POLECAMY

wyniki krwi

napisał/a: shiks, 2007-10-25 11:37
wbc - 5,08
rbc- 6,08
hgb- 16,1
hct- 49,4
pct- 284
mcv- 81
mch 26,6
mchc- 32,7
ob- 2


a teraz co znacza te wskazniki? p-1
s-47
eo-4
mon-5
l-43
prosze o odpowiedz pozdrawiam
napisał/a: izold, 2007-11-05 17:50
Mam pytanie, mój maż jest honorowym dawca krwi, przyszło dzisiaj wezwanie na ponowne zgloszenie sie na badanie krwi i zakaz oddawania krwi.Czy to coś poważnego, martwimy się, bo z tego co pamiętam to wykonuje sie badania wirusowe tak??Wezwanie jest na marzec 2008, czy są takie procedury??Maż w tym czasie w którym oddal krew miał obniżone czerwone krwinki, czy to może być powodem, czy tylko to nosicielstwo, a jak tak to jakie nosicielstwo??Bardzo prosze o odpowiedź..
napisał/a: ch_anna, 2007-11-06 16:08
Zrobiłam ostatnio badanie krwi, i przedstawiają się następująco:
WBC 4,9
LY 35,1
MO 13,5
LY 1,7
RBC 4,12
HGB 12,1
HCT 35,9
MCV 87,0
MCH 29,4
RDW 12,9
PLT 358
PTV 7,7
PCT .277
PDW 15,6
Wcześniej miałam tez duży niedobór żelaza - tylko 12 jednostek. Później skoczyłam do 149 a przy wynikach tych, które przedstawiłam już jest 57.
Proszę o pomoc, bo już nie wiem jak mam interpretować te wyniki. Dodam ponadto, ze czuję się osłabiona, cera zszarzała, senność. Co to oznacza?
Będę wdzięczna za wyjaśnienia.
napisał/a: ann_ma, 2007-11-10 22:32
Witam ponownie - kolejne wyniki z posiewu w kierunku drożdżycy wykonywałam w Zakładzie Bakteriologii przy Szpitalu Wojewódzkim - więc mam nadzieję że tym razem wyniki będą dla Pana miarodajne i czytelne...
Nie obyło się również bez pytań typu: po co? na co? dlaczego? a kto zlecił jeśli bez skierowania od lekarza takie badanie... i co napisać na zleceniu? ... a ja tylko - i aż ... - wyraźnie poprosiłam o badanie w kierunku drożdżycy z dostarczonego świeżego materiału w specjalnym - jałowym pojemniku.
Po tygodniu odebrałam wynik badania mikrobiologicznego(ilościowego): wyhodowano Candida spp. 4x10 do kwadratu CFW/ na 1 gram kału. Przy odbieraniu wyniku poinformowano mnie że jest to niewielka ilość... A co Pan o tym sądzi?
Kolejny wynik w zakresie obecności pasożytów - negatywny...
Synek ostatnio zachorował na zapalenie oskrzeli ze skurczem... wobec tego wstrzymałam podawanie Hemoferu na czas choroby i jeszcze przez 7 dni po skończeniu antybiotyku.
Obserwując stolce synka doszłam do wniosku że od miesiąca nie powtórzył się stolec o kwaśnym intensywnym zapachu oraz nie zauważyłam niestrawionych resztek pokarmowych. Jedyną zmianą były luźniejsze stolce podczas choroby - jak mniemam spowodowane kuracją antybiotykową.
Zmartwiona Mama 1,5 rocznego chłopca.
napisał/a: justyna2605, 2007-11-13 22:43
NORMA
MINIMALNA MAXYMALNA


WBC 4.8- 10.8
LYMPH 0.6- 3.4
MID 0- 1.8
GRAN 2- 6.9
HGB 12- 16
RBC 4.2- 5.4
HCT 36- 46
MCV 80- 97
MCH 27- 34
MCHC 32- 39
RDW-CV 1 1.5- 14.8
RDW-SD 35- 56
PLT 130- 400
MPV 7- 14
PDW 15- 17
PCT 0.108- 0.282
GLUKOZA WE KRWI 70- 115
napisał/a: Peter, 2007-11-14 07:59
Ann_ma - poziom nie jest faktycznie zbyt wysoki, oznacza 400 jednostek kolonii na 1 g, ale dla mnie już świadczący o niewłaściwej florze jelitowej. Proszę sobie wyobrazić, że powierzchnię jelit dorosłego człowieka można porównać do wielkości boiska sportowego !!!(u dziecka przez pół). A teraz sobie należy wyobrazić, co może się dziać, jak na takiej powierzchni bytują patogeny, które produkują toksyny (metabolity ze swojej działalności). I to wszystko wchłania sie do krwioobiegu. I mamy odpowiedź, dlaczego są takie objawy i dziecko często choruje.
Powiem tak, ja tego bym nie lekceważył. Przeleczenie Nystatyną nie zawadzi. Do tego koniecznie leki regulujące florę typu Lakcid (bardziej dla małego dziecka wskazany), ale moze być Lacidozone, Trillac.
No i starać się jednak ograniczać dziecku słodycze.
Dodam jeszcze, że pewne problemy żołądkowe może powodować hemofer. W każdym razie wyrównanie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego poprawi wchłanialność żelaza i zmniejszy dolegliwości opisywane przez panią.
napisał/a: ann_ma, 2007-11-14 08:41
Dziękuję za pomoc - co do słodyczy - osobiście nie podaję ich synkowi bo maluszek ma bardzo mało ząbków (raptem 4)... i ma problemy z gryzieniem, rozdrabnianiem pokarmów... dla przykładu już jabłuszko powoduje u niego kłopoty z przełknięciem... i niestety już nie jeden raz musiałam ratować sytuację procedurą ratowniczą przy dławiącym się synku (dobrze że przechodziłam kurs ratownictwa medycznego/pomocy przedlekarskiej)...
Jeszcze raz dziękuję za zajęcie się tą sprawą - pozdrawiam serdecznie - ann_ma.
napisał/a: Peter, 2007-11-14 09:46
W takim razie odżywianie dziecka jak najbardziej prawwidłowe
Ten podwyższony poziom drożdżaków będzie najprawdopodobniej wynikiem antybiotyków.
napisał/a: anika64, 2007-11-16 14:37
Witam
proszę o pomoc w interpretacji wyników, Kobieta 43l:

17.09.2007

Erytrocyty 4,16 mln/ul
Leukocyty 5,42 tys/ul
Hemoglobina 11,2 g/dl
Hematokryt 34,9 %
MCV 83,9 fl
MCH 26,9pg
MCHC 32,1 pg/dl
Płytki krwi 208 tys/ul
Limfocyty 23,8 %
OB 11

Reszta morfologii w normie

Poza tym:

anty HCV ujemny
HBs antygen ujemny
TSH 3-cia generacja 1.90 ulU/mL
żelazo 192 ug/dl (zastosowano normy przynależne do przedziału wiekowego) czyli 43 lata
ferrytyna 9,72 ng/ml
fosfataza alkaliczna 48,6 IU/L
Glukoza 89 mg/dl
AIAT 9,5 IU/L
bilirubina 0.70 mg/dl
cholesterol całkowity 163 mg/dl
LDL 95,8 mg/dl
HDL 51 mg/dl


26.10.2007

żelazo 186 ug/dl
kwas foliowy 6.10 ng/ml
witamina B12 (wynik w surowicy) 186 pg/ml

EBV IgM 2.23 AU/ml
EBV IgG >200.00 RU/ml

USG jamy brzusznej OK
USG tarczycy OK
USG ginekologiczne OK
cytologia gr II, łagodne zmiany komórkowe, zmiany oczynowe zw. z zapaleniem (leczę się)

Kłopoty z niskim poziomem hemoglobiny były od lat - nie leczone, ponieważ nie były to wartości krytyczne wg. lekarzy.

Obecnie słabo się czuję, zmęczenie, senność, czasami zdarza się coś, co trudno opisać - zapominam rzeczy, warazów, które absolutnie są mi znane, drętwienie palców u nóg, skurcze łydek.
Misiączki nie są obfite.

Internista dał mi skierowanie do hematologa - wizyta umówiona dopiero na koniec grudnia. Nie biorę obecnie żadnych leków.

Czy mam powody do niepokoju? Proszę o pomoc.
napisał/a: aldona82, 2007-11-16 18:49
Bardzo proszę o pomoc, odchodzę od zmysłów!! Dziś odebrałam wyniki badań.
o czym świadczą moje wyniki badań:
AIAT 31.8
AspAT 22.5
TSH 3- generacja 8.46
HBs antygen ujemny
wynik w surowicy
p/c anty - HCV
wynik w surowicy: dodatni S/CO ujemny
wynik ujemny - S/CO poniżej < 1,0
wynik dodatni - S/CO powyżej >= 1,00

[ Dodano: 2007-11-17, 09:14 ]
Bardzo proszę o pomoc, odchodzę od zmysłów!! Dziś odebrałam wyniki badań.
o czym świadczą moje wyniki badań:
AIAT 31.8
AspAT 22.5
TSH 3- generacja 8.46
HBs antygen ujemny
wynik w surowicy
p/c anty - HCV
wynik w surowicy: dodatni
napisał/a: Alciah, 2007-11-20 11:51
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji poniżych wyników. Są to wyniki męża, ma 45 lat. Lekarz rodzinny twierdzi, że wszystko w porządku a ja się upieram, że nie do końca. Nawet skierowania do Hematoga nie chciano mężowi dać i nie dano (pytanie czy rzeczywiście jest potrzebne czy nie, bo mówiąc szczerze nie wiem).
A ja się martwię głównie obecnością kom. LUC i innymi nieprawidłościami. Proszę o analizę i ewentualne prognozy i porady.

WBC - 4,84 (10 do pot3/µl)
RBC - 3,77 (10 do pot6/µl) --- czyli obniżone
HGB - 14,7 (g/dl)
HCT - 41,3 (%)

Wskaźniki czeronokrwinkowe:
MCV - 109,7 (f) --- czyli podwyższone
MCHC - 35,7 (g/dl)
MCH - 39,1 (pg) --- czyli podwyższone
RDW - 13,5 (%)
PLT - 296 (10 do pot3/µl)
MPV - 11,3 (f)

ROZMAZ (pomiar automatyczny):
wart.b NEUT - 2,82 (10 do pot3/µl)
% NEUT - 58,3 (%)

wart.b LYMPH - 1,26 (10 do pot3/µl) --- czyli obniżone
% LYMPH - 26,0 (%)

wart.b MONO - 0,42 (10 do pot3/µl)
% MONO - 8,8 (%) --- czyli podwyższone

wart.b EO - 0,08 (10 do pot3/µl)
% EO 1,7 (%)

wart.b BASO - 0,03 (10 do pot3/µl)
% BASO - 0,6 (%)

wart.b LUC - 0,22 (10 do pot3/µl)
% LUC - 4,6 (%) --- czyli podwyższone


I BIOCHEMIA:
Glukoza - 86 mg/dl czyli w normie, tak samo:
Kreatynina - -0,94 mg/dl

natomiast:

ALAT - 67 U/l --- czyli podwyższone
AspAT - 37 U/l czyli na granicy.


Powinnam może jeszcze dodać do powyższego, że mąż ma również inne stwierdzone już choroby----- głównie zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa - ostatnie MRI kręgosłupa w skrócie (wnioski radiologa):
- znacznego stopnia zmiany degenarycyjne w obrębie trzonów kręgów lędźwiowych, obraz tych trzonów odpowiada najpewniej rekonwersji szpiku kostnego (brak danych klinicznych),
- kręgozmyk 5mm na poziomie L5-S1,
- zwężenie kanału kręgowego z obecnością zmian o charakterze bulging na poziomie L4-L5 i L5-S1 (no i wywądząca się chyba z tego rwa kulszowa),
- wymiar strzałkowy kanału kręgowego znacznie zwężony w dolnym odcinku kręgosłupa lędźwiowego - na poziomie L4-L5 wynosi on 7,3 mm, a na pozimoie L5-S1 10,2 mm.

Ma również neuropatie - zaburzenia czucia w prawej łydce i stopie, obecnie również łydka lewa od zewnętrznej strony również zaczyna mieć podobne objawy.
Większość schorzeń natury neurologicznej związane jest prawdopodobnie z powyższymi zmianami w kręgosłupie i uciskiem na korzeń rdzeniowy.

Również prawostronna skolioza w odc. szyjnym, niżej fizjologiczna lordoza, obniżone wartości przestrzeni międzykręgowych C3-C6.

I jakieś tam inne: o np. ostatnio pod lewą pachą zrobił mu się jakiś dziwny "wytwór" podskórny. Jest twardy, coś w rodzaju groszku, widać że raczej jasny, wyczuwalny, ma śr. ok 1-1,5 cm i sobie rośnie powoli. Nie wiemy co to jest, może jakiś kaszak chcoć w dosyć dziwnym miejscu.
I co z tym mamy zrobić? - usg czy inne badanie?

A obecnie od jakichś 3-4 tyg. mąż przechodzi zapalenie siatkówki oka, wiec zdaję sobie sprawę, że wyniki morfologii mogą być trochę zmienione przez to ale pytanie czy aż tak?

Proszę o pomoc.
napisał/a: hanka5, 2007-11-22 21:42
proszę o zinterpretowanie wyników badania krwi
Leu 11,99 m\mm
Lim 42,9%
Mon 11,8%
Gra 45,9%
Ery 4,6 m\mm
MCV 89,o
Ht 41,5%
MCH 29,1pg
MCHC 32
RDW 9,9
Hb 13,6
Tro 295 m\mm
MPV 0,29 %
PDW 7,9

OB 14
Granulocyty pałeczkowate 1
podzielone 50
kwasochłonne 5
limfocyty42
monocyty 2