 0,00 — 11,00
Eozynofile% 1,80 % 0,00 — 5,00
Bazofile % 0,30 % 0,00 — 1,00
Neutrofile 2,82 tys/µl 2,25 — 7,35
Limfocyty 2,81 tys/µl 1,12 — 4,73
Monocyty 0,91 tys/µl 0,05 — 1,95
Eozynofile 0,12 tys/µl 0,04 — 1,00
Bazofile 0,02 tys/µl 0,00 — 1,95

GRUDZIEŃ 2013
WBC - krwinki białe 7,6 tys/µl 4,0 — 10,0
RBC - krwinki czerwone ↑ 5,22 mln/µl 4,00 — 5,20
HGB - hemoglobina 12,5 g/dl 12,0 — 16,0
HCT - hematokryt 38,1 % 36,0 — 45,0
MCV - śr. obj. krw. czerw. ↓ 73,0 fl 78,0 — 98,0
MCH - śr. masa HGB ↓ 23,9 pg 27,0 — 34,0
MCHC - śr. stęż. HGB 32,8 g/dl 31,0 — 36,0
RDW - wsk. anizocytozy ery. ↑ 17,1 % 10,0 — 15,0
PLT - płytki krwi 383 tys/µl 150 — 400
MPV - śr. obj. płytki krwi 9,6 fl 7,0 — 13,0
PDW - wsk. anizocytozy PLT 11,1 % 8,0 — 22,0
Neutrofile % 61,40 % 50,00 — 70,00
Limfocyty % 27,00 % 25,00 — 45,00
Monocyty % 10,40 % 0,00 — 11,00
Eozynofile% 0,80 % 0,00 — 5,00
Bazofile % 0,30 % 0,00 — 1,00
Neutrofile 4,64 tys/µl 2,25 — 7,35
Limfocyty 2,04 tys/µl 1,12 — 4,73
Monocyty 0,79 tys/µl 0,05 — 1,95
Eozynofile 0,06 tys/µl 0,04 — 1,00
Bazofile 0,02 tys/µl 0,00 — 1,95
napisał/a: Blue111 , 2017-08-08 11:34
Witaj.
Ja bym Ci poleciła suplementację witaminami z grupy B ( B12 - w fomie metylkobalaminy, B6, kwas foliowy w formie folianu), możesz zakupić dobry najlepiej zmetylowany B-complex z większymi dawkami. Oczywiście uprzednio przed podjęciem suplementacji zawsze możesz zbadać też we krwi wspomniane witaminy i dobrać odpowiednio suplementację i dawki. Czy jesteś może wegetarianka lub weganką..? badałaś poziom żelaza we krwi i ferrytyny..?
No i oczywiście zawsze warto skonsultować wyniki z ''dobrym'' lekarzem.