POLECAMY

Przewlekly bol i choroby gardła

napisał/a: mozaika, 2007-08-23 17:00
Witam od 3 lat choruje na gardlo juz sama nie wiem czy jestem zmeczona ta choroba i bolem jaki jej towarzyszy czy szprycowaniem mnie wciaz nowymi wynalazkami w postaci antybiotykow,czasami mam ochote sie wcale nie leczyc moze to da wieksze efekty bo jak narazie to jestem struta slaba i wciaz nie mam logicznej odpowiedzi co mi jest.zaczelo sie od czestych bolow w gardle coraz czesciej zaczelam chorowac przestraszona tym co sie dzieje zaczelam bardziej dbac o zdrowie zucilam palenie nie pije zimnego ani gazowanego uprawiam sporty oraz dobrze sie odzywiam jednak bez wiekszych efektow zyje juz tak 3 lata i nic jest coraz gorzej kiedy 2 lata temu mialam pierwsza powazna angine od tego czasu mam ciagle powiekszony jeden migdal na ktorym wciaz sa male plamki co 3 miesiace jestem na kuracji antybiotykowej bez wiekszych efektow nigdyy nie jestem do konca zdrowa a z bolem gardla juz zaczelam noramlnie zyc codziennie plukam je w ziolach i temu podobnych.po ostatniej chorobie stwierdzono u mnie gronkowca zocistego bralam na niego dwa opakowania biseptolu nie wspominajac ze po ostatniej paczce myslalam ze mi wnetrznosci wysiada gdyz zaledwie miesiac wczesniej bralam serie silnych zastrzykow i nic dalej ostry piekacy bol z wymazu wczorajszego wyszlo ze nie ma gronkowca tylko cytuje flora fizjologiczna i streptococcus z gr.orale.moim marzeniem jest obudzic sie bez bolu i normalnie funkcjonowac bo ciagle sie czuje jak przeziebiona probuje o tym nie myslec i zyc noramlnie ale czasami doskwiera mi bardzo ten stan jakbym byla ciagle w grypie tylko bez goraczki czy ktos moze mi pomoc mam 25 lat i dosyc ciaglych tabletek ktore bardziej mi chyba szkodza niz te bakterie co robic?
napisał/a: Peter, 2007-08-24 11:33
Obawiam się, że to stan przewlekły, usunięto przyczynę, ale problem pozostał. Podejrzewam, ze błona śluzowa cieniutka, ciągle podrażniona. Konieczne od laryngologa skierowanie na zabiegi jonoforezy ( np. Butapirazol na zmianę z Traumeel S).
Konieczne też leki podnoszące odporność:
-Echinacea compositum forte SN
-Euphorbium compositum
-lymphomyosot N
najlepiej w zastrzykach co 2 , 3 dni, bo to co opisujesz, to faktycznie jesteś "podtruta".
Wysyłam Ci też pytanie na PW.
napisał/a: fidel7, 2007-08-24 13:19
A jak wygląda zabieg jonoforezy?
napisał/a: Peter, 2007-08-24 13:30
A ciekawy jesteś?
To odpowiem. Za pomocą urządzenia wytwarzającgo prąd o niskim napięciu i natężeniu jest podawany lek w postaci zjonizowanej poprzez skórę. Nakłada się na zmienione chorobowo miejsce kompres z lekiem i podłącza elektrody. Umozliwia to penetrację leku praktycznie w sposób efektywny do ogniska zapalnego. To bardzo skuteczne zabiegi umożliwiające zmniejszenie (najczęściej) stanów zapalnych. Poprzez działanie miejscowe brak skutków ubocznych jak przy ogólnym podaniu leku.
Pacjent odczuwa lekkie mrowienie, tak jak przy przepływie prądu.
napisał/a: fidel7, 2007-08-24 13:47
Peter jesli mogę zapytać skad to wszystko wiesz? Czy jestes lekarzem?
Dzis byłem u lekarza kazał zrobic zdjęcie zatok i powiedział, że antybiotyk ZINNAT zadziała przy stanie obfitym dopiero po kilku dniach. I mówił że gardło może być podrażnione od lekkigo refluxu. Chociaż białą wydzielina może być od: żołądka, zatok i bakterii. Mam nadzieje że antybiotyk zacznie działać, chociaż po tym co czytam na forach to ludzie już tyle się ich nabrali i nic nie pomogło a tym bardziej na ENTEROCOCCI. Jeśli nie to nie wiem co zrobić.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2007-08-24 14:22
Fidel napisal(a):Peter jesli mogę zapytać skad to wszystko wiesz? Czy jestes lekarzem?


Jestem tu nowy i też się miałem o to pytać? Widać, że facet zna się na rzeczy!
napisał/a: Peter, 2007-08-24 14:31
Fidel - Twój lekarz prawidłowo sprawę ocenia. Jest ok. jeśli ten antybiotyk nie zadziała, myslę, ze przepisze skuteczniejszy.
Co do mojej wiedzy, to jestem lekarzem. Specjalność bardzo specyficzna określiłbym jako "multidyscyplinarna".
Studia uczą gdzie szukać. Jak ktoś chce, to znajdzie potrzebną wiedzę
Tylko potrzebne podstawy.
napisał/a: fidel7, 2007-08-24 15:22
Peter zobacz napisałem do firmy farmaceutycznej o tym leku biotraksonie powiedzielem im co biorę i zobacz co napisali:
W postawionym pytaniu jest zbyt wiele niejasności i i poruszonych jest kilka kwestii:
napisal(a):
1.Enterococcus Sp. - cefalosporyny II i III generacji nie wykazują aktywności na ten akurat konkretny drobnoustrój
2.umiejscowienie patogenu w gardle - wywiad wcześniejszych zdarzeń ( leczenie szpitalne, inne choroby itd...)
3. jeżeli podany będzie właściwy antybiotyk w przypadku tej bakterii
(np. penicylina półsyntetyczna szerokowachlarzowa, alfa-aminopochodna - amoksycylina/klawulanian ) to po 3 dniach kuracji będzie poprawa, maksymalny czas podawania antybiotyku - 14 dni

I co mam o tym sądzić jesli antybiogram wykazuje ze bakteria jest wrazliwa na cefyroksym a niewrazliwa na amoksycyline i penicylinę.? To już nie wiem kto mówi prawdę
A oto następny ich komunikat i nie wiem co przez to rozumieć.
napisal(a):Enterokoki wykazują naturalna oporność na beta-laktamy ( czyli m. innymi na cefalosporyny, ceftriakson też do nich należy i też nie będzie działał na tego typu bakterię. Nie ma możliwości antybiotyk zadziałać - brak wiązania.
To tyle z teorii, a teraz proszę poważnie potraktować to zdanie:

PROSZĘ UDAĆ SIĘ DO LEKARZA I ON PANU PONOWNIE ODCZYTA WYNIK ANTYBIOGRAMU,
WYTŁUMACZY SWOJE POSTĘPOWANIE, CZYLI DLACZEGO DAŁ LEK O KTÓRYM MOWA

BO Z TEGO CO WG RELACJI PONIŻEJ WYNIKA TO JEDYNIE TO:
ŻE ANTYBIOGRAM MÓGŁ BYĆ NIEDOKŁADNIE WYKONANY, A PRZEDTEM WYMAZ ŹLE POBRANY
napisał/a: Peter, 2007-08-24 20:57
Prawda jak zwykle może byc pośrodku. Faktycznie, możliwe, że wymaz został źle pobrany lub zanieczyszczony. I prawdą jest, ze Zinnat raczej nie będzie skuteczny. Co do Biotraksonu, to jest on odporny na działanie betalaktamaz (tak przynajmniej podają wiarygodne źródła), ale firma może miec najświeższe dane. Narastanie antybiotykoporności jest obecnie bardzo szybkie, lekarze z pewnością nad tym nie nadążają.
Podsumowując, trzeba ponownie wykonac wymaz, może w innym laboratorium? Zasadniczo antybiotykogramy są wiarygodne, ale jak zwykle mógł zawinic człowiek (zły odczyt, wtórne zanieczyszczenie)
napisał/a: fidel7, 2007-08-24 21:37
Peter napisal(a):asadniczo antybiotykogramy są wiarygodne, ale jak zwykle mógł zawinic człowiek (zły odczyt, wtórne zanieczyszczenie)

Na pierwszy wymaz poszedłęm po sniadaniu, umyciu zębów itd. czy to mogło miec wpływ. Przyznam się że nikt mi nie powiedział jak sie przygotowac do badania tylko lekarz wysłał mnie od razu z gabinetu nic o tym nie mówiąc.Czy wymaz z nosa tesh warto zrobić?Jutro pojde na wymaz do drugiego laboratorium. Jak się mam przygotować do takiego badania tzn na czczo bez mycia zębów żeby wszystko było dobrze?
Jeśli ponownie okaże się, że antybiogram wyszedł taki sam na taką bakterię?To nie wiem kogo się słuchać?Yo może rzeczywiście powinienem wziać antybiotyk amoksycyklinę itp.Czy lekarza, czy tutaj zgromadzonych na forum chociaż powiem wam że dzieki temu mam różne spojrzenia na tą sprawę czy firmy farmaceutycznej...ehhh....a znacie dobrego specjalistę gdzies w okolicach warszawy czy w samej warszawie
..
napisał/a: mozaika, 2007-08-25 20:14
witam ponownie bardzo dziekuje za odpowiedz ma to dla mnie ogromne znaczenie jednak szczerze sie przyznam ze pierwszy raz slysze o takim zabiegu "jonoforezy" z tego wynika ze moja wiedza na ten tema jest uboga ale dzieki wlasnie takim odpowiedzia ona sie nieco wzbogaca.jak narazie to wczoraj bylam u laryngologa,zreszta nie pierwszy raz przyczyn bolu dopatrywano sie od chrapania ktorego nie mam po zgage ktorej rowniez nie mam zdiagnozowano kiedys ze to moga powodowac nocne odbijanie sie sokow zoladkowych i ich podraznianie bralam wiec tabletki na zolodek jednak to i tak w niczym nie pomoglo ale jak juz pisalam bylam wczoraj u laryngologa i musze przyznac ze byl to narazie pierwszy lekarz ktory dokladnie spisal i rozpatrzyl przebieg moich zachorowan na szczescie nie przepisal mi zadnych antybiotykow tylko szczepionke donosowa w plynnej postaci witaminy,sol sztuczna morska do picia,oraz do plukania Gargarin czyli jak wspomnial Pan wyzej ktory odpowiedzial na moj post postawil na wzmocnienie organizmu, szkoda ze przed wizyta nie przeczytalam o tym zabiegu zapytalaby sie o niego lekarza a tymczasem mam nadzieje ze pomoze to co mam
napisał/a: Peter, 2007-08-25 20:16
Na razie zrób ponowny wymaz. Najlepiej z rana, na czczo, bez mycia zębów. Jak będzie ponownie ta bakteria, to owszem można amoksycylinę, ale koniecznie w połączeniu z kw. klawulonowym (np. Amosiklav). Inaczej też nic z tego nie będzie. Niestety, nie znam specjalistów Warszawie.