POLECAMY

ponad normę czas protrombinowy, poniżej wsk. Quicka

napisał/a: aaggaa3 , 2012-07-12 19:35
witajcie, na ostatnich badaniach wyszło mi, że mam czas protrombinowy ponad normę

wskaźnik protrombinowy sek 18 (10-14) H
wskaźnik protrombinowy % 66.9 (70-120)L
INR 1.29 (0.9-1.30)

bilirubina też znów jest powyżej normy 38.7 - norma 20.5
wolna 27.2
związana 11.5

o czym to może świadczyć?
napisał/a: delinka79 , 2012-07-16 10:05
Nie interpretuje się gołych wyników, proszę napisać z jakiego powodu miała Pani zlecane badania, na co choruje , jakie leki przyjmuje, jakie ma dolegliwości.
napisał/a: aaggaa3 , 2012-07-16 12:36
witaj Delinko, dziękuję za odpowiedź

choruję na żółciowe zapalenie żołądka od ok. roku, w gastroskopii wykonanej 16 czerwca wyszła poprawa, lekarz nie stwierdził juz refluksu, stan zapalny nie jest już tak silny jak pół roku temu
badania zrobiono przy okazji, gastroskopię wykonano w szpitalu
bardzo bolał mnie żołądek, lekarz rodzinny bał się, że to wrzody (kiedyś miałam i wymiotowałam krwią) i skierował do szpitala
podczas gastro lekarz powiedział, że żołądek boli i są nudności ponieważ przez leki IPP zrobiła mi się niedokwasota
po odstawieniu leków w miarę przeszło

obecnie zażywam następujące leki:

debretin 3x1
ulgastran 3x1 tabl lub 4x1 łyżeczka
proursan tabletka na noc
probiotyki biotyk 1x1
kreon 10000 3x1

rano przeważnie mam lekkie nudności, ale zdarzają się okresy, że nudności są koszmarne i trwaja nieprzerwanie np. 5dni wtedy odbija mi się i ''ulewa'' żółcią
ostatnio takie coś męczyło mnie po błędach dietetycznych (tak sądzę choć nie wiem czy aż takim błędem było zjedzenie sałatki greckiej, bułki grahamki oraz zupy ziemnaczanej (dość ostrej) oczywiście nie na raz

nie piję od października w ogóle alkoholu (wcześniej piłam codziennie słabe 1-2 piwa takie do góra 5,5% i czasem kieliszek rumu ale to rzadko)

raczej nie palę, czasem w towarzystwie

w szpitalu zrobiono morfologię wyszła dość dobrze, kilka dni temu moja pani doktor powtarzała badania, i w morfologi wszystkie parametry są w normie, choć żelazo dość niskie 12 norma (9-27)

wyniki badań:

cukier 5.12 (3.89-5.83)
kreatynina 62 (53-120)
sód 140 (135-145)
potas 4(3.5-5.1)
chlorki 113 (98-107) H
kreatynina 62 (53-120)

wskaźnik protrombinowy sek 18 (10-14) H
wskaźnik protrombinowy % 66.9 (70-120)L
INR 1.29 (0.9-1.30)

morfologia:

MORFOLOGIA:

Leukocyty 8 tys/ul (3,8 10,0)
Erytrocyty 5,0tys/ul ( 3,7 5,1)
Hemoglob. 13,2g/dl (12,0 16,0) tutaj jest trochę poprawa, ostatnio było 12
Hematokryt 39,50% (8,0 47,0)
MCV 80 (80 99 L)
MCH 27 (27 35 L)
MCHC 33,4( 32 37)
Plytki 405 (140 440)
RDW-CV 14,1% (11,6 14,8)
PDW 12,5(9,0 17,0)
MPV 10,5 (9,0 13,0)
P-LCR 30,1% (13,0 43,0)
PCT 0,4% (0,2-0,4) H

Neutrofile 5,19tys/ul(2,50 7,00)
Limfocyty 2,17 ( 1,00 3,50)
Monocyty 0,37 ( 0,20 1,00)
Eozynofile 0,10(0,10 0,50 )
Bazofile 0,0 (0,00 0,1)

Neutrofile 65,1% (40 70)
Limfocyty 27,2% (20 45)
Monocyty 6,1% (2,0 10,0)
Eozynofile 1,3%(1,0 5,0)
Bazofile 0,3%( 0,0 2,0)

fosfataza zasadowa 80 (40-150) tutaj czasem jest więcej czasem mniej wynik sprzed miesiąca to 66, wynik sprzed 3 mieś. 90
GGTP 13 (9-36) wynik sprzed miesiąca 14
AST 11(5 34)
ALT 8 (0 55)

CA-19-9 4,91 (norma do 37)
CEA 1,2 (norma do 4,5)

Retikulocyty-analiza metodą automatyczną - wszystko w normie

w marcu miałam robione również badania:

Amylaza w surowicy 73 (25-125)
Lipaza 13 (8-78)
Białko całkowite: 74g/l (64-83)
Albumina: 44g/l (35-50)
LDH 151 (125-234)


Od roku poziom bilirubiny całkowitej nie był ani raz w normie, ponad normę długo utrzymywał się wynik amylazy w moczu (we krwi zawsze amylaza była niska)

oto wyniki:

21.10.11 bilirubina całkowita 37,6 (3,4-20,5)
22.11.12 bilirubina całkowita 33,5 (3,4-20,5) wolna 23,7 (0,00-17,10) związana 9,8 (0,00-8,60)
22.02.12 bilirubina całkowita 20,9 (3,4-20,5) wolna 13,0 (0,00-17,10) związana 7,9 (0,00-8,60)
17.04.12 bilirubina całkowita 30,0(3,4-20,5) wolna 19,0 (0,00-17,10) związana 11,8(0,00-8,60)
14.05.12 bilirubina całkowita 32,2 (3,4-20,5) wolna 20,1 (0,00-17,10) związana 12,1 (0,00-8,60)
16.06.12 bilirubina całkowita 39,5 badanie ze szpitala nie zlecono podziału na frakcje
12.07.12 bilirubina całkowita 38,7 (3,4-20,5) wolna 27,2 (0,00-17,10) związana 11,5 (0,00-8,60)

AMYLAZA W MOCZU:

15.12.11 365 (42-321)
18.03.12 417 (42-321)
18.04.12 288 (42-321)
12.07.12 147 (42-321) (od 15 czerwca zażywam kreon)

badanie ELISA lamblie wynik ujemny
badanie na helicobacter z kału wynk ujemny
badanie na candida z kału wynik: wzrost obfity ++++

badanie moczu zawsze prawidłowe, bilirubina nigdy się nie pokazała, urobilinogen od zawsze na poziomie 3,2
mocz ma barwę jasną

stolce raczej prawidłowe, kolor też chyba w porządku, czasem są jaśniejsze, ale nie wydaje mi się aby były np. odbarwione

badanie na stopień strawienia resztek pokarmowych wynik w porządku

usg miałam wykonane w sumie 4x w tym raz w szpitalu i raz przez hepatologa 3x nic nie wykazało w ostatnim udało się uwidocznić pusty pęcherzyk żółciowy i doktor powiedział, że jest obkurczony i ma pogrubiałe trochę ścianki
ale miesiąc wcześniej na usg kiedy uwidoczniony pęcherzyk był pełny w opisie mam że : cienkościenny

często (obecnie jakos mniej) odczuwam bóle w prawym podbrzeżu, zwłaszcza po posiłku (bóle nie są silne, trochę kłujące, rozpierające, 1raz zdarzył mi się ból dość silny promieniujący na plecy pod prawą łopatkę, nasilający się przy głębokim wdechu)
jestem chuda znam trochę anatomię i np. wiem gdzie znajduje się pęcherzyk żólciowy, czasem gdy uciskam to miejsce odczuwam ból

moj gastrolog uparcie twierdzi, że to zespół Gilberta, ale czytałam o tym schorzeniu i wyraźnie jest zaznaczone, że w tym przypadku pondniesiona jest tylko bilirubina wolna,
później stwierdził, że też dyskineza, że jestem (ze względu na w sumie przez ostatnie lata masę stresów) nerwowa i że w zw. z tym mam nadprodukcję żółci

hepatolog sam nie wie a jest dobrym specjalistą, podejrzewał lamblie, ale nie wyszły :(

czy ma pani jakiś pomył?

ostatnio zaczęłam się martwić że to początek czegoś poważnego, nawet pomyślałam o jakimś nowotworze :(
z powodu tych myśli źle śpię, nic mi się nie chce, jestem zrezygnowana :(

myślałam żeby zapisać się na MRI j. brzusznej z badaniem cholangio MR

proszę o jakąś radę

z góry dzięki!
napisał/a: aaggaa3 , 2012-07-16 12:49
wiem, że jest cała masa badań, które jeszcze mogłabym zrobić na własny koszt, ale chciałabym, aby to lekarz zalecił coś sensownego, nie wymagam przecież cudów chce tylko wyjaśnić na pewno (a nie tylko przypuszczeniem) co się dzieje w moim organizmie i niczego nie zaniedbać i nie przegapić

z objawów, o których zapomniałam wspomnieć to zażólcone białkówki nie jest to widoczne ponieważ zażółcenia są pod dolną powieką i w kącikach, moje oczy są również przekrwione.
napisał/a: delinka79 , 2012-07-16 12:57
Przede wszystkim dziękuję za tak szczegółowy opis pani historii choroby.
Moje zdanie jest takie jak pani hepatologa , że jest to zespół Gilberta. Nie jest prawdą że podwyższone jest tylko stężenie bilirubiny wolnej , gdyż bilirubina całkowita to suma bilirubiny wolnej i związanej więc jak Pani będzie miała podwyższoną wolną to również wzrośnie poziom całkowity bilirubiny. Ja jestem lekarzem rodzinnym i mam pod swoją opieką wielu pacjentów którzy mają tak jak Pani na takim samym poziomie bilirubiny , byli diagnozowani przez hepatologów i stwierdzono zespół Gilberta, wykluczono inne jak i u Pani przyczyny podwyższonego stężenia bilirubiny, enzymy wątrobowe mają również w normie także wątroba nie jest uszkodzona. O samym zespole pisać nie będę bo już Pani się pewnie zapoznała z istota choroby. Trzeba się cieszyć że zdiagnozowano tylko ten zespół a nie inną chorobę , wyniki ma Pani dobre, krzepnięcie krwi też jest w porządku, te niewielkie odbiegnięcia są w granicach normy , ważne że INR oraz liczba płytek krwi jest prawidłowa.Na nowotwór bym nie liczyła ;) w Pani przypadku USG jest dobre, badania - markery nowotworowe i LDH w normie.Jeżeli jest Pani osobą nerwową to dolegliwości te o których Pani pisze mogą być spowodowane ,,nerwicą ,,- nerwobóle. Może warto by było zastosować na próbę jakiś środek wyciszający np. Valerin forte ziołowy i zobaczyć czy będzie efekt, ew. porozmawiać z lek. rodzinnym o hydroxyzynie. No i starać się jeść częściej a mniejsze porcje, unikać smażonego i ostrych przypraw. Ze względu na refluks nie kłaść się przez 2-3 godziny po posiłku na płasko i na 2 godziny przed jedzeniem nic nie jeść już.
napisał/a: delinka79 , 2012-07-16 13:09
Przyczyną tych bólów mogą być też schorzenia związane z kręgosłupem np. odcinkiem piersiowym.
napisał/a: aaggaa3 , 2012-07-16 14:51
serdeczne dzięki za zaglądnięcie do mojego tematu udzieleni mi tak szybko odpowiedzi,

napisal(a):Nie jest prawdą że podwyższone jest tylko stężenie bilirubiny wolnej , gdyż bilirubina całkowita to suma bilirubiny wolnej i związanej więc jak Pani będzie miała podwyższoną wolną to również wzrośnie poziom całkowity bilirubiny.


czyli jednak w tym zespole możliwe jest, że pacjent ma ponad normę zarówno bilirubinę wolną i również związaną?

tutaj oczywiście zdaję sobie sprawę, że jeśli ''podskoczy'' poziom wolnej i związanej automatycznie całkowita również wzrasta

nie jestem lekarzem proszę więc wybaczyć, że aż tak się dopytuję ;)

co do diety to stosuję się do zaleceń, czyli 4-5 lekkostrawnych posiłków dziennie + po 3 posiłkach łyżka (ok 10-15ml) oliwy z oliwek, aby choc troszkę dostarczyc ''dobrego'' tłuszczu i utrzymać wagę

czyli myśli pani żeby dać sobie spokój na razie z rezonansami, tomografiami itp?

jestem rzeczywiście ostatnio bardzo zestresowana, ale absolutnie nie jestem hipochondryczką, nie szaleję i nie robię badań na własną rękę w zasadzie tylko to co zleci mi pani moja doktor

myślałam żeby potwierdzić z. Gilberta testem genetycznym, cena nie jest aż tak wysoka ok 150-200zł

jak pani uważa

dzięki serdeczne raz jeszcze za pomoc :)

pozdrawiam!
napisał/a: delinka79 , 2012-07-16 16:23
Jeszcze raz , bilirubina calkowita = bilirubina wolna + bilirubina zwiazana
Jesli rosnie wolna to wiadomo że wzrośnie też całkowita bo jest jej składową
Tak na pani miejscu dała bym sobie spokój z TK itd. Można oczywiście zrobić test genetyczny, jeśli Pani będzie po tym spokojniejsza.
napisał/a: aaggaa3 , 2012-07-16 18:09
dzięki Pani doktor za odpowiedzi,

napisal(a):Jeszcze raz , bilirubina calkowita = bilirubina wolna + bilirubina zwiazana
Jesli rosnie wolna to wiadomo że wzrośnie też całkowita bo jest jej składową
wszystko rozumiem

dopytywałam się tak, ponieważ martwił mnie fakt, nie tyle może, że całkowita się waha, tylko dlatego, że związana też jest ponad normę

naczytałam się o cholestazach i różnych chorobach d. żółciowych przy których bilirubina związana też sie podnosi oraz trzustki stąd moja dociekliwość, niestety jako laik cięzko mi zinterpretować wszystktie wyniki razem

co do kręgosłupa to mam skrzywienie szyjnego oraz problem z garbieniem się

dziękuję za zainteresowanie,

pozdrawiam!