POLECAMY

podwyzszone leukocyty

napisał/a: 02092005, 2011-09-24 21:15
Witam,
4-miesięczne bliźniaki karmione nutramigenem (kolki). Od dwóch tygodni chłopcy robią 1-2 stolce na dobę o rzadkiej konsystencji, są niespokojne i bolą je brzuszki. Pediatra przepisała lakcid i smektę ale dolegliwości nie ustąpiły. Zrobiliśmy badania:
HEMATOLOGIA
Morfologia z rozdz. leukocytów: NORMA:
Hematokryt-34,8% 31,0-45,0
Krwinki czerwone-4,30T/I 3,5-5,2
Hemoglobina-12,5 g/dl 10,2-15,0
Krwinki białe-21,1 G/l 6,0-17,5 H

Wskaźniki czerwonokrwinkowe:
MCV-80,9 fl 70-90
MCH-29,1 pg 24,0-32,0
MCHC-35,9 g/dl 32-37
RDW- 11,9% 12-16

Płytki krwi:
PLT-306 G/I 140-440
MPV-9,5 fl 9-13,0
PDW- 10,1 fl 9,0-17,0
P-LCR- 20,5% 13,0-43,0

Rozmaz (pomiar automatyczny):
LYMPH-15,5 G/I 1,0-10,5 H
LYMPH%- 73,4% 45,0-70,0 H
NEUT - 3,1 G/I 1,5-8,0
NEUT%- 14,8% OK 30% H
BASO- 0,10 10^3/uL 0,00-0,10
BASO%-0,5 % 0,0-1,0
EO-0,55 10^3/uL 0,10-0,50 H
EO%- 2,6% 1,0-5,0
MONO- 1,84 10^3/uL 0,00-0,80 H
MONO%- 8,7% 1,0-8,7% H

BIOCHEMIA:
CRP- 0,1 mg/l 0,1-5,0

ANALITYKA OGÓLNA
Mocz- badanie ogólne:
Barwa moczu- j. żółty
Przejrzystość moczu- zupełna
Odczyn moczu (ph)- 6
Ciężąr właściwy moczu- 1,025
Białko w moczu- nieobecne
Cukier w moczu- nieobecny
Urobilinogen w moczu- w normie
Bilirubina w moczu- ujemny
Ciała ketonowe w moczu- nieobecne
Leukocyty w moczu0 nieobecne
Erytrocyty w moczu-nieobecne
Azotyny w moczu ujemny
OSAD MOCZU:
Nabłonki-płaskie- pojedyncze
Leukocyty- pojedyncze w polu widzenia
Inne- bakterie- nieliczne
Inne-pasma śluzu-nieliczne
Lekarz rozkłada ręce bo nie wie co dzieciom jest. Dodam, ze dzieci strasznie się slinią i wkładają rączki do buzi ale dziąsła nie są ani zaczerwienione ani nabrzmiałe.
Proszę o poradę co robić
Pozdrawiam Klaudia
kostasz
napisał/a: kostasz, 2011-09-25 19:40
Witam.Obniżona hemoglobina i zwiększona leukemia może świadczyć o infekcji. Czy dzieci gorączkują?
napisał/a: 02092005, 2011-09-26 11:21
Nie gorączkują. Mają tylko lekki katarek.Zaobserwowałam również sporadyczne łzawienie oczek w ostatnim czasie w cieplejsze dni, może to alergia na coś? Chyba również zaczyna się ząbkowanie, czy to może mieć tak wielki wpływ na te wyniki?
kostasz
napisał/a: kostasz, 2011-09-30 03:57
łzawienie występuje też czasem przy infekcji wirusowej. czy problemy brzuszne wciąż się utrzymują?