POLECAMY

PODWYŻSZONE PDW, MPV i P-LCR

napisał/a: la_fleur , 2012-02-16 11:53
Witam
bardzo proszę o interpretację wyników badań.
Mam 30 lat, jestem kobietą, badania robiłam w zasadzie profilaktycznie, bo dawno nie miałąm robionych.
Czasem czuję dziwne kołatania serca albo raczej takie uczucie jakby zatrzymywała się na chwilke a potem zaczynało mocno uderzac (kilka razy). W tym samym czasie występuje uczucie jakby uderzenia krwi do głowy. Podobne objawy miałam w ciazy, miałąm zalożonego holtera i lekarz nie stwierdził nic niepokojącego.
Zrobiłam morfologię i wyszło tak jak w temacie

P-LCR 51 % (N: 13-43)
MPV 13.33 fl (N 9-13)
PDW 19 fl (N 9-17)
PLT 231tyś/ul (140--440) (zawsze miałam blisko górnej granicy)

Poza tym na granicy MCH 27pg (N 27-35)

reszta w normie ale blisko dolnych granic.

leukocyty 8,2tyś/ul (3,8-10)
erytrocyty 4,7 mln/ul (3,7-5,1)
hemoglobina 12,7 g/dl (12-16)
hematokryt 39 % (37-47)
MCV 83 fl (80-99)
MCHC 32,3 g/dl (32-37)
Limfocyty 34 % (20-45)
Limfocyty 2,8 tyś/ul (1,4-3,5)
Inne (eo, bazo, mono) 8% (0-24)
inne (eo, bazo, mono) 0,6 tys/ul (0,0 -1,8)
Neutrofile 59% (40-70)
neutrofile 4,8 tys/ul (2,5 - 7)
OB 4mm/h (2-5)

Czy powinnam się bardzo martwić tymi płytkami i czym prędzej lecieć prywatnie do hematologa, czy wystarczy kontakt z lekarzem rodzinnym i ewentualne skierowanie do hematologa z NFZ.
Aha, ok 36h przed badaniem zużyłam jedną saszetkę Nimesilu, czy to mogło mieć jakies znaczenie?
napisał/a: dominika2505 , 2012-02-26 20:55
Płytki są w normie, ich liczba może się zmieniać i nie ma co rozpatrywać, że było więcej. Pozostałe parametry związane z płytkami, które nie mieszczą się w granicach normy nie mają większego znaczenia. TSH było badane? jeśli nie to polecam, pozdr