POLECAMY

Podwyższony ALT.

napisał/a: Maciek21, 2009-04-03 19:53
Witam
Dzisiaj odebrałem wyniki morfologii, próby wątrobowej, nerek, cholesterolu. Morfologia dobra-wszystko w normie. No, ale jedna próba wątrobowa powiększona.

Kreatynina 0.95 [0.40-1.40]
AST 30.88 [9-48]
ALT 68.37 [5-37]
Białko C-reaktywne (CRP) 0.2 [0-5]

Co może oznaczać podyższony ALT? Czy może to mieć związek z przyjmowaniem leków przeciwbólowych? Praktycznie przez 3 tygodnie przyjmowałem różne leki przeciwbólowe ze względu na bolącą stopę. Badanie robiłem w czwartek a ostatnią tabletkę przeciwbólową brałem we wtorek. Czy to może mieć związek? Teraz już ból prawie przeszedł więc żadnych leków nie biorę. Czy to powiększenie jest znaczne? Dodam, że dzisiaj rano (zanim odebrałem wyniki) przez jakieś 20 minut odczuwałem kłucie pod żebrami z prawej strony. Potem wszystko przeszło. Mam się czym przejmować? Czy po prostu odczekać trochę jak nie nie biorę już żadnych leków i po prostu powtórzyć wyniki?
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
napisał/a: dimedicus, 2009-04-03 22:45
Wynik może wskazywać na choroby wątroby, zapalenie trzustki i może być spowodowany lekami.Proszę wykonać badanie kontrolne za 2 tygodnie a teraz stosować leki na wątrobę (np Hepatil czy Hepastrong ale są i inne dostępne bez recepty)Unikać używek (kawa,alkohol)potraw ciężkostrawnych.
napisał/a: Maciek21, 2009-04-04 11:34
Dziękuję za pomoc. Leki oczywiście będę stosował. Alkohol również odstawię na bok i za dwa tygodnie zrobię badanie raz jeszcze. Wspomniałeś dimedicus, że to mogą być choroby wątroby. Czy mógłbyś mi podać jakie występują choroby wątroby, że jest podwyższony ALT? Z tego co się zorientowałem to gdyby to był jakiś wirus to ALT byłby znacznie podwyższony nawet do 4000? A takie niewielkie wskazuje raczej na uszkodzenie komórek? A przy zapaleniu byłoby podwyższone CRP a u mnie wskazuje ono 0.2 przy normie do 5. Dodam, że układ pokarmowy to ostatnia rzecz na którą mógłbym narzekać. Nigdy nie mam żadnych bóli brzucha, zawsze apetyt. Czasami, ale baaaardzo żadko zakłuje mnie lekko w wątrobie. Ale, to na prawdę raz na parę miesięcy. Robiąc te badania bardziej się spodziewałem czegoś nie tak w morfologii a tam wyszło bez zastrzeżeń.
Mam 21 lat.
napisał/a: dimedicus, 2009-04-04 12:29
Jeśli potrafisz interpretować wyniki,to po co się pytasz!
napisał/a: Maciek21, 2009-04-04 12:42
Bo nie wiem czy dobrze interpretuję. Nie jestem lekarzem. Ale, sądząc po Twojej odpowiedzi wyniki zinterpretowałem dobrze.
Moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-04-04 15:32
Zastosuj rady Dimedicusa i powtórz badania za jakiś czas. Wcześniej nie pij aloholu i nie ćwicz na siłowni.
Wynik nie jest duży i może być związany w właśnie z lekami przeciwbólowymi.
napisał/a: Maciek21, 2009-04-24 19:59
Witam
Po 3 tygodniach powtórzyłem badaniana wątrobe wczoraj. Dzisiaj odebrałem wyniki i jestem załamany :(((

Bilirubina całkowita 1.09 [0.2-1.0]
GGT 77 [11-61]
Fosfataza alkaliczna 157 [53-128]
AST 45.30 [9-48]
ALT 92.80 [5-37]
Antygen HBs (HBsAg) ujemny

Jak widać tylko AST jest w normie, ale wzrósł w porównianiu z poprzednim badaniem. ALT też się podniósł. W poniedziałem będę miał USG jamy brzusznej. Ale, niech mi ktoś napisze co mi może być? Między ostatnim badaniem a tym niestety nie udało mi się uniknąć alkoholu :( Tylko piwo. Wszystko przez znajomych, bez przerwy na piwko wyciągają i tak się popija :( Ostatni raz piłem piwo (3) w poniedziałek a badanie miałem wczoraj. Czy to mogło mieć wpływ? Strasznie głupi jestem, ale teraz już koniec, żadnego alkoholu. Te wyniki mnie przerażają :( Gdybym nie zrobił wtedy prób wątrobowych to zapewne nie wiedziałbym, że coś jest nie tak bo lekarz chciał mi dać wtedy tylko na morfologie a ja z ciekawości chciałem zobaczyć jak wątroba. No i zobaczyłem :( Sporo piwa w życiu wypiłem. Myślicie, że to miało duży wpływ? Kolega na przykład pije sporo i to wódki i badania ma świetne to już nie wiem jak to jest. Morfologie mam ok. Tak ogólnie ze strony układu pokarmowego nic mi nie dolega. Czasami zakłuje mnie na chwilę w prawym boku. Apetyt mam, nie chudnę. Zobaczymy co na USG wyjdzie. Ale, bardzo proszę niech mi ktoś coś napisze co mi może być? Jakaś ciężka choroba? Jestem strasznie przewrażliwiony więc cały weekende będę się tym zamartwiał. Miałem nosa, że namówiłem lekarza na próby wątrobowe. Gdyby nie to myślałbym, że jestem super zdrowy no bo morfologia była dobra. Bardzo proszę o pomoc.
Moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-04-24 21:29
Trudno powiedzieć czy takie wyniki mogą być przez piwka, wiesz jeżeli wątroba ma upośledzone działanie to może, ale wątpie.
napisał/a: Maciek21, 2009-04-24 21:44
A co Twoim zdaniem to może być? Jakaś poważna choroba? Przez te 3 tygodnie zapomniałem dodać brałem leki na wątrobę. Nie pamiętam nazwy, takie brązowe i podłużne kapsułki. I mimo to wyniki są gorsze. Tydzień później bym robił to pewnie i AST byłby przekroczony bo już jest na pograniczu normy :( Jutro może uda mi się zrobić badanie na HCV. A może to rak.......? Wiem, że strasznie panikuję, ale napisz mi czy to jest prawdopodobne? Nie mogę się uspokoić no :(
Moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-04-24 21:59
Kolego jakby to było coś bardzo poważnego to AST czy ALT miałbyś od 400 w górę. Co nie zmienia faktu, że wyniki masz zawyżone.
Wątroba dostaje w kość głównie przez:
1. Wirusy (np. HCV) i bakterie
2. Leki (np. przeciwbólowe)
3. Alkohol (ale nie mówię tu o 2-3 piwkach tygodniwo, czy impreza raz w miesącu)
4. Kiepska dieta (tłuste, samożone_

Jeżeli to wyeliminujesz i wyniki dalej są złe to już musi szukać przyczyny specjalista.
napisał/a: Maciek21, 2009-04-24 22:20
Dzięki djfafa. Uspokoiłem się trochę. Zobaczę co na USG w poniedziałek wyjdzie i się odezwę.
Pozdrawiam
Moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-04-24 22:31
ok. napisz co wykaże.