POLECAMY

WYLEW NA GAŁCE OCZNEJ?

napisał/a: sun_24, 2009-09-16 17:44
Witam,
Bardzo proszę o pomoc. Moja mama ma 56lat i od jakiś dwóch lat co jakiś czas pękają jej naczynka w oczach. Nie jest to jednak zwykłe zaczerwienienie oka, tylko oko jest prawie całe zalane krwią. W momencie jak ta żyłka jej peka czuje ból oko i skroni. Zwykle zdażało się to raz na jakiś czas, ale teraz pękło jej 3 dni temu i dwa i wczoraj i dzisiaj. Zaczęłysmy się tym nie na żarty martwić i wczoraj mama poszła do okulisty. Pani doktor podobno dość dokładnie ją zbadała. Tzn cisnienie oka i dna oka i podobno wszystko jest w porządku. Zaleciła badania krwi na płytki krwi, cukier, ob, ale wyniki będą jutro. Kazała jej kupić krople Postorutin i zażywać Rutinoscorbin, ale kolejną wizytę ma dopiero za miesiąć a dziś znów "wylało" więc mam nadzieję że tutaj ktoś podpowie co jej jest. Mama mówi, że zauważyła też że to oko jej "wylewa" np gdy przynosi dość ciężkie zakupy, ogólnie dźwiga, denerwuje się. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
napisał/a: dimedicus, 2009-09-16 20:22
Przyczyną takiego stanu może być:(wymienię te tylko prawdopodobne w tym przypadku)
Nadciśnienie tętnicze
Przewlekłe stany zapalne oka
Cukrzyca-oczne powikłania cukrzycy
Choroby naczyń siatkówki
Choroby móżgu
Zwyrodnienia wiekowe
Jak będą wynik proszę podać (ale z normami dla danego labo)
Odnoszę wrażenie że lekarz okulista trochę lekceważy problem a wydaje mi się sprawa być poważniejsza.
Należy przeprowadzić dodatkowo badanie MR.Jeśli taki stan będzie się utrzymywał z wylewami zalecam udać się do na izbę przyjęć w szpitalu okulistycznym.
napisał/a: sun_24, 2009-09-16 22:11
Dziękuję, jutro dopiszę wyniki badania krwi.
Mam jeszcze tylko pytanie odnośnie tej choroby mózgu, bo z tego co wiem to mama też już od dawana szuka odpowiedzi na pytanie czym są spowodowane szumy uszne, które ma praktycznie ciągle, czy to może być jakoś powiązane?
napisał/a: dimedicus, 2009-09-17 09:04
Szumy występujące mogą wskazywać na:zaburzenia nadciśnienia,cukrzycą,chorobie wieńcowej czy też zapaleniem ucha oraz jeszcze w kilku innych przypadkach.
napisał/a: sun_24, 2009-09-18 21:50
Podaję wyniki badania krwi:
tutaj wyniki z zeszłego miesiąca (normy te same)
WBC 4,7 x 10^9/L (3,5-10) 5,6
Lymph 1,8 x 10^9/L (1,2-3,2) 2,3
Mid 0,5 x 10^9/L (0,3-0,8) 0,5
Gran (2,4 x 10^9/L (1,2-6,8) 2,8
Lymph% 38,1% (17-48) 40,9
Mid% 10,% (4-10) 8,7
Gran% 51,5% (43-76) 50,4
RBC 4,63x10^12/L (3,8-5,8) 4,84
HGB 13,9 g/dL (11-16,5) 13,4
HCT 42,6% (35-50) 44,4
MCV 92,2fL (80-97) 91,8
MCH 30 pg (26,5-33,5) 27,6
MCHC 32,6 g/dL (31,5-37) 30,1
RDW-CV 13,2% (11,5-14,5) 13,7
RDW-SD 46 fL (35-56) 46
PLT 260x10^9/L (150-450) 267
MPV 8,6 fL (6,5-11) 8,2
PDW 16,5 (10-18) 16,5
PCT 0,223% (0,100-0,500) 0,218

OB - 8 12
Glukoza 4,3 mmol/l (3,5-6,5)

Cholesterol 5,5 mmol/l (0-5,2)
Cholesterol HDL 2,35 mmol/l (1,15-1,68)
Cholesterol LDL 2,85 mmol/l (nie ma podanej normy)
Trójglicerydy 0,73 mmol/l (0-2,3)
Kreatynina 66 μmol/l (44-80)
Glukoza 4,7mmol/l (3,5-6,5)
Kwas moczowy 380 μmol/l (0-340)
Żelazo 11,3 μmol/l (6,6-26)


Badania moczu:
Barwa - słom
Odczyn - kw
Ciężar właściwy - 1015
Białko - ф (nie wiem czy dobrze rozczytałam ten symbol)
Cukier - ф
Urobilinogen - wh
Nabłonki - poj śluz
Krwinki białe - 2-4

Na* 148,9 mmol L ↑
K* 4,59 mmol/L
Li*
napisał/a: sun_24, 2009-09-18 21:57
Te drugie wyniki (po nawiasie) zlały mi się po wysłaniu z tymi nowymi, ale w każdym bądź razie liczby po normie to te z zeszłego miesiąca.
napisał/a: dimedicus, 2009-09-20 21:22
Na podstawie tych wynióków można wykluczyć cukrzycę ale pozostałe należy zbadać.
napisał/a: GrzeBos, 2012-11-05 18:43
Witam,

pragnę odświeżyć ten temat!
U mojej mamy są identyczne objawy. Dzisiaj zalało jej dość mocno gałkę. Od 2 miesięcy po powrocie znad morza ma szumy w uszach. Leczy się od 2 miesiecy u laryngologa, kropelki, tabletki póki co nic nie pomogło. Ma też bóle nad łukiem brwiowym. Podobny ból gdy bolą zatoki. Leci jej z nosa bezbarwna wydzielina, spływa do gardła. Nie ma kataru ani nie jest przeziębiobna.
Proszę o pomoc i poradę! Co robić, gdzie się udać? Zapisałem mame na środę na zdjęcie RTG zatok (sam sobie domniemam chore zatoki). ALe co robić? Czy u Pani sun_25 co się okazało?