POLECAMY

problemy z tarczycą

napisał/a: magdamr1 , 2017-11-09 20:06
No proszę znalazłamswój post z przed 10 lat;) Pozwulcie żezapytam o kilka kwesti.
( stary post: usg tarczycy:
Płaty tarczycy o zaznaczonej niejednorodności echostruktóry z nieregularnymi nieznacznie hypoechogenicznymi obszarami. Obraz taki może świadczyć o podostere zapalenie tarczycy.
Wymiary płatów 45x16x16. lewy-50x17x16. Cieśń o gr. 5mm.

Na badanie skierowana zostałam z podejrzeniem nadczyności - TSH 0,05. A lekarz wykonujący badanie usg mówił coś o niedoczynności. )
Wtedy po wykryciu u mnie nadczynności i 9miesiącach kuracji metizolem odstawiłam leki. MIałam spokój z tarczycą albo myślała żemam takowy. Niestety tarcyca znów się odezwała.Co roku badałam tsh.
Od dłuższego czasu leciały mi włosy więc brałam różne suplementy w tym vitapil z jodem (jodek potasu) 150 µg (100%).) i nie było żadnej poprawy, inne objawy jak np. zmęczenie, senność bagatelizowałam (stresy, zima) Aż w końcu zrobiłam badania- wynik z końca sierpnia TSH wynik 0,005 norma( 0,35-4,94),
FT4 79.49% [ wynik 1.32, norma (0.7 - 1.48)],
FT3 96.50% [ wynik 3.64, norma (1.71 - 3.71)] Poszłam do lekarza POZ i zapisałam się w długą kolekjke do endrokrynologa. Zaczęłam też brać Metizol 1 tab 3razy dziennie tak przepisał mi lekarz POZ.
Popewnym czasie zrobiłam USG: płaty tarczycy o niskiej niejednorodnej echostrukturze - zapalenie.
Wymiary płatów po ok. 48x20x18mm. Cieśń o grubości 6mm. Poz i radiolog Przebąkiwał o Hashi ( mimo niskego tsh)
Anty-TPO 58,8 [0-35]
Anty-TG 580,1 [0-115]
Trab w porządku
napisał/a: magdamr1 , 2017-11-09 20:07
Badanie po prawie miesiącu metizolu mnie przeraziły.
TSH 40,58
FT4 4,96 (-70,4%)
FT3 2,16 (-25,4%)
Odrazu poszłam prywatnie do endrokrynologa Kazała odstawić lek I wrócic po 6 tyg z nowymi badaniami
Badania po po miesiącu od odstawienia Metizolu TSH spadło z 40,6 do 8,5.
TSH 8,5 [0,27-4,2]; FT3 5,95 [3,1-6,8];Ft4 13,95 [12-22]
Także organizm walczył ale nie do końca . Chyba tym metizolemjeszcze bardziej tarczycę wyniszczyłam:(
No i niestety nie jest to nadczynność A początek choroby Hahimoto Lekarz przepisał mi euterox 25N. Zaczęłam brać pomino moich wielkich obaw że to już do końca życia JAk patrze na to stare usg to już wtedy było hashii Czy to możliwe? Czyli nie brałam leków prawie 10lat nie będąc zdjagnozowana i dobrze sie czułam, tsh też dobre. To może nie powinnam brać ich teraz Bo tylko sobie szkodze? Czymożna mieć remisje niedoczynności? Czy kiedyśmi ten Euterox wycofają?
A może powinnam dać jeszcze organizmowi odpocząć i może nie byłoby niedoczynności. Niestety lekarz powiedział że nie ma takiej opcji. Na następna wizytę mam iść za 2,5 miesiąca i do tego czasu brać lek. Dziwne że taką sama dawkę A w zasadzie nie wiadomo czy dobrą? Myślicie by zrobić badanie TSH za miesiąc i sprawdzić jak Euterox działa? Dobrze rozumię ze jak będzie powyżej 3 czy mniej niż 0,27 to trzeba dawkę zmienić? Mam jeszcze do was pytanie co z lekami przeciwbólowymi jak ibuprom? Bo aspiryny na noc w przypadku przeziębienia nie można brać? Biorę teraz na odporność D-Vitum Immuno Extra. Czy mam odstawić czy porostu brać o innej porze niż euterox? Co polecacie na odporność suplementacje? tran? coś co można brać przy niedoczynności bez konieczności oznaczenia poziomu witamin we krwi?
napisał/a: magdamr1 , 2017-11-12 20:18
Pozwolę sobie zadać pytanie. Mam w styczniu zrobić wapń całkowity. Jak myślicie po co? I jeśli zaczełam suplemetować wit D 2000j a także mam w planie wdrożyć omega 3 wit C i selen. To powinnam je odstawić 2 tyg przed by nie fałszować wyników czy juz teraz nie brać wit D?
napisał/a: zuza255 , 2017-11-20 00:20
Dzień dobry, ja ostatnio różniez robiłam badanie hormonów. Mam 27lat

TSH 3 - 3.23 norma max. 4.2
FT3 - 3.78 norma max. 4.43
FT4 - 1.19 norma max. 1.71
anty TPO -