POLECAMY

Podwyższone limfocyty, obniżone neutrocyty

napisał/a: siostraXnocy, 2015-04-07 12:31
Witam, mam takie wyniki morfologii:

WBC 3,4 (4–10),
RBC 3,8 (3,7-5,1),
HGB 12,1 (12–16),
HCT 35% (37–47),
neutrofile % 27,5 % (40-70),
LYMF % 54,3 (20–45),
MONO % 8,8 (2–10),
eozynofile % 8,8 (1–5),
bazofile % 0,60 (0–2),
neutrofile # 0,94 (2–7,5),
LYMF # 1,85 tys/µl (1-3,5),
MONO # 0,30 (0,2–1),
eozynofile # 0,30 (0,1-0,5),
bazofile # 0,02 (0-0,1).

Limfocyty cały czas rosną, a neutrofile spadają od grudnia 2013. Leukocyty też generalnie cały czas poniżej normy, tylko raz były podniesione do 4,1 w październiku 2014. Pozostałe wyniki, niewymienione, pozostają w normach.

Mam wizytę u hematologa, ale bardzo długi czas oczekiwania (muszę do tego daleko dojeżdżać, bo w moim mieście nie ma terminów do końca roku) - terminy są na sierpień.

Już w 2013 zgłaszałam się do lekarza z zestawem objawów:
- ciągle jestem zmęczona,
- nigdy się nie wysypiam (bez względu na to ile i jak śpię, zawsze budzę się zmęczona) i jedyna myśl rano przy przebudzeniu to to, że już czuję się zmęczona,
- mam bliżej niezidentyfikowane bóle mięśniowo-stawowe, o których czasem aż głupio mi mówić, bo ile różnych rzeczy może boleć młodą osobę...
- bywają okresy kiedy dopada mnie depresyjny nastrój,
- ciśnienie mam wiecznie niskie, ale to lekarze podkreślają jako znak dobrego zdrowia,
- bardzo często mi zimno - wszystkim w pokoju gorąco, a ja zakładam bluzę, mam ciągle zimne stopy i dłonie; do tego "mokre poty", jest mi zimno, a się pocę, mokre stopy, dłonie i pachy! WRR!
- wypadają mi włosy - to od zawsze w sumie, aż nie wiem, czy to traktować jako objaw czegoś, czy to po prostu normalne,
- osłabienie koncentracji, osłabienie pamięci - chcę się uczyć i rozwijać, a nie mogę, po prostu fizycznie nie daję rady. Nie chodzi o lenistwo czy brak chęci tylko brak siły,
- bóle głowy - byłam u neurologa, miałam zrobiony rezonans, nic nie wyszło w głowie,
- mam przesuszoną i z tego pewnie powodu swędzącą skórę,
- zdarzają mi się okresy, kiedy wyskakują mi krostki/afty na języku i w ustach, a w nocy się pocę, ale to tylko czasowo.

Zastanawiam się, czy wyniki z krwi mogą mieć związek z tymi objawami i jak ewentualnie można to naprawić?
Minerały (magnez, żelazo, witaminy, itp.) mam w normie.
Jakie badania można wykonać przed wizytą u hematologa, by potem znów nie tracić miesięcy czekając na wizytę z wynikami, kiedy można z nimi przyjechać od razu?
napisał/a: Ksiakasia1981, 2017-01-26 14:44
Witaj,
Wprawdzie zalozylas watek juz jakis czas temu, chcialabym jednak dowiedziec sie czy odkrylas juz co Ci dolegalo I czy otrzymalas jakas konkretna diagnoze? Pytam o to, bo mam identyczne symptomy oraz podwyzszone limfocyty i obnizone neutrofile. Wciaz Nie wiem co mi jest, dlatego bedeCi ogromnie wdzieczna za odpowiedz.
Pozdrawiam,
Kasia
napisał/a: siostraXnocy, 2017-01-26 17:07
Kasiu, niestety nadal nie znalazłam źródła swoich dolegliwości ani odchyłów w wynikach.

Jako że TSH trochę wzrosło i miałam obniżone ft4, endokrynolog próbnie zapisała mi najniższą dawkę hormonu. Przyjmuję od dwóch miesięcy, ale nie widać póki co poprawy.

Ja aktualnie jestem na etapie wyrzucania nabiału z diety, polecam też dietę bezglutenową. W najbliższym czasie planuję dietę u reumatologa i ponownie u hematologa.

Spróbuj zrobić testy na boreliozę.
napisał/a: Ksiakasia1981, 2017-01-27 09:21
Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Ja odwiedziłam juz reumatologa, hematologa, zakaznika, dermatologa, ginekologa, praktycznie każdego lekarza o każdej specjalizacji i...nic. Żaden nie potrafi postawić diagnozy. Zamiast tego rzucają komentarze ze powinnam odwiedzić psychologa czy psychiatrę bo wydaje sie byc hipochondryczką! Lekarze to jednak konowaly. Jesli czegoś nie wiedza oskarżają pacjenta ze sobie cos ubzdurał a pacjent autentycznie cierpi i meczy sie.
Robiłam juz testy na borelioze i tez nic. Zreszta te testy nie maja 100% skuteczności. Przy przewlekłej boreliozie nie jest łatwo wykryć krętki.ale tak, biorę te możliwość pod uwagę ze moze to byc borelioza lub inna podobna bakteria. Podejrzewam tez ze moze to byc choroba z autoagresji. Nie wiem, to tylko moje domysły.trace juz nadzieje ze poznam przyczynę tych dolegliwości.
Trzymam zatem kciuki, aby Tobie sie udało.
Serdecznie pozdrawiam.
Kasia
napisał/a: Paulinka771, 2017-01-30 12:29
Witam,denerwuje się wynikami męża .Ma 29 lat.Tydzień przed wigilią był chory brał azycyne.Zaniepokoily.mnie nocne poty i dzisiaj doszedł kaszel z rana.Bardzo boimy się.z mężem ,ze te wyniki.oznaczają coś bardzo powaznego.Jego glukoza na czczo wynosi 108-109
Leukocyty 12,2 tys/µl 4,0 10,0 H
Erytrocyty 4,89 mln/µl 4,2 6,0 N
Hemoglobina 14,2 g/dl 14,0 18,0 N
Hematokryt 42,6 % 40 54 N
MCV 87,1 fl 80 99 N
MCH 29 pg 27 35 N
MCHC 33,3 g/dl 32,0 37,0 N
Płytki krwi 296 tys/µl 140 440 N
Limfocyty % 62,61 % 20 45 H
Inne(Eo,Bazo,Mono) % 14 % 3 14 N
Neutrofile % 23,42 % 40 70 L
Limfocyty # 7,6 tys/µl 1,4 3,5 H
Inne(Eo,Bazo,Mono) # 1,7 tys/µl 0,3 1,5 H
Neutrofile # 2,9 tys/µl 2,50 7,00 N
RDW-CV 13,1 %
PDW 11,9 fl
MPV 9,7 fl
P-LCR 24,4 % 13 43 N
Rozmaz krwi met. Schilinga Gran. segmentowane 19 % 40 70 L
Gran. pałeczkowate 1 % 1 5 N
Gran. kwasochłonne 4 % 1 5 N
Limfocyty 75 % 20 45 H
Monocyty 1 %
Strasznie się denerwujemy bo.co czytam w necie to tylko.białaczka i białaczka..