POLECAMY

Powiększona prostata, podwyższone PSA oraz inne

napisał/a: adaxis , 2014-04-09 08:57
Witam, 50 lat, podczas badań okresowych rozszerzonych wyszły przekroczenia:
PSA = 4.07 ng/mg (norma 3.1), poza tym:
PLT = 83 (140-450), MPV =14.1 (9-13)
OB = 10 (15)
Glukoza 6.78 (3.9-5.8)
Chol. = 6.28 (3.1-5.2)
Chol. HDL = 0.71 (>0.91)
Chol. LOL = 5.6 (< 3.5)
Trójglicerydy = 5.76 (
napisał/a: Ninoczka1981 , 2014-04-10 13:03
Witam.
Nie jestem fachowcem i zapewne wolałbys odpwoiedzi od kogoś bardzie rozeznanego w temacie, ale jesli mogłabym coś podpowiedziec to:
1. Wykonać badanie CRP ( białko ostrej fazy) - w celu wykluczeniu stanu zapalnego. OB jest w normie, ale coraz częściej lekarze zalecają wykonać wspomnane badanie .
2. PLT ( płytki krwii), jest spadek. Ptrzyczyn małopłytkowości może być wiele.Płytki krwii mogą ulec zniszczeniu w wyniku zażywania niektórych leków, ale doczytałam , że jedna z przyczyn może być powiększenie śledziony. Wypadałoby poszerzyć diagnostykę u hematologa.
3. W kwestii torbieli nerki skonsultowac się u innego urologa. Może wystarczy jedynie regularna obserwacja ( USG). W wielu przypadkach torbiele mają charakter łagodny.
4. Jesli nie ma dolegliwości w związku z wątrobą, a badania wykluczają cechy uszkodzenia, to powinna wystarczyć regularna obserwacja zmiany ( kontrolne USG co parę miesięcy), w szczególności mając na uwadze, iż zmiana ma 3 cm.
5. Podwyższony cholesterol - przydatny link:
http://www.obnizcholesterol.pl/podwyzszony-poziom-trojglicerydow/
6. Czy było wykoanne badanie per rectum? czy ktoś w rodzinie chorował na prostatę? Wszystkie objawyw podraznieniowe ( np.bóle w kroczu) czy dyzuryczne ( związane z oddawaniem moczu np. częste oddawanie, wstawanie w nocy, przerywany strumień, uczucie nieopróżnionego pęcherza itp.) mogą wynikać z powiększonej prostaty. Dobrze byłoby wykonać odakowo badanie moczu, aby wykluczyć infekcje. Przy prostacie występuje zaleganie moczu, co może zwiększac ryzyko inkecji dróg moczowych.
Poki co mozna sprobowac wierzbownicy drobnokwiatowej w postaci tabletek bądź ziół do zaparzania.
Strona dot. leczenia prostaty: http://www.resmedica.pl/uklady-moczowy-i-plciowy/leki-na-prostate.

Jeżeli chodzi o zmiany torbielowate, to rozważałabym poszerzenie diagnostyki o wykoannie tomografii komputerowej jamy brzusznej, ale ostateczną decyzję musi podjąc lekarz prowadzący.

Pozdrawiam
napisał/a: adaxis , 2014-04-14 22:43
Ninoczka1981 -dzięki za odzew, zrobiłem też CRP :) i już po drugiej wizycie u urologa.
Tym razem PSA=2.85 i fPSA 0.509 ng/mg (norma 3.1) -urolog zachował się jak kompletny ignorant, zabuliłem a on w 3 minuty przepisał Finaster i nawet nie mogłem nic zapytać, a pytań miałem masę, bo dużo czytałem. Rzucił tylko, że brać tabletki 1x/d 60dni i jak najszybciej usunąć woreczek żółciowy. Sypie się Pan -rzucił!

1. OB=8, CRP=0.8mg/l (norma do 5.0)
PLT = 202, wcześniej 83 (140-450), MPV =nieokreślone, wcześniej 14.1 (9-13)
OB = 8, było 10 (15)
CRP=0.8mg/l (norma do 5.0)
Glukoza 6.80, było 6.78 (3.9-5.8)
Chol. = 5.99, wcześniej 6.28 (3.1-5.2)
Chol. HDL = 0.67, wcześniej 0.71 (>0.91)
Chol. LOL = niwykrywalny (wysokie trijglicerydy), wcześniej 5.6 (< 3.5)
Trójglicerydy = 4.96, wcześniej 5.76 ( 90)

2. PLT wróciło do normy, dziwne
4. miałem i mam non-stop wzdęcia, a obecnie odczuwam lekki ból prawdopodobnie woreczka
6. badanie per rectum było. Tylko brat mamy miał problemy z prostatą, wykonałem badanie moczu.

Kamień 1 cm to już spory i ponoć tylko do usunięcia chirurgicznego, myślę o tomografii komputerowej jamy brzusznej, przed zabiegiem.
Pozdrawiam serdecznie :)
napisał/a: Ninoczka1981 , 2014-04-15 10:31
Witam ponownie.
1.W kwestii PLT - może odstawił Pan jakieś leki, dlatego uległu zmniejszeniu. Najważniejsze , że mieszczą się w normie.
2. Wzdęcia, odbijanie i ból faktycznie moga pochodzić od kamieni w woreczku żółciowym. Warto pamiętac, ża na powstawanie kamieni ma również wpływ wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu. Kłania się dieta:) Unikać smażonych, tłustych i ciężkostrawnych potraw. Zawsze to zminimalizuje dyskomfort w brzuchu i niestrawność.Na bóle można stosować No-spę lub Buscopan. Można spróboważ preparatu Cholitol ( wyciąg ziołowy na przewlekłe stany zapalne dróg zółciowych), albo Raphacholin - po posiłku. Warto spytać w aptece.
3. Nieprawidłowe stężenie glukozy. Może wystąpić przy zapaleniu trzustki.Czy cukier wystąpił w moczu? Czy występuje częstomocz i zwiększone z tym pragnienie ? Czy wykonany był test doustnego obciążenia glukozą ?
4.Rozumiem, że wynik badania moczu jest ok.
5. W poprzednim poście miałam na myśli wystęepujące u Pana zmiany torbielowate, nie kamień :) Torbiele w takich rozmiarach są poddawane z reguły obserwacji.

Ze względu na ilość występujących zmian ( wątroba , woreczek żółciowy, nerka, śledziona) warto pomyśleć o TK.

Pozdrawiam i życze zdrowia.
napisał/a: adaxis , 2014-06-11 10:37
Dzięki! Skończyłem dzisiaj ten Finaster i zgodnie z ustaleniem z lekarzem powinienem do niego się zgłosić, ale:
1. nie powiedział mi czy robić jakieś badania czy nie?
2. sam nie wiem czy po leku nie należy odczekać kilku tygodni i dopiero wtedy zrobić badania
3. chodzenia do urologa ot tak sobie i bulenie, mija się z celem, więc b. proszę doradź/doradźcie jak z tymi badaniami kontrolnymi, ile ew. odczekać po Finasterze, żeby poziom PSA nie był zafałszowany?

Czuję się lepiej, ale to chyba dzięki diecie. Poza tym pomaga mi 1x dziennie (rano) balsam kapucyński, naprawdę! :)
Chcę zakończyć z prostatą, żeby zabrać się za woreczek żółciowy i wątrobę. Przed operacją us. woreczka powienienm jezcze przejść szczepienia przeciw żółtaczce, uffff...

Pozdrawiam