POLECAMY

niski poziom wit. B12 we krwi

napisał/a: jaśmina2, 2010-04-01 10:22
Witam!
Miałam niski poziom wit. B12 we krwi norma(193-982) u mnie 234 pg/ml. Po kilkunastu tygodniach
odebrałam wynik z P/c p. czynnikowi wewnętrznemu Castle'a i p. komórkom okładzinowym żołądka.

Otóż, p/c p. cz. wew. Castle'a (+)
p/c p. komórkom okładzinowym (-)

Bardzo proszę o interpretację tego wyniku. Czy to oznacza anemię złośliwą? Morfologia krwi w normie.
napisał/a: dominika2505, 2010-04-01 22:29
Przeciwciała przeciw czynnikowi wew Castla są dodatnie w niedokrwistości złośliwej. Jak leczyłaś się wit B12 to wyniki morfologii się normalizują.
napisał/a: Warewolf, 2010-04-01 22:29
Opcji wystąpienia niedokrwistości złośliwej jest kilka.
Mogą pojawić się izolowane przeciwciała przeciwko czynnikowi wewnętrznemu, albo przeciwko witaminie B12, albo przeciwko komórkom okładzinowym, lub przeciwciała te mogą występować w różnych kombinacjach.

A jaki jest wynik morfologii krwi oprócz tego?
napisał/a: LiluML, 2010-04-01 23:45
Hej co oznacza Ob: 4/15?
Wyniki krwi podobno miałam w normie mimo to nie jestem spokojna ponieważ na czterech pozycjach nie mieściłam się w normach, czy to ma jekieś znaczenie? Czy zależy na jakich pozycjach zostały przekroczone normy?...Pamiętam tylko że LYMPH miałam ponad normę. W dodatku zaczęły mi się pojawiać czerwone kropeczki na skórze dłoni i nóg. Lekarz powiedział że mam rewelka wyniki a jak zapytałam o te kropki to powiedział że to jakaś przewlekła choroba krwi ale nie groźna to w końcu nic nie wiem...proszę o odpowiedź
napisał/a: jaśmina2, 2010-04-02 09:42
To są moje wyniki z listopada 2009 "przed zastrzykami" zastrzyki przyjmowałam w lutym 2010 i była to seria 10 ampułek {Milgamma z B12 i B1}

OB- 8
WBC 4,9 NORMA 3,8-10.0
lym % 30,1 25.0-50.0
MON% 4,8 2.0- 10.0
GRA% 65.1 50.0-87.0
lym # 1.40 1.00-5.00
MON # 0,20 0.20-1.50
GRA# 3.30 2.00-9.00

RBC 3.93 3.8- 5.80
HGB 12.5 11,5-16.0
HCT 37.2 37,0- 47,0
MCV 95 80-100
MCH 31,7 27.0-32.0
MCHC 33,5 32.0-36.0
RDW 12.8 11.0 16,0

PLT 222 150 -500
MPV 8,6 6.0-11.0
PCT 0,190 0.150- 0.500
PDW 15,3 11,0-18.0


Mam 32 lata .Bardzo źle się czułam, objawy neurologiczne, zawroty głowy, problemy z czuciem na skórze, objaw Lermitte'a ból oka i głowy, problemy z widzeniem, sucha napięta skóra warg, zajady w nosie, Senność. Dodatkowo mam podwyższona bilirubinę od 10 lat, przy normie do 1 ja mam zazwyczaj 1,3. Mam problemy żołądkowe, śluz w kale, częste wzdęcia, niestrawności, bez zgagi. Dostałam zastrzyki z b12 i B1 Milgamma. Poziom b12 jest teraz 777. Morfologi krwi po zastrzykach nie robiłam.

Ale przeciwciała p/. czynnikowi Castle'a są dodatnie.
napisał/a: Warewolf, 2010-04-02 12:56
W morfologii nie ma jeszcze cech niedokrwistości megaloblastycznej. MPV zaczyna się podnosić ale i tak jest jeszcze w normie a poza tym RDW czyli wskaźnik zróżnicowania krwinek także nie mówi nic o rozwoju niedokrwistości z niedoboru B12, ale faktycznie objawy choroby już są, bo jak Pani stwierdziła u siebie, pojawiają się zaburzenia czucia.

Zasada jest jedna. Nie leczymy wyników badań, tylko chorobę i jej objawy. A tutaj te zmiany neurologiczne to jest jednak objaw braku B12. Jeśli będą się długo utrzymywać, objawy neurologiczne mogą stać się nieodwracalne.
Musi Pani przyjmować B12 w zastrzykach niestety już przez cały czas.

Pozdrawiam serdecznie
napisał/a: Warewolf, 2010-04-02 13:04
Powiem tak...przede wszystkim chciałbym zobaczyć ten wynik morfologii, najlepiej z rozmazem krwi (procentowy udział różnych form krwinek białych, blastów i nieprawidłowych komórek), a jeśli do morfologii dołączony jest skategram (czyli wykres poszczególnych frakcji na jakie aparat podzielił próbkę krwi) to też bym go chętnie obejrzał. Sama morfologia powinna być uzupełniona rozmazem, wtedy można dokładniej powiedzieć co takiego jest w obrazie chorobowym, z czym mamy do czynienia.
Wybroczyny na skórze mogą wynikać z różnych przyczyn. Najczęściej są to zaburzenia w ilości albo jakości płytek (takich informacji dostarczyłby skategram).
Przede wszystkim na początek proszę pokazać morfologię, od tego zacznijmy;)

No a OB jest w normie 4 mm opadu po 1 godzinie i 15 mm opadu po 2 godzinach. Aczkolwiek jest to wskaźnik nieswoisty i może być podwyższony nawet w stanach gdzie nie ma ewidentnego stanu zapalnego na przykład, a występują zaburzenia białkowe we krwi. Tak więc tym OB się nie martwimy;)

proszę pokazać morfologię
napisał/a: K_FFOX, 2010-04-02 15:55
Witam proszę o interpretacje wyników badan krwi. Niepokoi mnie za niskie stany LYM, GRA i GRA%. Od roku na nic nie chorowałem, mam 25 lat. Pozdrawiam
RBC 5,50 10e6/ul 4,50-5,90
HTC 48 g/dl 41-53
MCV 87,3 fL 80-100
RDW-SD 51,5 fL 33,4-49,2
RDW-CV 12,4% 10,8-14,9
HGB 16,5 g/dl 13,5-18
MCH 30pg 26-32
MCHC 34,4 g/dl 32-36
PLT 275 10e3/ul 150-400
MPV 9,6 fL 7-12
P-LCR 21,7% 10,7-45
PWD 11,2 fL 9,8-18
WBC 4,5 10e3/ul 4,3-10
LYM 1,8 10e3/ul 2-4
MID 0,6 10e3/ul 0,2-1
GRA 2,1 10e3/ul 5-7
LYM% 39,2% 25-40
MID % 12,7 % 2-10
GRA % 48,1% 50-70

OB 1mm 1-13
napisał/a: dominika2505, 2010-04-02 19:39
Witam, wyniki w normie. WBC - białe krwinki są dość niskie, ale w normie więc i limfocyty oraz granulocyty, które głównie się na nie składają też są dość niskie ale w normie. Piszę dość niskie bo zakres wartoście ref jest dość szeroki. WBC często zmienia się istotnie pod wpływem różnych czynników, a niektóre osoby taki poziom leukocytów poprostu wykazują. Wartość referencyjna dla granulocytów jest tu trochę przesadzona (od 5), w rzeczywistości niższe wartości też są ok. O granulocytopnii mówi się, gdy granulocyty obniżą swą wartość poniżej 1,5. Wtedy to ma istotne znaczenie kliniczne. Pozdrawiam.
napisał/a: jaśmina2, 2010-04-08 21:20
Witam!


Podaję nowe wyniki morfologii. Dwa miesiące temu przyjęłam 10 iniekcji Milgamma, wczoraj zrobiłam morfologię krwi:

2 miesiące przed zastrzykami:
WBC 4,9 NORMA 3,8-10.0
lym % 30,1 25.0-50.0
MON% 4,8 2.0- 10.0
GRA% 65.1 50.0-87.0
lym # 1.40 1.00-5.00
MON # 0,20 0.20-1.50
GRA# 3.30 2.00-9.00

RBC 3.93 3.8- 5.80
HGB 12.5 11,5-16.0
HCT 37.2 37,0- 47,0
MCV 95 80-100
MCH 31,7 27.0-32.0
MCHC 33,5 32.0-36.0
RDW 12.8 11.0 16,0

PLT 222 150 -500
MPV 8,6 6.0-11.0
PCT 0,190 0.150- 0.500
PDW 15,3 11,0-18.0

poziom B12 we krwi norma(193-982) u mnie 234 pg/ml.

2 miesiące po zastrzykach
poziom B12- 777

WBC 3,8 NORMA 3,8-10.0
lym % 34,2 25.0-50.0
MON% 6,9 2.0- 10.0
GRA% 58,9 50.0-87.0
lym # 1.30 1.00-5.00
MON # 0,20 0.20-1.50
GRA# 2.30 2.00-9.00

RBC 3.83 3.8- 5.80
HGB 11,8 11,5-16.0
HCT 35.8 37,0- 47,0
MCV 93 80-100
MCH 30,8 27.0-32.0
MCHC 33,0 32.0-36.0
RDW 12.8 11.0 16,0

PLT 178 150 -500
MPV 8,8 6.0-11.0

Retikulocyty: 7% norma od (5-15%)


p/c p. cz. wew. Castle'a (+)
p/c p. komórkom okładzinowym (-)


Lekarz zapisał znowu 10 ampułek b12 dzień po dniu. Potem raz na miesiąc po ampułce.

Bardzo proszę o Waszą opinię na ten temat.
napisał/a: jaśmina2, 2010-04-09 21:01
Podaję nowe wyniki morfologii. Dwa miesiące temu przyjęłam 10 iniekcji Milgamma, wczoraj zrobiłam morfologię krwi:

2 miesiące przed zastrzykami:
WBC 4,9 NORMA 3,8-10.0
lym % 30,1 25.0-50.0
MON% 4,8 2.0- 10.0
GRA% 65.1 50.0-87.0
lym # 1.40 1.00-5.00
MON # 0,20 0.20-1.50
GRA# 3.30 2.00-9.00

RBC 3.93 3.8- 5.80
HGB 12.5 11,5-16.0
HCT 37.2 37,0- 47,0
MCV 95 80-100
MCH 31,7 27.0-32.0
MCHC 33,5 32.0-36.0
RDW 12.8 11.0 16,0

PLT 222 150 -500
MPV 8,6 6.0-11.0
PCT 0,190 0.150- 0.500
PDW 15,3 11,0-18.0

poziom B12 we krwi norma(193-982) u mnie 234 pg/ml.

wyniki z 07.04.2010. /2 miesiące po zastrzykach/
poziom B12- 777

WBC 3,8 NORMA 3,8-10.0
lym % 34,2 25.0-50.0
MON% 6,9 2.0- 10.0
GRA% 58,9 50.0-87.0
lym # 1.30 1.00-5.00
MON # 0,20 0.20-1.50
GRA# 2.30 2.00-9.00

RBC 3.83 3.8- 5.80
HGB 11,8 11,5-16.0
HCT 35.8 37,0- 47,0
MCV 93 80-100
MCH 30,8 27.0-32.0
MCHC 33,0 32.0-36.0
RDW 12.8 11.0 16,0

PLT 178 150 -500
MPV 8,8 6.0-11.0

Retikulocyty: 7% norma od (5-15%)


p/c p. cz. wew. Castle'a (+)
p/c p. komórkom okładzinowym (-)


Lekarz zapisał znowu 10 ampułek b12 dzień po dniu. Potem raz na miesiąc po ampułce.

Bardzo proszę o Waszą opinię na ten temat.
napisał/a: dominika2505, 2010-04-09 21:11
Morfologia w sumie bez zmian, leczenie B12 musi się odbywać cały czas.