POLECAMY

Wyniki diagnoza 6m niemowle

napisał/a: aaaczarna, 2016-11-23 14:01
Witam dziecko urodzone z wrodzonym zapaleniem płuc. Dziecko ma obecnie zorganizowany refluks oraz alergie pokarmowa na mleko . Dieta to nutrimagen puramino oraz wprowadzane jedzenie zgodnie ze schematem z powodu refluksu mleko zageszczane dodatkowo gastrotuss baby. Dziecko je niechętnie zarówno mleko jak i warzywa i owoce. Max 600ml mleka na dobe owocow 60gram. Soku 100gram. Minimum 17 gram papki a 450 gram mleka.Waga poniżej siatki obecnie 5.840 a urodzeniowa 3.260. Waga spada od początku. zawsze źle przybierala ostatnie 3 tygodnie +100gram.
Dziecko nie jest obecnie placzliwe ani nie widać by coś się działo.
Na innych mlekach były kwasne kupy płacz cofanie się pokarmu wysypki oraz suchą skóra.
A powodu braku przyrostu mimo diety bezmlecznej zlecono badania. Mam część wyników
Kal
Krew utajona nieobecna
Barwa brązowo Zielona
Konsystencja papkowata
Won swoisty
Odczyn zasadowy *
Ziarna skrobi pojedyncze *
Krople tłuszczu dość liczne *
Włókna mięsne nieobecne
Krew w małe nieobecne komórki roślinne nieobecne
Pasożyty nie znaleziono

Oraz wyniki krwi częściowe
Mocznik 19.5 11-36
kreatynina 0,42 0.34-0.54
glukoza 91 70-99
alt 57 9-39 H
Ast 46 5-34 H
Sód 137 136-145
potas 5.59 3.5-5.1 H
Crp
napisał/a: Anna35, 2016-12-11 20:06
Pilnie do lekarza. Raczej nikt tu nie odpowie co jest. 1) pediatra, 2) endokrynolog - TSH i potas są złe jeżeli normy są dla wieku, 3) Lekarz od zaburzeń metabolicznych. Jak wyszedł Tandem? Czy dziecko miało robiony? Wygląda na jakąś wadę wrodzoną na pierwszy rzut oka skoro problem z odżywianiem jest od samego początku. Wysoki potas wskazuje na problem z jego wydalaniem. Skoro nie nerki to może nadnercza szwankują?
napisał/a: aaaczarna, 2016-12-11 22:01
Morgologia w normie jedyne odstępstwa to
Mchc 36.7 33-36.6 H
Rozmaz krwi
Gran. Segmentowane 7% 17-60 L
Gran. kwasochlonne 1% 1-5
Limfocyty 91% 20-70 H
Monocyty 1% 1-11

Mocz
Barwa jasnozolty
Ciężar 1.008 1.002-1.006 H
Ph 8 5-7 H
Reszta ok
Osad
Nablonki płaskie nieliczne
Leukocyty 0-1
Bakterie nieliczne


Białko całkowite 5.8 5.1-7

Powtorzylismy badania tsh i dodatkowo ft3 i ft4 tylko nie wiem czy ss dobre bo nie wiem czy normy są tu podane dla dzieci czy doroslych
Tsh 1.505 uIU/ml 0.880-5.420
Ft3 4.05 pg/ml 2.24-494
ft4 0.94 ng/dl 0.85-1.60

Kolejne badania na tarczyce były robione po południu ok godziny 15.
Byliśmy u pediatry usłyszeliśmy że wyniki ok.
Byliśmy u gastrolog dziecięcego i usłyszeliśmy że wyniki ok.
Diagnoza bez zmian to refluks oraz ciężką alergia na mleko krowie. Ponadto nie podawać kukurydzy oraz glutenu. Po kukurydzy mocno ulewa a po glutenie nie tyje.
Gastrolog doradzila aby zrobić badania tarczycy jeszcze raz ponieważ wyniki bardzo się różnią i nikt na ich podstawie nic nie powie.
Co do badań dodatkowych brak. Nawet na alergie ponoc robi się je jak dziecko ma rok.
Planuje iść do endokrynolog Ale kolejny lekarz prywatnie bo Na nfz nie ma szans.
Tylko muszę powtórzyć badania tarczycowe. Przychodnia nie chce dac kolejnego skierowania na badania ponieważ ponoc są refundowane tylko raz na jakiś czas. I u nas za często.
Powinnam zrobić tylko tsh i ft4 i ft3 czy coś jeszcze?
Co to za badanie wymienione?
Nie wiem czy ma coś z nerkami. Ja lekarzem nie jestem. Pieluszki sa mokre to tyle jeśli chodzi co widzę biorąc pod uwagę nerki.
napisał/a: Anna35, 2016-12-13 00:02
Badania na tarczycę wykonuje się rano na czczo. Normy odpowiednie dla wieku są kluczowe.

Krew dziecka składa się oprócz z czerwonych krwinek prawie wyłącznie z limfocytów (91%). Do lekarza a nie na forum. Pediatra na początek, skoro rozpoczął leczenie niech spojrzy na wyniki - coś podejrzewał. Potem endokrynolog i choroby metaboliczne. Jżeli do tej pory dziecko nie miało zrobione badania o nazwie tandem, należy je czym prędzej wykonać. Przekroczony potas przy normalnym żywieniu nie jest stanem bezpiecznym. Wzrośnie jeszcze trochę i może serce "stanąć".

Jeżeli jest kolejka iść z dzieckiem prywatnie najlepiej do tego samego pediatry.
napisał/a: aaaczarna, 2016-12-13 17:49
Ponoc wyniki tz normy sa podane do danego wieku.
Bylismy z tymi wynikami i u pediatry i gastrologa dzieciecego (prywatnie )i nic. Nie zaproponowali badań a wyniki powiedzieli że sa ok.
Powtórzę badania na tarczyce prywatnie. Potas też powinnam czy coś jeszcze?
napisał/a: aaaczarna, 2016-12-13 17:59
A co oznacza że krew dziecka jest złożona tylko z czerwonych krwinek i limfocytow?jest na to jakaś jednostka chorobowa?
napisał/a: aaaczarna, 2017-01-25 10:53
Witam obecnie dziecko nie ulewa już wiec syrop gastrotuss baby wycofany.
Co do diety nadal nutramigen puramino oraz dieta zgodna ze schematem wprowadzania prócz glutenu.
Powoduje on śluzowe kupy, rozdrażnienie placz dziecka oraz niechęć do jedzenia jeszcze większą i utrate wagi.
Obecnie dziś 2 dzien 8 miesiąca waga 6,515
Co do badań pani doktor zmieniła zdanie. Stwierdziła że nie były dobre ale jedynie kazała powtórzyć mówiąc że niepodobaja sie jej wyniki alt i ast oraz białe krwinki i jeśli będą nadal tak wysokie to będzie szukać jakieś choroby odpornościowej. Nie wiem co dokłądnie miałą na mysli-jaka chorobe.
Obecne wyniki to:
Morfologia krwi
Leukocyty 7,5 5,0-19,5
Erytrocyty 4,65 3,90-5,10
Hemoglobina 12,5 10,1-13,0
Hematokryt 35 30-38
MCV 75 70-82
MCH 27 24-31
MCHC 35,8 33,0-36,6
Płytki krwi 383 200-550
RDW-CV 13 12-15
PDW 11 9-17
MPV 10 9-13
P-LCR 22 13-43


Rozmaz krwi
Gran. Segmentowane 21% 17-60
Gran. kwasochlonne 1% 1-5
Limfocyty 75% 20-70 H
Monocyty 3% 1-11

glukoza 84 70-99
ALT 44 9-39 H
AST 58 5-34 H
SÓD 141 136-145
POTAS 4,88 3,50-5,10
TSH 1,086 0,880-5,420
FT3 4,05 2,24-4,94
FT4 0,86 0,85-1,60
Te wyniki są znacznie lepsze. Czy można na ich podstawie odpuscić dziecku czy należałoby szukać nadal?
napisał/a: aaaczarna, 2017-01-30 20:41
czy ktos tu zagląda?
dostaliśmy skierowanie do hematologa "obserwacja neutropeni"
szukamy nowego gastrologa ponieważ chodzimy prywatnie ale badan brak, A jedynie co to ja mówię jak dziecko zachowuje sie po glutenie i slysze to nie podawać.
Nie zaspakaja mnie ta odpowiedz.
Co do mnie pojawia sie wiele wątpliwości np.
1 Badanie kału, jak możliwe że jest tam skrobia i tłuszcz skoro byla na mleku nutramigen puramino a wiadomo ze to mleka nie ma. To znaczy ze nie trawi czegoś jeszcze. Nie bylo wtedy glutenu to znaczy ze problemem moga byc cukry?
2 czy neutropenia może byc polekowa?Dziecko bylo leczone gentamycyna po urodzeniu. Jednak domyślam sie ze raczej nie było by takich zmiennych w wynikach.
Pediatra podejrzewa cykliczną odmianę.
Mam wcześniejsze wyniki dziecka w których również białe krwinki odległy od normy ale nie az tak jak w tych 1.
Mam wrażenie ze nasz pediatra chce pomoc ale nie wiele wie.
Dlatego odsyla nas co rusz do specjalisty.
napisał/a: aaaczarna, 2017-01-31 12:47
dodzwonilam sie do instytutów badan przesiewowych, Wszystkie badania wyszly ok. Tandem również