POLECAMY

podwyższona bilirubina

napisał/a: miczki, 2009-01-30 10:33
Witam
Mąż wczoraj odebrał wyniki krwi.
Zlecono mu przeprowadzenie zaledwie czterech czynników:
ALAT wynik: 22 U/l norma: 0-40
Bilirubina wynik 1,91 mg/dl, norma 0,3-1,2
Cholesterol wynik 219,5 mg/dl norma 140-200
Glukoza wynik 90,93 mg/dl norma 70-105

Cholesterol i bilirubina podwyższone - o czym to może świadczyć? Alat w normie więc to chyba nie żółtaczka? Czy jest jakiś sposób na zmniejszenie poziomy bilirubiny we krwi?
Dodam że mąż jakieś 2 tygodnie temu zakończył kurację antybiotykową (Xitrocin 150mg/10 tabletek). Czy zażywanie antybiotyku mogło mieć wpływ na poziom bilirubiny?

Bardzo proszę o poradę bo prawidłowy wynik bilirubiny jest mu niezbędny żeby zachować pracę. Czy jest jakiś sposób żeby doraźnie zmniejszyć bilirubinę?
napisał/a: dimedicus, 2009-01-30 13:02
Jeżeli w poprzednich badaniach nie było podwyższonego wyniku Bilirubiny(czasem jest to uwarunkowane genetycznie),należy sądzić,że przyczyną mogło być stosowanie leku Xitrocin(ma takie skutki uboczne,że podwyższa wynik,ale jest to przejściowe)Również podwyższony wynik Cholesterolu(za tłuste jedzenie)Należy unikać tłustego jedzenia,stresu,wysiłek fizyczny,również gorączka mogła się to tego przyczynić.Należy powtórzyć badanie po 2 tygodniach po zastosowaniu powyższych uwarunkowań(dobre wyniki daje wprowadzenie grejpfrutów,oczyszczają organizm)Samego leczenia jako takiego nie ma potrzeby stosować.
napisał/a: miczki, 2009-01-30 13:28
poprzednie badanie mąż miał robione rok temu i wtedy wynik był 1,4 przy normie do 1,2. Pozostałe wyniki były w normie.
Mąż będzie powtarzał wyniki w poniedziałek bo są mu pilnie potrzebne do pracy Czy jest jakiś sposób żeby przez weekend zmniejszyć tą bilirubinę choć trochę?
napisał/a: dimedicus, 2009-01-30 14:35
Tak naprawdę w tak krótkim czasie?Proszę unikać tego co już napisałem i zastosować się do tego co zaleciłem(tylko nie stosować głodówki,spowoduje podwyższenie wyniku)odstawić cukier , wszelkie tłuszcze zwierzęce pokarmy mięsne jaja, mleko i wszystkie jego przetwory kawa z kofeiną i bez kofeinowa, wszelkie smażone potrawy, tłuszcze i oleje rafinowane, margaryny, ciasta, można owoce strączkowe(soczewica,fasola,groch),otręby owsiane ale na wodzie,owoce,czosnek,cebula,(może być gotowana w zupie.)ryby z folii,dużo pić ,z leków magnez z wit.B6,vit.E.I spacery ale bez wysiłku.Powodzenia
ps.proszę napisać jak wyszło po badaniach
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-01-30 19:39
Należy ogólnie pomyśleć o lepszym jedzeniu, bo cholesterol też jest za duży. Błędy żywieniowe robi się przez lata a powrót do norlmanych wyników nie zrobi się przez 2 dni.
napisał/a: miczki, 2009-02-04 09:27
Witam ponownie ;)
Po trzydniowej diecie beztłuszczowej zredukowałam tłuszcze (ile mogłam) wyniki mojego męża się poprawiły
Alat : 13 U/l (0 - 40)
Bilirubina: 1,74 mg/dl (0,3 - 1,2)
Cholesterol: 195,5 mg/dl (140 - 200)
Glukoza: 92,05 mg/dl (70 - 105)

Cholesterol jest już w normie. Niestety bilirubina jeszcze jest ponad ale grunt że spada :)
W Laboratorium powiedzieli że mąż widocznie ma to genetycznie uwarunkowane.
Cukier wyszedł mu trochę wyższy niż poprzednio ale także mieści się w normie , ale to pewnie po grejpfrutach bo trochę ich zjadł :).
Alat jeszcze niższy niż poprzednio więc chyba źle nie jest.

Państwa wskazówki pomogły za co chciałabym bardzo podziękować.
napisał/a: dimedicus, 2009-02-04 09:55
Tak jak podejrzewałem,że może to być uwarunkowane genetycznie.Ale dobrze,że już wiadomo co nie znaczy że należy odpuścić,trochę zmiany diety w dłuższym czasie(nie musi być aż tak drastyczna a grejpfrutach można od czasu do czasu pozostawić .Pozdrawiam i Powodzenia.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-02-04 09:56
Trzydniowa dieta? Wyniki powinny się poprawić po 3 miesięcznej diecie a nie 3 dniowej! A bilirubina jest podwyższona przy Zespole Gilberta, ale wtedy tylko ona jest wysoka, więc w tym wypadku ta choroba raczej odpada.
napisał/a: miczki, 2009-02-04 10:12
Przyznam się że na kilka dni przed pierwszymi wynikami jedliśmy tłuste rzeczy - sosy na śmietanie, frytki i ogólnie dużo smażonego. Więc może ten cholesterol od tego był tak duży. Wcześniej chorowaliśmy na gardło i stąd był ten antybiotyk i jeszcze leki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Być może po prostu wątroba nie wyrobiła po takiej dawce toksyn plus ciężkostrawne jedzenie.
W każdym bądź razie cieszę się że wyniki się polepszyły ale nie spoczywam na laurach. Zamierzam zmienić styl odżywiania bo nie chcę żeby męża jakiś zawał trafił.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa, 2009-02-04 10:18
I tak trzymaj!!!
Pozdr.